elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Endüstriyel Emniyet Uygulamaları

Emniyet tüm endüstriyel tesislerde maddi ve manevi sorumluluk taşıyan bir konudur. Bu yaklaşımla kullanılacak emniyet ürünlerinde de aynı hassasiyetin gözetilmesi gerekir. Bu yazımızda, herhangi bir iş kazasına sebebiyet vermeyecek şekilde sıfır risk ve sağlıklı çalışma ortamının sağlanması için oluşturulmuş “Safety Bridge” teknolojisini inceleyeceğiz.



A- A+
17.03.2015 tarihli yazı 8833 kez okunmuştur.


Endüstriyel Emniyet Kavramı Nedir?

Endüstriyel işletmeler pek çok kişinin bir arada çalıştığı, çok sayıda makinenin kullanıldığı, zamana karşı sürekli bir çalışmanın olduğu tesislerdir. Bu nedenle bu işletmelerde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması işletmecinin bireysel tercihinden ziyade bir zorunluluk olmalıdır. Her işletmeci kendi tesisinde güvenli bir çalışma ortamını oluşturmaktan, iş kazalarını önlemeye yönelik gerekli ürün, cihaz ve sistemleri kullanmaktan sorumludur. Phoenix Contact bu bilinçle hareket ederek geliştirdiği “Safety Bridge” teknolojisi ile işletmecilerin bu sorumluluğuna çözüm sunmaktadır.
 
 
  Şekil 1: "Safety Bridge" teknoloji tabanlı bu emniyet modülü safecont programı ile konfigüre edilebilir. 

Endüstriyel tesislerde zorunlu olarak bulundurulan iş sağlığı ve güvenliği uzmanları genelde insan odaklı olarak üretim ve bakım personelleri ile insan-makine-proses üçgeninde minimum risk oluşturma ve kazaları önleme üzerine çalışmalar yaparlar. Ancak bunların yanı sıra öncelik verilmesi gereken bir diğer konu ise makine ve sistem emniyeti konusudur. Çünkü siz ne kadar çalışanlar üzerinden önlem ve tedbir senaryoları ile prosesi işletirseniz işletin, sisteminiz ve makineleriniz emniyetli bir şekilde çalışmıyorsa, oluşabilecek elektriksel ve mekaniksel kazalara karşı tam bir koruma sağlanamıyorsa bu tesiste kazalar da kaçınılmaz olacaktır. 


 


Endüstriyel Emniyet Uygulamaları Nasıl Olmalıdır?

Dünya çapında baktığımız zaman her yıl ortalama 1.2 milyon insan iş kazaları nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Bu kapsamda Avrupa Birliği iş kazalarını azaltmaya yönelik olarak ‘Makine Emniyeti Yönetmeliği’ni yayınlamıştır. Bu yönetmelik kapsamında makinelerin her bir parçası ve aksesuarı ile birlikte kumada sistemlerinin donanım ve yazılımı da belli bir standarda bağlanmıştır. Bu yönetmeliğe uygunluk için de “Emniyet Kumanda Cihazı” kullanmak gerekir.

Emniyet Kumanda Cihazları, kendisinin ve kendisine bağlı çalışan cihazların arızasını tespit edebilmeli, arıza sırasında sistemi emniyetli konuma alabilmeli, planlanmış emniyet sürecini başlatabilmeli ve arıza giderilene kadar makinelerin çalışmasını sağlayabilmelidir. Bu sayede hem makinedeki bir arızadan kaynaklı iş kazaları önlenebilir hem de işletmedeki prosesin sürekliliği sağlanabilir.
 
► İlginizi Çekebilir: Makine Emniyeti | Emniyet Röleleri
 

Emniyet Uygulamalarına Yönelik Çözümler Nelerdir?

Endüstride emniyet sürecine bir bütün olarak bakmak gerekir. Bu süreçte doğru ürün seçimi, doğru mühendislik tasarımı, doğru saha uygulaması ve standartlara tam uyum dikkate alınmalıdır. Phoenix Contact bütün bu sürece ve işletmeye “Safety Bridge” teknolojisi kapsamında önemli çözümler sunmaktadır. Phoenix Contact; emniyet röleleri, programlanabilir emniyet röleleri, mevcut otomasyon ağına entegre edilebilen emniyet modülleri ile sistemin güvenli çalışmasını sağlamaktadır. Makine emniyeti ile ilgili çalışmalar pek çok endüstriyel alanı ilgilendirmektedir aslında.
 

  Şekil 2: Kolay devreye alma ve işletmeci açısından güvenilir kontrol mekanizması oluşturması "Safety Bridge" teknolojisinin en önemli avantajlarındandır.

Makine emniyetini ilgilendiren başlıca endüstriyel alanlar:

►Otomotiv
►Çelik - Alüminyum 
►Ambalaj
►Yiyecek-İçecek 
►Yapı ürünleri 
►Enerji
►Malzeme taşıma
►Lojistik




Emniyet Röleleri

Endüstriyel tesislerde makine veya sistemlerin insan hayatını riske sokmayacak şekilde çalıştırılması ve bunun için gereken önlemlerin alınması gerekir. Bu önlemlerin alınmasının yanında makine emniyetinin tam olarak sağlanması için “Makine Emniyeti Yönetmeliği” oluşturulmuştur. Makine emniyeti gereği; kilitli kapı koruması, acil stop, ışıklı perde, çift el çalışma gibi uygulamalar kullanımdadır. Ancak bunların yanı sıra makine emniyeti için röle ve kontaktörler büyük önem taşımaktadır. Bu röleler herhangi bir arıza durumunda makinelerin tekrar çalışmasını ve kazaya sebebiyet vermesini önlemektedir. Makineleri emniyet durumunda tutmakta ve gerekli durumda tekrar çalıştırmaktadır.

  Şekil 3: Son kullanıcı veya işletmeci mevcut kontrolörünü ve network ağını değiştirmeden sadece "Safety Bridge" modüllerini sisteme ekleyerek emniyet standartlarına uygun bir sisteme geçiş yapabiliyor. 
 


Yeni Nesil Emniyet Mekanizmaları

Phoenix Contact klasik röleleri geliştirerek endüstriyel tesisler için daha modern ve fonksiyonel olan “Safety Bridge I/O Modülleri”ni kullanıcılara sunmaktadır. Bu emniyet mekanizmaları güvenilir verilerin standart ağ üzerinden aktarılmasını sağlar. Bu esnada bus sistemi emniyet amaçlı herhangi bir görev üstlenmez ve sadece aktarım vasıtası olarak hizmet görür. Otomasyon ağına entegre edilebilen bu modüller sistemin veya makinenin denetlenmesini ve analiz edilmesini sağlar.



Safety Bridge I/O modülleri tesis içerisinde lokal olarak dağıtıldığı için ek bir emniyet kontrol sistemi veya özel bir emniyet bus sistemi gerektirmez. Tüm emniyet bağlantıları doğrudan akıllı ve güvenilir çıkış modüllerinde işlenir. Verilerin güvenilir giriş modülünden güvenilir çıkış modülüne ağ üzerinden aktarımı, akıllı ve güvenilir çıkış modülü tarafından işletilen ve denetlenen özel bir protokol sayesinde güvence altına alınmıştır. Uygulanan standart kontrol sistemi yalnızca giriş ve çıkış modülleri arasında değiştirilen ve emniyet amaçlı olmayan I/O verilerini iki yönlü olarak kopyalamak zorunda olup tıpkı ağ gibi emniyet amaçlı bir rol üstlenmez.

Bu şekilde bir çalışma sistemiyle endüstriyel tesislerde insan kaynaklı kazalar ve aksamalar engellenerek daha düzenli, daha güvenilir ve daha sağlıklı çalışma ortamlarına imkân sağlanmaktadır.






Kaynak: 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar