elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mikro Denetleyici Programlama
(Firmware) |
Elektrikport Akademi

Elektronik cihazların programlaması da tıpkı yazılım programlama gibi bir algotirmaya dayanır. Kullanıcağım mikro denetleyiciyi doğru bir şekilde belirleyelim. Mikro denetleyicinizi programlama dillerini bu yazı dizisinde öğreneceksiniz.



A- A+
22.04.2013 tarihli yazı 24650 kez okunmuştur.
Bir proje geliştiriyoruz, elektronik devre tasarımı projesi, Temel Elektronik Bilgisi İçin Tıklayınız. bu projede devremizi tasarladık ve kurduk. Bu devre ile iletişime geçmemiz gerekiyor. Tabi devreyle iletişime geçmek için sistemimizi bir beyni olmalı bu beyin ise Mikro Denetleyicidir.

Devremizin beynini, kurduğumuz devreye göre seçtik. Mikro denetleyiciler Nasıl Seçilmeli Yazısı İçin Tıklayınız.

Devremiz hazırlandı, mikro denetleyicisi seçildi sıra geldi bu devreyi canlandırmaya, bunu yapmak içinde devreye bir ruh vermeliyiz. Bu ruh mikro denetleyicinin içine yükleyeceğimiz yazılımdan kodlarından başkası değildir. Yazılım Projesi Nasıl Hazırlanır ?  Yazı dizisini okuyup başlamadan önce yapılması gerekenleri anlayabilirsiniz.

Makine Dili

Mikroişlemci ya da mikrodenetleyici gibi komut işleme yeteneğine sahip entegrelerin işleyebilecekleri komutlardan ve buna uygun söz diziminden oluşan dile verilen makine dili denir.  Makine dili, işlemcinin verilen komutlar doğrultusunda çalıştırılmasını sağlayan ve işlemci mimarisine göre değişen en alt seviyedeki programlama dilidir.
 

Bu dil sadece 0 ve 1 binary ikililerinin anlamlı kombinasyonlarından meydana gelmektedir. Bu nedenle, makine dilinin anlaşılması çok güçtür. 0 ve 1 ikilileri işlemcinin instruction seti doğrultusunda işleme (process) uygulanacak operasyon, operasyonun gerçekleştirileceği verinin hafızada bulunduğu adres ve hafızaya ulaşım yolları gibi bilgileri ifade edecek şekilde biraraya gelmekte ve işlemci tarafından decode edilerek gerekli işlemin yerine getirilmesi sağlanmaktadır. Diğer proglamlama dillerin gerektirdiği derleyici ya da yorumlayıcı kullanımını gerektirmediğinden ve donanımı doğrudan kontrol etme gücü olduğundan kullanılır.


Assembly Dili

Assembly dili makine diline yani 0 ile 1'e en yakın olan dildir. Bu sebeple insan diline uzaktır dolayısıyla öğrenilmesi ve yazması zordur. Ancak öğrendiğimizde çok ince programlama yapabiliriz. İnce demekle neyi kastediyorum derseniz ayrıntılı ve hassas programlama üstelik hızlıda  Diğer programlama dillerinde yaptıklarınızı assembly altında daha çok satır kod yazarak ve daha uzun bir zamanda elde edebilirsiniz.Bu sebeple bu dille programlamak daha fazla emek ve zaman ister C ile 2 satır kod ile yapacağımızı assembly ile yarım sayfa  kodla yapabiliriz. Buna karşın diğer dillere göre birçok üstünlüğü bulunmaktadır.
 

Bir programlama dili öğrenecek insan öncelikle kolay bir dili öğrenmeli (Bu genelde Basic'dir.)  Bu dil vasıtası ile programlama ve algoritma geliştirme problemlere karşın geliştirilen hatasız ve tatmin edici çözümler diyebiliriz, hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmalı. Son olarak ise diğer dilleri tanımalı ve seçtiği dili öğrenmeli, uygulamalar geliştirmelidir. Size bir kod parçasını göstereyim işe bu boyuttan bakın.

 

0C85:0100 B402 MOV AH,02
0C85:0102 B203 MOV DL,03
0C85:0104 CD21 INT 21
0C85:0106 CD20 INT 20


Gri renkteki bölümler bellek lokasyonlarıdır. Yani ilgili kodların şu anda hangi bellek adresinde bulunduğunu gösteriyor bize. Kırmızı renkteki yazılar assembly kodlarıdır. Koyu yeşil kısımlar ise bu assembly kodlarının makina diline çevrilmiş halidir. Bizi ilgilendiren kırmızı bölümler olacak. Biliyorum o yazılardan hiçbir şey anlamadınız, bu çok normal... Assembly dilini elektrikportta ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz takipte kalın.
 

ENTEGRENİN iÇERİSİNE KURULAN ŞEHİR
VİDEO İÇİN TIKLAYIN.




 

Makine dili ve assembly dili arasında program hazırlama ve yapısal olarak hangi farklar vardır ?

Makine dili ile program hazırlanırken mikroişlemcinin komut setinden faydalanılır. Komutlar binary veya Hex formda mikroişlemciye verilir. Assembler ise ilgili mikroişlemcinin komut setinden faydalanılarak insanların anlayabileceği komut kısaltmalarından oluşur. Mikroişlemcinin assembly komutlarını çalıştırabilmesi için programın derlenmesi(makine diline çevrilmesi) gerekir. Makine dili ile program geliştirmek, hata bulmak zordur. Assembly dili ile daha kolay program geliştirilir ve hata bulmak kolaydır.

 

► PIC Microdenetleyiciler için : Tıklayın.

 

Osman Kemal Dağ Osman Kemal Dağ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar