elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güvenlik Kamerası
(CCTV Kamera) Nasıl Çalışır?

CCTV Kamera olarak adlandırdığımız güvenlik kameraları ip kamera, kızılötesi kamera, zoom kamera gibi çeşitlere sahiptir. Suçları önlemede, suçluları yakalamakta en büyük aktörlerdir. Peki güvenlik kamera çeşitleri nelerdir? Nasıl çalışırlar? Hangi özellikler görüntü kalitesinde etkilidir? Merak edilen tüm soruları KAREL'in katkılarıyla sizler için cevapladık.



A- A+
22.01.2014 tarihli yazı 38769 kez okunmuştur.
Hiç evinizden çıkarken aklınız geride kalıyor mu? Kapıyı kilitledikten sonra emin olamayıp tekrar kontrol ediyor musunuz? Park ettiğiniz arabanızın her an başına bir iş geleceğinden şüphe duyuyor musunuz? Biraz daha olaylara genel bakacak olursak, hayatta gittiğimiz her yerde mutlaka kamera kaydına alınıyoruz. Gittiğimiz alışveriş merkezlerinde, kullandığımız metrolarda, yollarda trafik kurallarının ihlal edilmesi durumunda daima kayıt altındayız. 
 

CCTV Kamera Nedir?

Çoklu kamera ile çekim yapılan yerlerde CCTV (Close Circuit TeleVision) adlı kapalı devre televizyon sistemi kullanılır. Yani nasıl bir yayın televizyonlarla birçok kişiye aktarılıyorsa; çoklu kameralar ile elde edilen görüntüler de bu durumun tersine tek bir bölgede toplanır. Sadece yetkili kişilerin görüntüleri izleme yetkisi vardır. Söz konusu bu sistemlerde kullanılan güvenlik kameralarına CCTV Kameralar denilmektedir. Dış mekana uygun, iç mekana uygun, hareket edebilen, zoom yapabilen, gece görüşü olan, kızılötesi özellikli, kablosuz veri aktarabilen kısacası farklı ihtiyaçlara özel olarak bir çok çeşidi bulunmaktadır. 
 
 İlginizi Çekebilir : Güvenlik Kamera Çeşitleri

CCTV Kamera


Şekil 1: CCTV Monitörler ile görüntüler tek merkezden izlenebilmektedir.
 

Şekil 2: Kutu kameralar görünüş olarak geleneksel güvenlik kamerası kapsamına girer. Değiştirilebilir lens imkanı sayesinde kullanımı son derece rahattır. Kutu kamera türleri, genellikle iç mekanda kullanılmaktadır, muhafazası ile dış mekanlarda da kullanılabilir. 

 


Güvenlik kameraları ile uzak bir konumdan birçok farklı sebeple canlı veya kayıt üzerinden neler olup bittiğini izleyebilirsiniz. Bir markette soygun anını izleyebilirsiniz. Spesifik bir örnek olarak 7/24 İstanbul'un trafiğine internet üzerinden kameralar sayesinde ulaşabilirsiniz. Metroda raylara düşen bir canlı durumunda kameralardan görüp hemen SCADA merkezinden müdahele edebilirsiniz. Kimi zaman anlık müdahele için kullanılır, kimi zaman suçluları caydırmak için kullanılır. 


Şekil 3: CCTV Kameralarının genel çalışma diyagramı 
 
 

Güvenlik Kamerası ( CCTV KAMERA) Genel Çalışma Prensibi

CCTV kameraların nasıl çalıştığından genel olarak bahsedecek olursak; kamerada görülen görüntülerin hepsi, birer ışık yansımasıdır. Yani bir nevi gözümüzün çalışma mantığı gibi bir sistem söz konusu. Görüntü ışığının kameraya ilk geçiş noktası mercektir. Mercek gelen ışıkları, sensörün üzerine toplamaya yarar. Gözümüzün merceği bozulduğunda nasıl dış çevremize odaklanamıyorsak aynısı güvenlik kameralarının merceği içinde geçerlidir. Eğer kalitesiz bir mercek kullanılırsa bazı ışıklar kaybolacaktır veya düzgün bir şekilde odaklanmayacaktır. Dolayısıyla kaliteli bir görüntü elde edilemeyecektir. Yalnızca cam ve plastik alaşımlı mercekler olmak üzere iki çeşit mercek bulunmaktadır. Cam mercekler kaliteli görüntü elde etmenizi sağlar.

 


Şekil 4: Kameranın hangi özelliğinin baskın olmasını istiyorsanız uygun kameraya uygun lensler seçebilirsiniz.




 
Mercekten geçen görüntü, odakta sensörün üzerine düşer. Bu noktada iki tip sensör bulunmaktadır; CCD ve CMOS sensörler. CCD sensörü, CMOS'a göre daha düşük ışık şiddetlerinde daha net görüntü almamızı sağlayabilen bir teknolojiye sahiptir. CMOS sensörü üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde onunda daha düşük ışık seviyesine çekilmesi başarılmıştır. Görüntü kalitesinin artması durumunda kameralarda CMOS tercih edilir. Çünkü o ebatta bir CCD üretimi zor ve maliyetlidir. Sensörden sonra kameranın kalitesini ve fiyatını da büyük ölçüde etkileyen DSP bulunur. Sensörle DSP arasında, AFE denilen bir arabirim elemanı bulunmaktadır. AFE, AFE açıklamasına toplanan analog sinyali DSP de işlenebilmesi için dijital sinyale çevirir. AFE'nin kalitesi ne kadar yüksek olursa kameranın maliyeti de o boyutta artmaktadır.
 


Şekil 5: Zoom kameralar ile kutu kameralardan farklı olarak içinde bulunan çok hassas lens sayesinde yüksek ölçülerde zoomlama yapabilirsiniz. 
 
Son elemanımız DSP'nin görevi sinyal işleme yapmaktır. Çalışma koşullarının seçim durumları bulunmakdır. Eğer seçici davranılıp birçok özelliği içinde barındıran bir  DSP seçilirse bu kamera fiyatını da arttıracaktır.
 

Bu kriterleri sıralayacak olursak;
 
► BLC: Arka ışık dengeleme özelliği,
► WDR: Işık ve gölge farklılıklarının çok olduğu alanlarda, ışık yoğunluğunu dinamik olarak ayarlanması özelliği,
► OSD: Kameranın menüsüne girmeyi sağlayan özelliği,
► HLM: Yüksek ışık şiddetlerinde maskeleme özelliği gibi seçeneklerdir. 

Tüm bu özellikler DSP tarafından sağlanmaktadır. Kamerada bu özelliklerin bulunması DSP'nin özelliğini ve fiyatını arttırır. DSP bu özelliklerin dışında görüntüyü işleyerek analog veya dijital olarak çıkış verir. Bundan sonraki katmanda bunu istereniz IP kamera (gelen analog sinyali DVS ile işleyip ethernet bağlantısı üzerinden yayın yapabilen kameralar), analog kamera veya HD-SDI kamera olarak kullanabilir.


Şekil 6: IP Kameralara internete bağlı bir bilgisayar ile her yerden erişebilirsiniz. 



Kaynak:

► 
► KAREL BLOG
► HowStuffWorks



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar