İç Anadolu'nun 10 Büyük Sanayi Kuruluşu
İstanbul Sanayi Odası tarafından belirlenen Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu sıralamasına dayanarak, İç Anadolu'nun 10 büyük sanayi kuruluşunu sizler için derledik.
04.02.2015 tarihli yazı 29188 kez okunmuştur.
Eti Gıda San. ve Tic. A.Ş.
1961 yılında "ETİ Bisküvi Fabrikası - Firuz Kanatlı" adı altında bir şahıs işletmesi olarak kurulan ETİ, 1972 yılında "ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş." ticari unvanıyla bir aile şirketi haline geldi. 20 Ocak 1962 tarihinde, günde 3 ton gibi küçük bir kapasiteyle üretime başladı. Bu tarihten itibaren Eskişehir merkez fabrikada; 1964'de küçük, 1967, 1970, 1972, 1973 ve 1975'de büyük çaplı bisküvi üretim kapasite artışları gerçekleştirildi. Aralık 1999 tarihinde ise Eskişehir Merkez Fabrikası'ndaki üretime son verildi. Şirket bu tarihten itibaren tüm bisküvi üretimini, 1995 tarihinde faaliyete başlayan 'Eskişehir Organize Bölgesi'ndeki yeni tesisinde gerçekleştirmeye başladı. ETİ’nin bugün beş üretim tesisi bulunmaktadır.
Eti Gıda, İstanbul Sanayi Odası tarafından belirlenen Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu sıralamasında 32. büyük şirket olarak, sektöre yön veren dev bir sanayi kuruluşu haline gelmiştir.
Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş.
Türkiye’nin üretim öncülerinden Türk Traktör, endüstriyel hayatına 1954 yılında başlamış ve yıllar içerisinde yükselen bir grafikle, bugün gelinen noktada başta Amerika kıtası olmak üzere şimdiye kadar 130’dan fazla ülkeye yaptığı ihracatla ülkemizin önemli kuruluşlarından biri olmuştur. Türk Traktör Ankara Fabrikası, açık ve kapalı kısımları dahil olmak üzere toplam 257.325 metrekarelik bir alana konumlandırılmıştır. TürkTraktör Erenler Fabrikası'nın ise, 222.110 m2 açık alanı ve 68.613 m2 kapalı alanı bulunmaktadır. İki fabrikanın üretim kapasitesi yılda 50.000 traktördür.
Türk Traktör, İSO tarafından belirlenen Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu sıralamasında 34. büyük şirket olarak, Türkiye'nin en büyük traktör üreticisi konumuyla dev bir sanayi kuruluşu haline gelmiştir.
Aselsan Elektronik San. ve Tic. A.Ş.
Türkiye’nin savunma ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 70’li yıllarda halkımızın bağışları ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakıfları kurulmuştur. ASELSAN; 1975 yılında Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı öncülüğünde faaliyetine başlamıştır. Günümüzde ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na bağlı bir kuruluştur. 2013 yılında Aselsan dünyanın ilk 50 savunma sanayi şirketinden biri olma yönündeki tırmanışını sürdürerek, savunma cirosunda dünyanın en büyük 74. şirketi olmuştur. 2013 yılında Aselsan 11. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’na (IDEF 2013) ikibin m2'yi aşan alanda en geniş katılımı sağlayan firma oldu.
Aselsan, İSO tarafından belirlenen Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu sıralamasında 35. büyük şirket olarak, Türkiye'de ve Dünyada savunma sanayiine yön veren dev bir kuruluşu haline gelmiştir.
Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş
Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. Konya, Eskişehir, Akşehir, Ilgın ve Civarı Pancar Ekicileri İstihsal Kooperatifleri, Konya Sınai Kalkınma A.Ş. ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.nin ortaklıkları ile 10.000.000 TL sermaye ile 1952 yılında kurulmuştur. Konya Şeker Fabrikasının temeli 13 Eylül 1953'de atılmış, fabrikanın makine ve tesisleri Alman ARGE firmasına ihale edilmiştir. 19 Eylül 1954 tarihinde üretime başlanmıştır. Fabrikanın kuruluş kapasitesi 1.800 ton/gün olup, ilk ekim sahası 13.000 hektar olarak belirlenmiştir.
Konya Şeker İSO tarafından sıralanan Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu içerisinde 39. büyük şirket olarak, Türk tarım sektörüne yön veren dev bir sanayi kuruluşu haline gelmiştir.
Çumra Şeker Fabrikası ile entegre olan yeni tesislerin kurulmasına devam edilerek 287,500 Milyon $ yatırım yapılmış olup, bunların başında yıllık kapasitesi başlangıçta 52.000 ton olan Türkiye'de ilk defa Sıvı Şeker Üretim Tesisi gelmektedir. Ana üretim konusu olan kristal şekerin daha iyi değerlendirilmesi ve piyasaya sunumunda ürün çeşitliliği hedeflenmiş; bu yöndeki yatırımlara ağırlık verilerek Kristal Şeker Paketleme, Küp Şeker, Sert Şekerleme, Çikolata, Lokum, Helva ve Arı Yemi Şurubu Üretim Tesisleri tamamlanmış ve ürünler piyasaya sunulmuştur.
HES Hacılar Elektrik San. ve Tic. A.Ş.
Ülkemizin önde gelen kablo firmalarından birisi olan HES KABLO, kablo ve tel sektöründe sağladığı başarı ve üstün performans sonucunda, bugün dünyaca tanınan uluslararası bir firma haline gelmiştir. 1974 yılında enerji kabloları üretmek üzere kurulan firma, çok hızlı bir gelişme kaydederek geçen zaman içerisinde bakır haberleşme kablosu, fiber optik kablo, enerji kablosu, yüksek gerilim enerji kablosu, alüminyum iletken, elektrolitik bakır tel, emaye bobin teli ve PVC granül üretimini de kendi bünyesinde gerçekleştirerek kablo ve tel sektörünün tamamına hitap eden çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olmuştur.
“Güven Veren Teknoloji” sloganı ile hareket eden HES KABLO, 40 yıllık tecrübesi ve sunmuş olduğu yüksek kaliteli ürünler ile HES markasını uluslararası saygın bir marka haline getirmiştir.
İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl belirlemiş olduğu ilk 500 firma sıralamasında HES KABLO, 65. sırada yer almıştır. Ürünlerini yurtiçi pazarın yanı sıra, dünyaya da sunan HES Kablo’nun dört bir yanındaki 120’yi aşkın ülkede tercih edilmektedir.
TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.
TEI 1985 yılında; Türk Hava Kuvvetleri envanterine girecek F-16 uçağı ve bu uçağa güç veren F110 motorunun Türk Savunma Sanayiine kazandıracağı yüksek teknolojiler kapsamında stratejik bir iş modeli olarak kurulmuştur. Kuruluş amacı, uçak motorlarının ve diğer gaz türbinli motorların Ar-Ge, tasarım, üretim, bakım, onarım, revizyon, modifikasyon ve modernizasyonu konularında Türkiye’de modern bir uçak motor endüstrisinin kurulması, işletilmesi ve idamesidir.
TEI, ileri teknoloji gerektiren bir alanda ülkemizin en büyük ihracatçıları arasındadır. TEI, İSO tarafından belirlenen Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında 74. sırada yer almaktadır.
Boytaş Mobilya San. ve Tic. A.Ş.
1957 yılında Kayseri’de temelleri atılan ve Türkiye sınırlarını aşarak dünyaya uzanan Boydak Holding, bugün mobilya, tekstil, kimya, pazarlama, kablo ve tel, demir-çelik, lojistik, enerji, finans ve havacılık gibi birçok alandaki faaliyetlerini sektör lideri olarak 38 şirketi ile sürdürmektedir. Boydak Holding bünyesinde, Bellona, İstikbal, Mondi, Hes Kablo, Boyteks, Form Sünger gibi lider markalar bulunmaktadır.
1995 yılında Kayseri’de kurulan Boytaş Mobilya San. ve Tic. A.Ş., üretime 1996 yılında başlamıştır. Kendi öz kaynaklarından yaptığı yatırımlarla sürekli büyüyen Boytaş, halen faaliyetlerini toplam 379.000 m2 açık, 234.200 m2 kapalı alana sahip 5 ayrı işletmede sürdürmektedir.
Boytaş, İSO tarafından belirlenen Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında son 3 yıldır ilk 100 içerisindeki yer almaktadır. 2014 İSO sıralamasında da 98. sırada yer alarak bu konumunu korumuştur.
Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.
Ülkemizin artan şeker ihtiyacını karşılamak, şeker sanayisinin hammaddesini temin etmek, Kayseri Şeker fabrikasının kurulması için gerekli sermayenin oluşumunu sağlamanın yanında, çiftçi potansiyelinden yararlanılması amacıyla 1953 yılında Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi kurulmuştur. Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi; Şeker pancarı tarımı ve diğer üretim faaliyetlerinde Pancar çiftçisinin modern tarım teknik ve teknolojilerini kullanmasını sağlamak, nitelikli tohum, gübre, ilaç gibi girdilerle verimliliğin artması yönünde çalışmalarını sürdürmektedir.
Kayseri Şeker Fabrikası, İSO tarafından belirlenen Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında 101. sırada yer alarak kalitesini tescillemiştir.
Petlas Lastik San. ve Tic. A.Ş.
Ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesine çıkaran kuruluşlardan biri olan PETLAS, 1976 yılında kuruldu. Çeşitli girişimlerin ve yoğun çalışmaların ardından 1989 yılında ilk lastiğini üreten kuruluş, ilerleyen yıllarda kapasitesini giderek artırdı. 2005 yılında üretimini Türk Sanayiinin köklü kuruluşlarından Abdulkadir Özcan A.Ş. bünyesinde sürdürmeye başlayan PETLAS'ta değişim rüzgârları hemen hissedildi. Fabrikadan yönetim politikasına, AR-GE çalışmalarından insan kaynaklarına her alanda markayı daha da ilerletecek adımlar atıldı.
İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl belirlemiş olduğu ilk 500 firma sıralamasında PETLAS, 109. sırada yer almaktadır.
HAVELSAN Hava Elektronik San. ve Tic. A.Ş
HAVELSAN 1982 yılında, HAVELSAN-AYDIN ismi ile bir Türk - ABD şirketi olarak kurulmuş, 1985 yılında sermayesinin %98'i Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı'na bağlı olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. HAVELSAN, yazılım yoğun sistem alanlarında faaliyet göstermekte olup uzmanlığını, Komuta Kontrol Muhabere, Bilgisayar, İstihbarat Gözetleme ve Keşif Sistemleri (C4ISR) kapsamında, Hava Savunma Sistemleri, Deniz Savaş Sistemleri, Simülasyon ve Eğitim Sistemleri, Yönetim Bilgi Sistemleri, Enerji Yönetimi ve Anayurt Güvenliği alanlarına odaklamıştır.
İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl belirlemiş olduğu ilk 500 firma sıralamasında HAVELSAN, 144. sırada yer almaktadır.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET