Elektronik ve Mikrodenetleyici Meraklılarının Yeni Gözdesi:
Arduino!
İster elektronikçi olup profesyonelce uğraşın, isterseniz meraklısı olup hobi ve zevk için uğraşın. Eğer robotik elektronikle ve mikrodenetleyici kontrollü sistemlerle uğraşıyorsanız bu prototipler çok işinizi görecek,çalışmalarınızda kolaylık sağlayacak.
04.02.2013 tarihli yazı 20797 kez okunmuştur.
Arduino, açık kaynak kodlu geliştirilmiş, isteyen herkesin baskı devresini basarak kendisinin hazırlayabileceği veya hazır yapılmış halde satın alabileceği, yazılım ve donanım tabanlı bir elektronik prototipidir.
Elektronik donanımı hakkında çok fazla bilgisi olmayan veya donanımla uğraşmadan daha çok yazılım kısmıyla zaman harcamak isteyen kişilerin işine yarayacak olan bu Arduino kartlarında; çeşidine göre bir mikrodenetleyici ve programlama yapıp devrelerle bağlantıyı da sağlamak için yan elemanlar, kristal osilatör ve bir regüle devresi yer alır.
Arduino; wiring tabanlı kendine has bir programlama dili kullanılır. Bu dil C++’a olan benzerliği sayesinde kolay kullanımlıdır. Mikrodenetleyicisinde bir Bootloader yüklü halde geldiği için harici bir programlayıcıya ihtiyaç duymaz. Bootloader; Arduino üzerindeki mikrodenetleyicinin EEPROM’una yazılmış, harici bir programlama kartı kullanmadan seri iletişim yoluyla yazdığımız komutları direkt olarak mikrodenetleyicimize yüklememizi sağlayan yazılımların genel adıdır.
Arduino açık kaynak kodlu olduğundan dünya üzerinde birçok geliştiricisi ve bu geliştiriciler tarafından oluşturulmuş zengin kütüphanelere sahiptir. Bu da kullanımının kolay ve verimli olmasını sağlayan bir diğer etkendir.
Bugüne kadar çıkan Arduino çeşitlerinde Atmega firmasının mikrodenetleyicileri kullanılmaktayken, geçtiğimiz aylarda çıkan Arduino Due kartında Atmel firmasının SAM3X8E ARM Cortex-M3 mikrodenetleyicisi kullanılarak ARM tabanlı bir Arduino kartı da piyasa sürülmüştür. Atmega tabanlı mikrodenetliyiciler kullanan Arduino Mega, Arduino Uno, Arduino Esplora ve üzerinde kullanılan mikrodenetleyiciye, yanında kullanılan yan donanımlara göre farklılık arz eden daha birçok Arduino çeşidi mevcuttur. Bunun yanında esnekliğe imkan sağlayan tasarımı sayesinde elbise ve kumaşlar üzerine dikilerek kullanılabilmesi mümkün olan Arduino LilyPad isminde ilginç bir çeşidi de vardır.
Arduino hobi olarak yapılan çeşitli projelerde kullanıldığı gibi profesyonelce yapılan işlerde de tercih edilmeye başlanmıştır. Türkiye’de de son yıllarda adından söz ettirmeye başlayan Arduino, elektronik meraklılarına birçok kolaylık sağlamaktadır.
YARIŞIN KAZANIN
5 Şubat-5 Mart 2013 tarihleri arasında Türkiye'nin ilk mühendislik bilgi yarışması olan Elektrik Port Bilgi Yarışmasında haftanın birincilerine Arduino Süper Başlangıç Seti hediye edilecek. Arduino'ya ilgi duyuyorsanız bu sizin için güzel bir fırsat olacaktır. Bu süper başlangıç setinin içerisinde Arduino Uno Rev 3 kartıyla beraber Coşkun Taşdemir'in "Arduino" isimli kitabı ve bu kitaptaki deneylerde kullanılacak temel malzemeler yer almaktadır.
Eğer siz de robotik ve mikrodenetleyicili sistemlere ilgi duyuyorsanız Arduino sizin için iyi bir başlangıç yolu olabilir.
KAYNAK:
www.arduino.cc
www.arduinoturkiye.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
ANKET