elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

GSM Nasıl Çalışır ? |
3. Bölüm

Serimizin 3. bölümünde GSM sisteminin hangi alt sistemlerden oluştuğunu inceliyoruz. Baz istasyonu nedir?, Mobil istasyon nedir?, Mobil abonelik bilgilerimiz nerede saklanır ve nasıl kontrol edilir? GSM Ağının temel yapısı nasıldır? Tüm bu soruların cevapları içeriğimizde.



A- A+
27.12.2013 tarihli yazı 38608 kez okunmuştur.


GSM Ağı Topolojisi

GSM ağı topolojisi 3 alt sistemden oluşur.

►Radyo Alt Sistemi (Radio SubSystem-RSS)
►Ağ ve Anahtarlama Alt Sistemi (Network and Switching SubSystem-NSS)
►İşletim Alt Sistemi (Operation SubSystem-OSS)

 


İlginizi Çekebilir: Evde Nasıl Cep Telefonu Yapılır?

 

Radyo Alt Sistemi

Mobil İstasyon (Mobil Station-MS), Baz İstasyonu (Base Transceiver System-BTS) ve Baz İstasyonu Kontrol Birimi (Base Station Controller-BSC)'nden oluşur. Bir BSC bir kaç BTS’yi kontrol eder
 
Baz Station Subsystem (BSS): Baz İstasyonu Alt Sistemi BTS ve BSC olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Yani BSS, BTS ve BSC'nin birlikte bulunduğu yapının genel adıdır. Sesin kodlanması /çözülmesi ve kablosuz ağ parçalarının hızının ayarlanması gibi işlevleri gerçekleştirir.
 
Base Transceiver System (BTS): Antenler, sinyal işleyiciler ve kuvvetlendiricilerden oluşmaktadır. BTS bir hücre oluşturacağı gibi yönlü antenler kullanılarak birkaç hücrede oluşturabilir. Bir baz istasyonu, her biri 200 kHz’lik RF kanalı temsil eden 1-16 alıcı‐vericiye sahiptir. Kanal kodlama/kod çözme (hata kontrolü), kanal kalitesinin ölçülmesi şifreleme ve şifre çözme burada yapılır.
 
Base Station Controller (BSC):  Baz istasyonlarının kontrolü sağlayan birimdir. Yer kaydı ve güncellenmesi, kimlik doğrulama, şifreleme, trafik yönetimi, baz İistasyonları arası geçiş(Handover) gibi fonksiyonları yürütür.
                                                                 
Mobil Station (MS): Mobil cihaz ve SIM kartın bir araya gelmesiyle oluşur. Ses ve veri iletimini gerçekleştirir. Sistem aboneyi SIM kartta kalıcı olarak saklanan IMSI(İnternational Mobile Subscriber Number) ile tanır.
 

Ağ ve Anahtarlama Alt Sistemi (NSS)

Mobil cihazın şebeke içinde veya diğer şebekelerde bulunan telefon aboneleri ile bağlantısını sağlayan ve abonelik işlemlerini yürüten sistemdir. Aynı zamanda mobil sistem ile sabit telefon şebekesi (PSTN) arasındaki bağlantıyı kurar. MSC, HLR, VLR, AUC, EC, IWF bölümlerinden oluşur.
 
Mobile Services Switching Center (MSC): NSS'nin en temel elemanıdır. “Santral”  olarak adlandırılan bu kısım şebeke içinde ve diğer sebekelerle olan tüm bağlantıları yerine getirir. Mobil istasyondan gelen konusma bilgisi BSS’den geçerek MSC’ye gelir ve buradan görüsülmek istenen abonenin bulunduğu yere servis veren baz istasyonuna yada Sabit Telefon Şebekesi (PSTN)'ne bağlantısı gerçeklestirilir. Ayrıca konusmanın baslatılması ,sonlandırılması, ücretlendirme, anons sistemlerive  alt servislerle olan bağlantıları yürütür.
 
Home Location Register (HLR): Abone kayıtlarının yapıldığı ve saklandığı kütük dosyalarıdır. Abonelere verilen telefon numaraları HLR’a kaydedilen numaralardır. Bu numaralar tahsis edildiğinde aboneye ait kimlik bilgisi,ücret tarifeleri, kısıtlamalar ve kullanılacak servisler hakkında bilgiler bu dosyalara kaydedilir.  HLR, GSM sistemin en onemli veritabanidir.
 
Visitor Location Register (VLR): Aktif islemleri gerçeklestirmede kullanılan geçici veri tabanlarıdır. Yani HLR’ın geçici kopyalarıdır. Abone bilgileri (ücret tarifesi, servisler,kısıtlamalar), abone yer bilgisi gibi bilgiler burada tutulur.
 

 


İşletim Alt Sistemi (OSS)

İşletme altsistemi; Şebekenin bir merkezden kontrolünü sağlayan işletme sistemi ve bu amaçla yapılan tüm faaliyetleri içermektedir. Kontrol merkezleri (Operation&Maintenance Centre = OMC) OMS sebekenin uzaktan yönetilebilmesini sağlayan sistemdir. Tüm sebekeyi gözlemleyen kontrolünün yapıldığı merkezlerdir. Bütün TC, BSC ve BTS’ler sistemde tanımlanmıs olup, çalısma durumları ve performansları incelenmekte, arıza analizleri yapılarak yazılımsal belirli müdaheleler gerçeklestirilebilmektedir.

Bu amaçla kullanılan yazılımlar:
 
SIM Doğrulama Merkezi (Authentication centre =AUC): Auc , abone verilerinin gecerlilik ve dogrulugunu kontrol etmek amacli kullanilir ve sahte SIM kartların kullanımını engeller.
 
Cihaz Kimlik Kütüğü (Equipment Identity Register = EIR): Mobil telefon cihazlarına ait kayıtların tutulduğu ve kontrol edildiği kütüklerdir.  Her mobil cihazının kimligini gosteren IMEI (International Mobile Equipment Identity)  denilen özel bir seri numarası bulunmaktadır.
 
MSC – Mobile Switching Center (Anahtarlama Merkezi): Sistemin merkezi kısmı Anahtarlamanın yanında mobil abonenin tüm ihtiyaçlarını karşılar: kayıt olma, asıllama, handover, çağrı yönlendirme, sabit telefon hattına (PSTN) bağlanma Bir çok hücreden sorumludur


 

Kaynak:

►GSM Assocation
 
 

Mustafa Alper Balım Mustafa Alper Balım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar