elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

ESP
(Elektronik Stabilite Programı) Nedir?

Otomobil üreticileri arasındaki artan rekabet bir yana, yasalar ve tüketici farkındalıkları; otomobillerde güvenlik sistemlerinin daha önemli hale gelmesine vesile oluyor. İnsanlar sıfır araç satın alırken artık aradıkları ilk opsiyon; açılabilen cam tavan değil, (günümüzde ABS ve sürücü hava yastıklarını standart kabul edersek) ESP, diz ve perde hava yastığı gibi güvenlik donanımları oluyor.



A- A+
23.04.2013 tarihli yazı 69262 kez okunmuştur.
Otomobillerde gelişmiş fren sistemleri (ABS vb.) daha önce geliştirilmiş olmasına rağmen, ilk olarak 1970’li yıllarda Mercedes S serisinde kullanılmaya başlandı. Bu yıllardan sonra güvenlik sistemleri hızlı bir gelişim sürecine girdi. 1995’e gelindiğinde Bosch, ESP teknolojisini geliştirdi ve Mercedes, kullanıcılarına CL serisinde ESP yi opsiyonel olarak sunmaya başladı. Günümüze kadar sadece C ve daha üstü segmentlerde sunulan ESP sistemi; artık birçok markanın baz modellerinde bile standart olarak sunulmaya başlandı. Hatta bazı ülkelerde kanun gereği; yeni ruhsat alacak arabalarda ABS ve ESP bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Umarız yakın zamanda ülkemizde de böyle bir yasa çıkarılır.
 

Peki ESP neden bu kadar önemli?


►Yapılan araştırmalar, ciddi hasarlı ve ölümlü kazaların %40' nın sebebinin aracın savrulması sonucu oluştuğunu göstermektedir.

►DaimlerChrysler AG'nin yaptığı bir araştırmaya göre ESP bulunduran çeşitli markalarda otomobillerin karıştığı kaza oranı diğer araçlarınkine göre 5 yıl içinde ortalama %35 oranında azalmış.

►IIHS (Insurance Institute for Highway Safety)’nin 2004’te yapığı bir araştırmaya göre ise ESP kullanılmaya başlanması ile tek araçlı kazaların %41 azaldığı, tek araçlı ölümlü kazaların %56 azaldığı sonucuna varılmış.

ESP nedir, nasıl çalışır?

ESP, sensörler ve kontrol ünitelerinden oluşur. Ani manevra, virajlara hızlı girme ve ani fren gibi nedenlerle araç savrulduğunda ESP kontrol ünitesi; direksiyon açı sensörü, hız sensörü ve savrulma sensörlerinden gelen bilgileri yorumlayarak aracın gerektiği gibi gidip gitmediğini sorgular ve direksiyondan aldığı yön komutuna göre gerekli gördüğü tekerleğe fren uygular. Motor kontrol ünitesi de torku kontrol altına alır. Böylece aracın güvenli şekilde istikametini koruması sağlanır.
 
ESP çalışma şeması


Aşağıdaki video, araçların ESP devre dışı iken ve ESP açıkken ani manevralara nasıl tepki verdiğini net şekilde göstermekte.



Bir başka ESP testi



Euro NCAP AUDI A4 ESP Testi



ESP olmayan bir aracın kaza anı



Yazar: Aykut Gökdemir

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar