Kompanzasyon Takibi ve Enerji Verimliliği |
Okullarda Enerji İzleme Sistemi Uygulaması
Enerji verimliliği ve tasarruf çalışmalarının hız kazandığı 2008 yılında Başbakanlık tarafınan 14 Şubat 2008 tarihinde " Ulusal Enerji Verimliliği Hakeketi " başlatılmış ve akabinde bir çok uygulama hayata geçirilmiştir. Bu yazımızda ENTES Elektronik tarafından Bursa'nın Yıldırım İlçesinde 19 adet ilköğretim okuluna uygulanan enerji izleme sisteminden bahsedeceğiz ve sonuçlarını sizlerle paylaşacağız.
Bu sistemler;
► Güç Üniteleri,
► Şebeke Analizörleri,
► Reaktif Güç Kontrol Röleleri,
► Enerji İzleme Yazılımları,
► İletişim Teknolojileridir.
Özellikle okul gibi yoğun olarak;
► Aydınlatma,
► Bilgisayar,
► Klima,
► UPS vb. enerji tüketimi yüksek cihazlar kullanılan alanlarda enerjinin verimli ve tasarruflu kullanılması çok önemlidir. Mevcut yapılarda eski sistemler bulunması nedeniyle daha verimli ürünlerin kullanılmasına yönelik adımlar atılarak, çalışmalara başlandı.
Ancak bu çalışmalar enerji tüketimindeki aktif güç ( kWh ) bedelinin düşmesini sağlarken, reaktif güç ( kVArh ) bedelinin de artmasına neden oldu. Dolayısıyla enerji verimliliği çalışmaları yapılırken kompanzasyon sistemlerinin de gözden geçirilerek revize edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Aksi takdirde alınmayan önlemler nedeniyle rekatif güç bedeli, aktif güç bedelinden yapılacak olan tasarrufu gölgede bırakacak ve istenmeyen cezalar ödenecektir.
Analiz Yapılarak, Sorunlar Ortaya Çıkarıldı
Yıldırım ilçesinde ki 19 okulda 2011 yılı için 37.000 TL, 2012 yılı içinde ise 40.000 TL'lik reaktif güç bedeli ödeniyordu. Bu okullarda yapılan incelemeler sonucu mevcut kompanzasyon sistemlerinin yeniden revize edilmesi, kompanzasyon sistemi bulunmayan okullara ise kompanzasyon sistemi kurularak uzaktan takip, kontrol ve bakımlarının yapılması planlanmıştır.
Projeden önce mevcut kompanzasyon panolarının görünümü
Yapılan Çalışmalar
Yıldırım ilçesinde ki 19 okula 20 kVA, 30 kVA, 40 kVA ve 50 kVA güçlerinde Kompanzasyon sistemleri kurularak bu okulların mevcut panoları revize edildi. Pano bulunmayan okullara ise güç analizi yapılarak yeni kompanzasyon sistemler kuruldu.
ŞÖNT REAKTÖRLER GÜÇ KONDANSATÖRLERİ
Alçak gerilim güç kondansatörleri, endüktif reaktif yükleri kompanze eden devre elemanlarıdır. Şönt Reaktörler, yüksek kaliteli cihazlar olup indüktif yük ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmışlardır.
Kurulan bu sistemler Entbus Pro yazılımına entegre edilerek, enerji parametreleri izlenmeye başlanıldı.
Elde Edilen Sonuçlar
► Yıllık olarak ödenen faturanın %33'ü oranındaki reaktif güç bedeli ortadan kaldırılarak, 2013 itibariyle 38.000 TL'lik bütçenin başka yatırım projelerinde kullanılması sağlandı.
► Tüm okullar entbus Pro yazılımı ile izlemeye alınarak herhangi bir arıza durumunda e-posta ve SMS yoluyla hangi noktada problem olduğunu ve problemin kaynağını tespit ederek faturaya reaktif bedel yansımadan müdahale edilebilme olanağı sağlandı.
Entbus Pro Enerji İzleme yazılımı, bilgisayarla haberleşme yazılımları, bilgisayarda internet/intranet (MODBUS-RTU, MODBUS TCP) aracılığı ile elektriksel şebeke parametrelerini izleme, kayıt etme ve raporlama için tasarlanmıştır.
► Ayrıca haftada bir kez tüm okulların kontrolü için ayrılacak zaman - 19 nokta X 1 saat = 19 saat aylık, yıllık 19 saat X 52 hafta= 988 saatlik iş gücü kaybı - ortadan kaldırılmış oldu.
►Bu kazanılan 988 saatlik iş gücü okullarda verilen eğitim öğretim sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği 6 yaşındaki 2 öğrencinin okuma ve yazma öğrenme süresidir.
Projede kullanılan ürünlerin listesini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler