elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gece Görüş Sistemleri Nasıl Çalışır?

Aydınlatıcı herhangi bir kaynak olmadan, karanlık bir ortamda bize görme yetisi kazandıran gelişmiş araçlara gece görüş sistemi denir. Işığa duyarlı gelişmiş kameralar veya optik cihazlar yardımıyla net görüntüler elde edilebiliyor. Bu sistem ile görüntüler renklendirerek nesne ve kişileri algılamamız sağlanır. Gece görüş sistemlerinin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
30.11.2015 tarihli yazı 25785 kez okunmuştur.

Gece Görüş Sistemi Nasıl Çalışır?


Objektif lens yardımıyla ortamdaki kızılötesi ışınlar (foton) toplanır. Toplanan bu ışık, görüntü yoğunlaştırıcı tüpe gönderilir. Görüntü yoğunlaştırıcı tüp, elektronları ışık enerjisinin fotonlarına dönüştürmek için fotokatotlara sahiptir. Elektronlar tüp içinden geçerken delikli bir mikro levha (MCP) kullanılarak salınan atomların çarpışmasıyla yeni elektronlar elde edilir. Binlerce elektron oluşmasıyla deliklerden çıkış gerçekleşir. Görüntü yoğunlaştırıcı tüp çıkışında elektronlar fosforlu bir yüzeye çarpar. Fotonlar geçerken kanala göre konumlarını koruyarak mükemmel bir görüntü sağlar. Elde edilen görüntünün netliğini sağlamak için başka lenslerde kullanılır. İnsan gözünün iyi algılayabildiği yeşil renkli görüntü oluşur.
 


 


Tarihsel Gelişimi

İlk olarak 2. Dünya Savaşı'nda Amerikalılar tarafından kullanılmıştır. İlk zamanlarda kuvvetli ışığa ihtiyaç vardı ve dolunayda bile tam verim alınamıyordu. Ağırlık ve boyut olarak kaba ve çok ağırdı. Zamanla delikli mikro plaket (mcp) teknolojisi geliştirildi ve bu durum ağırlığın azalmasını sağladı ve daha az ışık kaynağına ihtiyaç duyulmasını mümkün kıldı. Günümüzde infrared (kızılötesi) algılama ile görüş kalitesi arttı.



 
 

Gece Görüş Sisteminin Kullanım Alanları ve Uygulamaları


Gece görüş sistemleri gözlük, dürbün, kamera vb. optik sistemler aracılığı ile kullanılır. Kamera ekipmanı olarak ayrıca bir monitöre ve işlemci kısmına ihtiyaç vardır.

► Askeri
► Havacılık
► Yaban hayatı gözlemi
► Güvenlik sistemleri
► Emniyet
► Gözetim
► Kamp
► Navigasyon alanlarında sıkça kullanılır.


Kaynak:


HowStuffWorks
Engineersgarage
 
Yazar: Cem Aydınoğlu
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar