Fritzing Devre Tasarımı Eğitimi |
2. Bölüm
Fritzing, Arduino ve diğer elektronik tabanlı projelerde prototipten üretime geçerken üretim maliyetlerini azaltmayı ve çıkabilecek fiziksel sorunları en aza indirgemeyi amaçlayan açık kaynak kodlu bir devre tasarım programıdır. Bu dersimizde Fritzing programı ile breadboard üzerine devre kurmayı öğreniyoruz.
Önceki eğitimde Fritzing programının ne işe yaradığı, nasıl ulaşabileceğimiz ile ilgili bazı ön bilgiler vermiştik. Fritzing Devre Tasarımı Eğitimlerinin ikincisi olan bu eğitimde de sizlere programı ve fonksiyonlarını genel olarak kullanmayı, breadboard üzerinde basit bir LED yakma devresi çizerek göstermeye çalıştık. Eğitimlerimiz devre şeması ve PCB hazırlama şeklinde devam edecektir.
Adım 2 Başlıyoruz
►Ekranın sağ üst tarafında tüm komponentleri ve seçenekleri görebilirsiniz. Sağ alt köşede seçtiğiniz komponentin özelliklerini görebilir ve istediğiniz özelliklere göre değiştirebilirsiniz.
►Yapmamız gereken ilk şey sağ taraftaki komponentlerden birini sürekle bırak yöntemiyle breadboarda yerleştirmek olacak. Örnek olması için basit bir led yakma devresi tasarlayacağız ilk olarak. Aşağıda gösterildiği gibi komponentlerin bulunduğu yerden direnç seçin ve sürükleyek çalışma alanı üzerine bırakın. İlk bileşeni bıraktığınızda çalışma alanı üzerindeki açıklama yazısının gittiğini göreceksiniz.
►Dirençi aşağı sürükleyip breadboard'ın sütunlarından birine yerleştirin. Aşağıda bir devre elemanını breadboarda bağladığınızda bazı delikler üzerinde yeşil ışıklar yandığını göreceksiniz,bu yeşil ışıklar breadboard üzerindeki delikler arasındaki elektrik bağlantısının olduğunu gösterir.
►İlginizi Çekebilir: Mesafe Sensörü ile Proje Geliştirme
Adım 3 Parçaları Özelleştirme
►Sağ alt menüden seçtiğiniz direnç in değerini ,toleransını değiştirebilirsiniz.Direnç değerini 220 ohm olarak ayarlayın. Yukarıdaki örnekte direnç breadboardın üst tarafı ile bağlantı kurmak için döndürülmüştür. Herhangi bir devre elemanını,breadboardu yada devreyi döndürmek için devre elemanının üstüne gelin sağ tıklayın ve döndür seçeneğinden döndürmek istediğiniz yeri seçin. Bu direnç saat yönünde 90 derece döndürüldü.
►Bir sonraki devre elamanımız LED. Tıklayın ve çalışma alanına sürükleyin.Yukarıda gösterildiği gibi direnç'in yanına LED'i yerleştirin.Şu ana kadar LED ve Direnç birbiriyle bağlantılı değil bunu yeşil çizgilerin birbiriyle temas halinde olmadığından da anlayabiliyoruz.
►Fritzingde devre kurarken gerçek bir breadboardtaki gibi elemanları birbirine bağlamak için kablolara ihtiyaç duyarız. Yukarıda gösterildiği gibi breadboardın deliklerinden birine basılı tuttuduğunuzda delik rengi maviye dönecek ve hareketinize göre kablo oluşturacak.
►Breadboard üzerindeki deliklere tıklayın ve istediğiniz yere yeni tel sürükleyin. Yukarıdaki örnekte telin bir ucunu LED in (+) ucuna bağladık.
►Oluşturduğumuz diğer telide LED’in (-) ucundan direnç’e bağlıyoruz. Hepsi bu kadar devremiz neredeyse tamamlandı.
►Son olarak devremizin çalışması için bir pile ihtiyacımız var. Sağ taraftaki devre elemanları bölümünden battery(pil) tıklayın ve çalışma alanı içine sürükleyin.
►Tebrikler! Bir kaç devre elemanını seçerek ve breadboard üzerine yerleştirerek breadboard üzerine nasıl devre kurabileceğinizi öğrendiniz. Bir sonraki eğitimde şematik kısıma geçeceğiz ve PCB ‘ye aktarmadan önce devre bağlantılarının nasıl yapıldığını kontrol edeceğiz.
►İlginizi Çekebilir: Arduino ile Melodi Geliştirmek
Fritzing eğitimlerimiz devre şeması ve baskı devre oluşturma ile devam edecektir. Takipte kalın!
Kaynak
► Arduino.cc
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye