Göz Kontrollü Hasta - Bilgisayar Etkileşimli Arayüz Sistemi
YTÜ IEEE Öğrenci Kulübü'nün düzenlediği, ElektrikPort olarak basın sponsoru olduğumuz Yıldızlı Projeler Yarışması 2011 Finalist Projesi (Hacettepe Üniversitesi): Göz Kontrollü Hasta - Bilgisayar Etkileşimli Arayüz Sistemi (1.'lik Ödülü Kazanan Proje)
Göz Kontrollü Hasta – Bilgisayar Etkileşimli Arayüz Sistemi kapsamında, 3 kişilik bir ekip ile, konusma veya yazı dili ile kendini ifade edemeyen hastaların, bir USB webcam ve ekran üzerinde yer alan arayüzler aracılıgıyla göz hareketlerini takip etmek suretiyle; söylemeye çalıstıklarını yazdırabilmesini, var olan seçenekler ile sorunlarını anlatabilmesini ve yazılım üzerinde tanımlı bilgisayar programlarını kullanabilmesini saglamaktayız. Hastaların ihtiyaç özellikleri göz önünde bulundurularak bir ana arayüzden açılan üç farklı arayüz geliştirdik. Bunlar sanal klavye, eğlence araçları ve bazı hastane opsiyonlarıdır.
Bu sistemle, felç ya da felç benzeri ALS, MS gibi hastalıklar sonucunda konusma yetisini yerine getiremeyen ya da yeni ameliyattan çıkmıs ve kendini ifade edemeyen hastaların iris hareketlerinden yararlanarak iletisim kurabilmelerini saglamak öncelikli amacımızdır. Bu sayede, engelli ya da felçli hastaların, kendilerini daha rahat ve anlasılır bir sekilde ifade edebilmesini saglayarak, bireysel yasam kalitesinin ve toplumla iliskilerinin arttırılması planlanmaktadır. Engelli hastaların saglıklı bir sekilde toplumda yer alabilmeleri ve diger saglıklı insanlara göre eksik yönlerinin oldugu hissinden kurtulmalarını saglamak amaçlanmaktadır.
Göz Kontrollü Hasta-Bilgisayar Etkilesimli Arayüz Sistemi projesi kapsamında, bir usb kamera ve monitör aracılıgıyla göz tanıma ve takip sistemi gelistirilmistir. Ürünün amacı, hastanın gözünün baktıgı noktanın bulunmasıyla, monitör üzerindeki alfabe içeren sanal klavye seklinde bir arayüz yardımıyla, istedigi harfleri seçip kelime ve cümle olusturabilmesini ve bu sayede iletisim kurabilmesini saglamaktadır. Ek olarak, kelimeleri seslendiren bir mekanizma da eklenmistir. Ayrıca hastanın kendini daha rahat hissedebilmesi için çesitli ortam araçlarına da erisim saglanmaktadır.
Örneğin Windows Live Messenger, Media Player, Internet Explorer ve Windows Live Mail kullanımı gibi. Bununla birlikte hastanelerde kullanım için çesitli hastane fonksiyonları da sistemde yer almaktadır. (doktor/hemsire çagırma, ısıkları açma/kapama istegi, tuvalet ihtiyacı belirtme, su isteme, agrı skalası vb.). Sistemimizin kullanıcı açısından en önemli özelligi sadece sanal klavye degil bununla beraber ihtiyaçlarını sadece bir butona tıklayarak ifade edebilecegi çoklu arayüze sahip olmasıdır. Ayrıca yurt dısındaki çogu benzer uygulamada ortam araçları kullanılmamaktadır. Bu kullanıcı açısından cazip bir özelliktir. Bu fikir ile simdiye kadar gelistirilmis sistemlerin, maddi açıdan bakıldıgında, genel gelir seviyesi düsünüldügünde toplumdaki çogu engelli veya felçli hastanın satın alabilecegi bir düzeyde oldugu söylenemez.
Bizim gelistirecegimiz sistemin, standart bir usb kamera ve belli boyutlarda bir monitör kullanılarak hemen hemen aynı islevselligi saglaması amaçlanmaktadır. Bu sayede, piyasadaki diger pahalı sistemlerle rekabet edilebilecektir.
Günümüzde piyasada bulunan sistemlerin fiyatları, $10000'dan başlamakta ve $60000'a kadar çıkmaktadır. Biz standart bir monitor ve usb webcamle bu teknolojiyi kullanıcılara sunmus dolayısıyla çok daha ucuza benzer bir sisteme erisimlerini saglamıs olacagız. Ucuz olmasının yanında sistemimiz kullanım açısından da esneklik saglamaktadır. Kullanıcı kafasını oynatmadıgı ve web cam kullanıcının yüzünü maksimum 50 cm uzaklıkta görecek sekilde yerlestirilebildigi sürece ister oturur ister yatar pozisyonda nasıl rahat ediyorsa o konumda kullanabilir. Genelde varolan sistemler özellestirilmis donanım nedeniyle bu esnekligi saglayamamaktadır.
Hacettepe Üniversitesi - Yıldızlı Projeler Yarışması 2011 Finalisti
(Açıklama: 29 Eylül 2011 günü yapılan proje sergisinde bilim kurulu ve sanayi kurulunun değerlendirmesi neticesinde söz konusu proje 1.'lik ödülünü kazanmıştır. ElektrikPort Ailesi olarak kendilerini tebrik eder, başarılar dileriz)
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye