elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Klavyenin İç Yapısı

Klavye, bilgisayarların en önemli çevre giriş birimidir. Yazı, rakam ve diğer karakterleri bilgisayarın anlayacağı dile çeviren klavyelerin iç dünyasına kısaca göz atacağız.



A- A+
15.07.2011 tarihli yazı 48153 kez okunmuştur.

Bilgisayar klavyesi, tuş takımından girilen bilgileri elektrik sinyaline dönüştürerek bilgisayarın anlayacağı dile çeviren çevre giriş birimidir. Herhangi bir tuşa bastığımızda bu tuş, kendine ait devresini tamamlar ve klavyenin kendi işlemcisine sinyal göndererek hangi tuşa basıldığını bildirir. Daha sonra bu bilgi bilgisayara gönderilir ve gerekli işlem gerçekleştirilir.



Klavye, hangi tuşa basıldığını belirleyen bir iç işlemciye sahiptir.



Klavyenin içinde her tuş, özel olarak şekillendirilmiş ve düzenlenmiş yuvalar üzerine oturtulmuştur.



Yukarıdaki fotoğrafta klavyenin iç yapısı görülmektedir. Kabarcık şeklinde yapılmış olan butonların her biri bir tuşa denk gelmektedir. Bu butonların sayesinde özel şekilli yuvalar üzerinde elektriksel iletim sağlanarak ilgili tuşun devresi tamamlanır.



Yukarıdaki devre, klavyenin iç işlemcisi olarak görev yapar.



COB (Chip-on-Board, Devre Üzeri Yonga) teknolojisi ile yapılmış bir entegrenin kullanıldığı işlemci, sinyal işlemek için kullanılır. Devre, klavyeden gelen elektriksel sinyalleri alır ve bu bilgiyi bilgisayara gönderir.



Yukarıdaki fotoğrafta kabarcık şeklindeki butonların yakın bir görünümü yer almaktadır. Yukarıdaki gömülü yapı, üç katmandan oluşmaktadır. En dıştaki iki katman, buton kontakları arasındaki elektriksel bağlantıyı sağlar ya da keser. Bu iki katman, çok ince üçüncü bir katman ile birbirinden ayrılmaktadır.



Yukarıdaki fotoğrafta katmanların ayrılmış hali görülmektedir. Plastik butona basıldığında, botunun altında yer alan yuvarlak biçimli bölgeler elektriksel iletim sağlar.



Plastik katman kaldırıldığında butonların altına denk gelen iletken noktalar şekildeki gibi görülür.



Yukarıdaki fotoğrafın üst tarafında, dış katmanların arasında yer alan ortadaki ince katmanın görünümü yer almaktadır. İnce katmanın buton deliklerine denk gelen kısımlarında yuvarlak boşluklar vardır. Bu katman normal durumda dış katmanları ayrı tutar. Ancak bir tuşa basıldığında bu delikler sayesinde alt ve üst katman temas ederek iletkenliği sağlar.


Çalışması

Klavye, bilgisayar üzerinden seri kablo ya da USB üzerinden aldığı 5 V gerilim ile çalışır. Klavyedeki herhangi bir tuşa bastığımızda, bu tuş hemen altındaki butona temas eder ve bu butonun iletkenliği sağlaması ile elde edilen akım klavyenin iç işlemisine ulaşır. İşlemci bu sinyalleri işler ve bilgisayara PS2 veya USB portu üzerinden ulaştırır.


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar