elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mühendis Olmasaydı |
Elektronik Mühendisliği

Elektronik, günümüz teknolojisinin alt yapısını oluşturmakla beraber aynı zamanda da teknolojinin yapı taşıdır. Sürekli bir gelişim aşamasında olan ve bunun sonucunda kendini her geçen gün yenileyen elektronik, geliştiricileri sayesinde bugünlerde bu üstün teknolojileri kullanıyoruz. Peki kimdir bu geliştiriciler? Neler yapmışlardır? Teknolojiye yön veren icatlar nelerdir? Ayrıntılar yazımızda...



A- A+
07.12.2014 tarihli yazı 14421 kez okunmuştur.

Bilgisayarlardan optik sistemlere, elektronikten haberleşme sistemlerine, uzman sistemlerden optimizasyon yöntemlerine, radardan uydu haberleşmesine, kontrol sistemlerinden mobil haberleşme sistemlerine ve mikrodalga sistemlerinden tıp elektroniğine kadar hayatımızın her alanında faaliyet gösteren "elektronik mühendisleri" adeta daha rahat bir hayatı bizlere sunmak, teknolojiye daha erişebilir olmak için çabalamaktadır.

 



Şekil 1: Bir Elektronik Mühendisinin Çalışma Masası

 

►İlginizi Çekebilir: Mühendis Olmasaydı | Elektrik Mühendisliği


 

Bu geniş alanda yaptıkları araştırma ve çalışmaları sonucu teknoloji tarihine yön veren önemli icatlara imza atmışlardır.

 

Tarihe Yön Veren İcatlar Nelerdir?


► Fonograf

İlk olarak Edison tarafından tasarlanan ancak ilk patenti Alman mucit Emil Berliner'e ait olan fonografa, günümüz müzik çalarlarının atası diyebiliriz. Bulunuş tarihi daha da eskilere dayanan fonograf kendini sürekli geliştirerek hem müzik piyasasına hem de müzik çalarlara büyük bir etkisi olmuştur. Bu arada ilk fonograf halen çalışmaktadır.



 

Şekil 2: İlk Fonograf


 

► Transistör

1947 yılında keşfedilen transistör, mucitleri ShockleyBardeen ve Brattain'e de 1956 Nobel Fizik Ödülünü kazandıran, girişine uygulanan sinyali yükselterek akım ve gerilim kazancı sağlayan  yarı iletken bir devre elemanıdır. Transistör, günümüzde bütün teknolojik ürünlerin içinde bulunur. Bulunma miktarı da birkaç taneden birkaç milyona hatta milyara kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle şu an ki teknolojimizin yapı taşıdır. Transistörün olmadığı bir yerde yaşadığımızı düşünecek olursak telefonları, bilgisayarları, TV'leri ve dahası elektronik kapsamda hiçbir şeyi kullanamayacaktık. Bir nevi orta çağda sıkışıp kalacaktık.
 

 


Şekil 3: İlk Transistör & Günümüzde Kullanılan Bir Transistör


 

►İlginizi Çekebilir: Mühendis Olmasaydı | Haberleşme Mühendisliği
 


Entegre Devre

Yarı iletken maddeler ile tasarlanmış elektronik bir devre olan ve günümüz teknoloji sektöründe önemli bir yeri olan  entegre devre, ilk olarak 1959'da Jack Kilby icat etmiştir. O yıllarda çok büyük sayıda transistörün küçük boyuttaki entegre devrelere yerleştirilebilmesi, elektronik bileşenlerin üretiminde yeni bir döneme girilmesini sağladı.  Sektördeki avantajları arasında küçük boyutu, hafifliği ve kullanım kolaylığı gibi özellikleri olan entegre devre en süper bilgisayarlardan basit yapılı oyuncaklara kadar teknolojinin hemen her alanında kullanıma sahiptir.
 

 
 

Şekil 4: Entegre Devre Kartı
 

 

► LED

Elektronik bir devre elemanı olan ve aydınlatma teknolojisinde oldukça çok kullandığımız LED (Light Emitting Diode), 1920'lerde Rusya'da icat edildi ve elektronik bir bir bileşen haline 1962'de ABD'de getirildi. Birçok sektörde uygulama alanı bulan LED, özellikle aydınlatma ve sinyalizasyon alanlarında enerji sarfiyatlarındaki düşüklüğü, oldukça uzun ömürlü olmaları ve her koşulda sorunsuz kullanımları dolayısıyla diğer ışık kaynaklarını sektörde geride bırakmayı başarmıştır.

 



Şekil 5: Farklı Renklerdeki LED'ler

 

►İlginizi Çekebilir: Mühendis Olmasaydı | Bilgisayar Mühendisliği





 

► Radyo

1902'de Guglielmo Marconi'nin keşfettiği radyo, aldığı radyo dalgalarını elektronik ortamdan geçirerek sese çeviren ve kablosuz mesaj iletiminde önemli rol oynamasıyla telsiz kullanımında çığır açmıştır. Bir yerden başka bir yere herhangi bir aracı madde olmadan iletişim kurulmuş ve özellikle uzaktan kumanda sistemleri ve haberleşme sistemleri konusunda temeller bu icatla atılmıştır.
 



Şekil 6: Marconi ve İlk Radyo


 

► Televizyon

Bir lavabo ve çay tenekesi kullanarak John Logie Baird'in 1923'te icat ettiği ilk televizyon maddi imkansızlığı sebebiyle biraz farklı duruyordu. Sonrasında sistemi geliştirdi ve projeksiyon lambasını bisküvi kutusuyla kaplayarak bir düzenek daha yaptı. Aldığı ilk görüntü biraz kötü olmasına rağmen yılmadı ve görüntüyü iyileştirmeye çalışıp televizyonun patentini aldı. Biz de Baird sayesinde haberlere ve bilgiye hemen ulaşıp aynı zamanda saatlerimizi de televizyon başında geçirebiliyoruz.
 



Şekil 7: İlk Televizyon ve Mucidi John Logie Baird

 

►İlginizi Çekebilir: Dünden Bugüne Televizyon 

 



 

► Lazer

1960 yılında Theodore Harold Mainman tarafından keşfedilen lazer (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), günümüzde endüstriyel süreçlerde, bilimsel araştırmalarda - bilhassa dağılmaz özelliğinden yararlanılanarak- mesafe ölçmede, meteorolojide, iletişimde özellikle fiber optik teknolojisinde, holografide, savunma donanımlarında ve tıpta ki, tıp, en önemli kullanım alanlarından biridir. Özellikle hastalıkların teşhis ve tedavisinde, göz hastalıklarının tedavisinde, mikrocerrahide çoğu ameliyatlar lazerler sayesinde el değmeden bile yapılabiliyor. 
 


Şekil 8: Lazer Işığı
 

►İlginizi Çekebilir: Lazer Nasıl Çalışır? | 1. Bölüm

 

Mühendis Olmasaydı ?

Şimdi anlattığımız elektronik mühendisliği ve icatlarından da yola çıkarak elektronik mühendisleri olmasaydı öncelikle bu yazıyı gazetelerden (elektronik matbaalar olmayacağı için çıkması bir dert olan gazeteler) okuyabilecektik. Arkadaşımız o anda bize güvercin gönderecek ve ayağına sarılı mesajı okuyacak sonrasında yanlış o güvercinin yanlış güvercin olduğunu anlayacaktık. Uzaklara bakıp çıkan dumanın çevirisini yapmaya çalışacak hızlı resim tekniğiyle film izlemeye çalışacaktık. Yani elektronik olmadıkça teknoloji can bulamayacak bizse orta çağdan çıkmanın yollarını bulmaya çalışacaktık.

 

 


Şekil 9: Elektronik Mühendisliği Olmasaydı
 


Ama elektronik mühendisliği bütün bu teknolojinin alt yapısını oluşturmuş ve teknolojinin kalbinin atmasını sağlamıştır. İnsanlara daha rahat bir hayat sunmayı hedeflemiş ve yolda hep çalışmıştır ki şu anda bu yazıyı buradan okuyabiliyor, rahatça arkadaşlarımızla mesajlaşıp, televizyon keyfi yapabiliyoruz.

Peki ya mühendis olmasaydı ne olurdu? Bunu biraz daha düşünsek karşımıza karanlık bir dünya çıkardı heralde. Bizi karanlık bir dünyadan çekip alan ve aydınlanmamızı sağlayan mühendislerin 5 Aralık Dünya Mühendisler Günü kutlu olsun.  



Kaynak:

►Vikipedi
►Bilgiustam
►Gelişenbeyin

 

Mustafa Şirin Mustafa Şirin Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar