elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hava Kompresörlerinin Soğuk Hava ile İmtihanı

Hava kompresörleri çoğunlukla Avrupa iklim koşulları için normal sayılan 2°C ile 40°C arasında çalışır. Ancak bazı durumlarda ortam koşulları bu sıcaklıkların dışına çıkabilir. Hava kompresörleriyle ilgili detaylar yazının devamında...



A- A+
19.03.2018 tarihli yazı 18009 kez okunmuştur.

Hava Kompresörleri ve Soğuk Hava 

Hava kompresörleri çoğunlukla Avrupa iklim koşulları için normal sayılan 2°C ile 40°C arasında çalışır. Ancak bazı durumlarda ortam koşulları bu sıcaklıkların dışına çıkabilir. Çalışma sıcaklıklarının 2°C’nin altına düşmeye başladığı durumlarda donma kaynaklı problemler ortaya çıkmaya başlayacaktır. Tabi ki kompresör çalışma sıcaklığını ortam sıcaklığından ayırabiliriz. Kompresörler sanayide genellikle onlar için hazırlanan kompresör odalarında çalışırlar. Bu odalar kompresörün çalışması istenen sıcaklıklara şartlandırılabilir.



Kompresör odaları için dikkat edilmesi gereken en önemli kriterlerden birisi kompresör odasının havalandırmasıdır. Kompresörler bulundukları ortamdan hava emişi yapan ve havayı basınçlandırarak bulundukları ortamın sıcaklığının artmasına sebep olan makinelerdir. Eğer yeterli havalandırma sağlanamaz ise kompresör çalıştıkça içerisinde bulunduğu ortam ısınacak, ısınan havadan emiş yapan kompresörün hava çıkışı giderek artarak kompresörün hararet yapmasına sebep olacaktır. Bununla birlikte kompresörlerin emiş yaptığı havanın sıcaklığının yükselmesi kompresörün verimliliğinin düşmesine sebep olacaktır. Kompresörün çalıştığı ortam sıcaklıklarının düşmesi ise daha farklı mekanik problemlere yol açar.
 

Hava kompresörlerinin büyük çoğunluğu yağ ile çalışır. Kompresörlerde yağ, sıkıştırma işleminde ortaya çıkan ısının uzaklaştırılabilmesi ve yağlanması gereken ekipmanların düzgün çalışabilmesinin sağlanabilmesi için kritik öneme sahiptir. Soğuk havalarda yağ vizkozitesi oldukça artar. Bu durum kompresörün ilk çalıştırma esnasında zorlanmasına, bu da enerji tüketimlerinin artmasına sebep olur. Bununla birlikte soğuk ortamlarda çalışan kompresörlerde yoğuşan suyun bir miktarının yağa karışması olasılığı yüksektir. Yoğuşan suyun yağa karışması yağın özelliğini kaybetmesine, işlevini yerine getirememesine sebep olur. Bazı durumlarda yağa karışan su yağda donabilir. Bu gibi durumlar kompresörün mekanik aksamlarına oldukça büyük hasarlar verebilir.

Yoğuşan su kompresör içerisindeki hava hattında, filtrelerde, separatörlerde ve kurutucularda birikebilir. Hava sıcaklığı yeterince düştüğünde buzlanma oluşur ve basınçlı hava hattındaki ekipmanlarda tıkanmalara yol açabilir.



Hava kompresörlerini ve basınçlı hava sistemlerini soğuk hava kaynaklı bu gibi problemlerden korumanın en iyi yolu basınçlı hava sistemlerinde bulunan kurutucu ve filtrelerdir. Kurutucular basınçlı hava içerisindeki suyun uzaklaştırılmasını sağlayarak soğuk havalarda buzlanma ile ortaya çıkabilecek problemleri engeller. Bu yüzden sistemdeki kurucu ve filtrelerin verimli bir şekilde çalıştığından emin olmak gerekmektedir.

Hava kompresörlerinin soğuk havalardan etkilenmesinin engellenmesi için basınçlı hava hattının ve kompresör odasının ısıtılması da iyi bir çözüm olacaktır. Bu sayede kompresörün soğuk hava kaynaklı problemlerden etkilenmesi engellenir. Son olarak kompresörlerin düzenli bakım yapılması yağ içerisinde oluşabilecek su da dahil olmak üzere karşılaşılabilecek bir çok problemin önceden tespit edilerek engellenmesini sağlayacaktır.
 

Yazar:

Mak. Yük. Müh. Sinan Pişirici 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar