GERSAN Elektromekanik ve İnşaat San. Tic. A.Ş. |
Teknik Ürün Müdürü M.Serdar Şalcı
1980' den bu güne kadar gelmiş, Türkiye'nin önemli firmaları arasında yer alan GERSAN A.Ş. ve son zamanlarda popülaritesi artmış olan Elektrikli Araçlar ve Elektrikli Araç Şarj Sistemleri üzerine merak edilenleri GERSAN A.Ş. Teknik Ürün Müdürü M.Serdar Şalcı' ya sorduk. Ayrıntılar röportajımızın içerisindedir.
1- Öncelikle Gersan Elektrik’den bize biraz bahsedebilir misiniz?
Elektrik sektörünün öncü kuruluşlarından olan GERSAN A.Ş., enerji santrallerinden evdeki prize kadar uzanan hat üzerindeki iletkenleri taşıyan, birleştiren, koruyan sistemleri ve malzemeleri üretmektedir. Bu sektördeki üretimlerine 1980 yılında Gersan Ticaret olarak başlamıştır. 1985 yılından itibaren GERSAN A.Ş. olarak devam ederek 30 yıllık bir deneyime sahip olmuştur.
Üretim-tüketim sistemlerinin ihtiyacı olan;
►Busbar İletim ve Dağıtım Sistemleri,
►Kablo Taşıyıcı Sistemleri,
►Topraklama ve Yıldırımdan Korunma Sistemleri,
►Ana-Ara Dağıtım Panoları ve Rack Kabinleri,
►Elektrikli Araç Şarj Sistemleri,
►Otomasyon Sistemleri,
►Döşeme Altı Kanal taşıyıcıları ve Buat Sistemleridir.
GERSAN A.Ş. üretime başladığı günden bu yana işinde uzman teknik ve akademik personeliyle ürünlerin üretimlerinden kullanımına kadar olan aşamasında her türlü teknik hizmet ve çözümleri müşterisine sunmaktadır. Bu anlamda GERSAN A.Ş. tam anlamıyla bir “AR-GE” firması olup müşterilerine geleceğin ürünlerini sunar.
Uluslararası belgelere dayandırdığımız üretimlerimiz, GOST, IEC, BS, TSE, EN, ISO, CE sertifikalarımız ile Vietnam’dan Şili’ye, Arjantin’den Sri Lanka’ya, Cezayir’den Rusya’ya, Fas’tan Türki Cumhuriyetlere, Arnavutluk’tan Dubai’ye ve Katar’a, çeşitli ülkelerde gerçekleşen projelerde ülkemizin gurur kaynağı olmaktadır.
Kalite politikamız, müşterilerimizin isteklerini karşılayacak kaliteli ürün ve hizmetleri en ekonomik şekilde sunmak, zamanında teslim etmek, hizmetin ve kalitenin sürekliliğini sağlamaktır. Hedefimiz kaliteli ve iyi malzemeyi sürekli olarak üretmektir.
Ürünlerimiz patentlidir. Gersan A.Ş., %60’i halka açık olan, I.M.K.B.’ye kote olmuş bir şirkettir.
2- Gersan Elektrik Türkiye’de elektrikli araçlar için şarj sistemlerini geliştiren ilk firma. Ar-Ge faaliyetlerinizin oldukça yoğun olduğunu biliyoruz. Özellikle Gersan’ın son dönemde üzerinde çalıştığı Ar-Ge faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?
Ar-Ge faaliyetlerimiz pazarın gereksinimleri doğrultusunda gerçekleşmektedir. Şimdiye kadar Tübitak destekli olarak 10’a yakın proje çalışmasını tamamladık. Bunların içerisinde özellikle ulusal kazanım sağlayacak olan çalışmalara ağırlık vermeye çalışıyoruz. Aynı zamanda ortaya çıkan sonucu yine kendi sistemlerimiz içerisinde kullanabileceğimiz ve bizim konularımızla paralel olan başlıklarla ilgileniyoruz.
Son olarak oluşturduğumuz LED aydınlatma sistemi, daha önce tarafımızdan geliştirilen bir aydınlatma otomasyon sistemi olan G-Bus ile yeni tasarlamış olduğumuz ve yine ürünlerimiz arasındaki aydınlatma busbar sistemleriyle modüler olarak çalıştırılabilecek bir sistemdir. Soketli direkt bağlantı sayesinde kablo kullanımına gerek kalmamıştır ve daha dekoratif-daha kolay montaj edilebilir bir yapı elde edilmiştir.
Bundan sonra yapmayı planladığımız projeler de yine mevcut sistemlerimiz yada ürünlerimizin devamı olma niteliği taşıyacak ve referans olma özelliğiyle beğeni toplayacak çalışmalar olacaktır.
3- Busbar Enerji İletim ve Dağıtım Sistemleri ve patentle taçlandırdığınız Güç Sistemleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
G-Bus otomasyon sistemimiz, enerji hatları üzerinden veri iletimi teknolojisini busbar üzerine uygulama tekniğidir ve konusunda tek örnektir. Zira Busbar sistemleri gibi enerji dağıtımda kullanılan modüler ve kapalı fiziksel özelliklere sahip bir yapıda , otomasyon özelliklerini eklemek istediğinizde kablodan başka bir çare kalmamaktadır. Bu da işçilik ve ilave malzeme maliyeti yanında estetik bir uygulama olamıyordu. Bunun haricinde fiziksel sınırlarının olması, değişikliklere kolay cevap verememesi gibi olumsuzlukları da vardır.
G-Bus otomasyon sisteminde ise hiçbir data yada kontrol kablosuna ihtiyaç duymadan enerjinin ulaştığı her noktaya data iletimi ile aç/kapa/dim/veri alışı gibi fonksiyonları yerine getirebilmekteyiz. Bu da uygulamada inanılmaz bir esneklik ve rahatlık getirmektedir. Zira artık sadece aydınlatma kontrolü için değil aynı zaman güç kontrolü için de kullanılmaya başlanmıştır.
Sistemin diğer geleneksel sistemlere oranla çok daha düşük maliyetli olması da avantajlarının maddi olarak desteklenmesini sağlamıştır.
4- Geçtiğimiz günlerde Tübitak Elektrikli Araçlar için büyük bir destek vereceğini açıkladı. Peki Gersan elektrikli araçlar sektörünün geleceğini nerede görüyor?
Elektrikli araçlar bir teknoloji meselesi olarak değerlendirilmelidir ve bu konuda süreci yakından takip etmemiz son derece mutluluk vericidir, zira tekniği ve teknolojiyi belli açılardan uygulamalarımıza almak bizlere Ar-Ge ve Ür-Ge konusunda tecrübe ve farkındalık yaratmaktadır. Bana göre en önemli katkısı budur ve beraberinde üzerinde çalışma yapılan konulardan zevk alınması ve olumlu sonuçlarla birlikte artarak devam etmesi anlamına gelecektir. Gelecekte daha teknik konularda da bu gibi yönlendirmelerin ve katılımların olacağına inanıyoruz. Biz de bu nedenle Elektrikli araçlar konusunda çalışmaların içerisinde olarak farklı konulara geçebilme kabiliyetimizi ve kültürümüzü artırmayı amaçlıyoruz.
Sadece elektrikli araçlar konusuna bakıldığında, her zaman sorun olan enerji kaynakları ve maliyetleri hakkında yapılan bir çalışma olarak son derece olumlu bir gelecek görüyoruz. Burada önemli olan mikro düzeyde olan gelişmeler değil, makro düzeyde yol açacağı sonuçlar, farkındalıklar ve yenilikler olacaktır.
5- Gersan Elektrik’in, Türkiye ve Dünya çapında gelmek istediği yer neredir ve hedefleri arasında neler vardır?
Ulusal olarak eksikliğini en çok gördüğümüz konulardan bir tanesi de konusunda Dünya markası olan firmalarımızdır. Bunların sayılarının artması ülkemiz için çok önemlidir. Gersan olarak konusunda bir dünya markası yaratmak ve sürdürmek ana hedefimizdir. Bunun için gerekli olan kalite ve sürdürülebilirlik çok önemlidir. Bunu sağlamak adına üretim yapan bir tarafımız olduğu gibi, çözüm üreten ve yenilikler ortaya çıkaran bir yapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Geliştirme ve yeniliklerin hiçbir zaman sona ermemesi gerektiğini düşünüyor ve yatırımlarımızı buna göre şekillendiriyoruz.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri