elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mühendis Olmasaydı |
Endüstri Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği nedir? Endüstri mühendisleri ne iş yapar? Merak edilen Endüstri mühendisliğini beraber inceleyelim.



A- A+
08.12.2014 tarihli yazı 12671 kez okunmuştur.
Endüstri mühendisliğin en bilinen tanımı; en kısa sürede, en az maliyetle, en çok ürün üretmeye çalışan mühendislik dalıdır. Her zaman optimum fayda sağlayacak işleri yapmayı hedefler.
 

 
►İlginizi Çekebilir : Nasıl Daha Verimli Oluruz?


Endüstri mühendsiliği okurken öğreneceğimiz dersler ise Yöneylem Araştırması, Ergonomi, İş Etüdü, Maliyet Analizi, İstatistik, simülasyon, tedarik zinciri, tesis planlama... gibi derslerdir. Bu dersler Endüstri Mühendisliğinin atar damarlarıdır. Endüstri mühendisliği istatistiğin temellerine dayanır. Ancak yazılım programları, çizim programları konusunda ilgileri var ise kendileri bu alanda da geliştirebilirler. Endüstri mühendislerinin çalışabileceği alanların yelpazesi çok geniştir. Kısacası para kazanmak isteyen her işletme endüstri mühendisine ihtiyaç duyar. 
 

Endüstri mühendisliğinin kurucusu Frederick Winslow Taylor kabul edilmektedir. Ancak 1762 yılında, PERONNET'in toplu iğne imaltı konusunda hazırladığı iş etüdünüyle aslında endüstri mühendisliğinin temellerini F.W.Taylor'dan çok daha önce atmış oldu.
 




 
Endüstri mühendislerinin yoğun çalıştığı bölümlerde kullanılan önemli bir kaç analiz ve diyagramı inceleyelim;
 

GANTT Diyagramı

Henry Gantt tarafından tasarlanan, iş yönetiminde planlılığı sağlamaya yönelik grafik tasarımıdır. İş için gerekli ve ön görülen zamanları görsel olarakta önümüze sunar.
 
 
 

Swot Analizi

İç ve dış etkileri göz önüne alarak güçlü ve zayıf yönlerin belirlenmesi. Swot Analizini şirketlerin yanı sıra günlük hayatımızda kendimiz içinde uygulayabiliriz.
 

 

Balık kılçığı (Ishikawa) Diyagramı

Kalite diyagramıdır. Sebepleri araştırılacak ilgili kalite unsuru grafiğin en sağına yazılır. Daha sonra ana ve alt sebepler grafiğe eklenerek diyagram tamamlanır.
 
 
 

Pareto Diyagramı

Pareto diyagramları bir problemi oluşturan sebeplerin ne olduklarını ve önem derecelerini belirlemek için kullanılır. Kalite kontrolde, artan hatalı üretimin veya müşteri şikayetlerinin arkasındaki sebeplerin önem derecelerine göre sıralanmasında kullanılabilir.
 


"Her mühendislikten biraz var, hiç birinde uzman değil." sözlerinin ise gerçeklik payı yoktur. Ders konusunda bilgisayar, inşaat, makine gibi bir çok mühendisliğin temel derslerini görülmekte fakat burda amaç kişinin kendi özgür iradesiyle yön bulmasını sağlamaktır.
 

Endüstri Mühendisliğine Benzetilen


Endüstri Mühendisliği girişimcilik ruhu en yüksek olan mühendislik dalıdır.Endüstri mühendisleri aktif oldukları kadar, tabiri caizse uyanık olmalı.  Oluşacak sorunlara karşı tedbirli olması gerekmektedir. Lider olmaldır.
 

 

►İlginizi Çekebilir : Bir Mühendis Adayı Kendini Nasıl Geliştirebilir?



Endüstri Mühendisi olmasaydı ne mi olurdu? İşletmelerin büyümesi yavaşlardı.Bir firmanın hayati önem taşıyan kararlarını en doğru şekilde vermek endüstri mühendisliğin görevlerindendir.Bunun için öğrenim hayatı boyunca gördüğü derslerden yararlanır.
 

Örnek vermek gerekirse bir Endüstri Mühendisi simulasyon yaparak işletmenin istatiksel verilerini elde edebilir. Bu şekilde öngörüler sağlayabilir. Sistemi gözler önüne serebilir. Genellikle şirketler bunun için Promodel ve Arena programlarını kullanıyorlar. 
 

Bir Endüstri mühendisi zaman etüdü, metod etüdü yapabilir. En kısa sürelerle, en az hareketlerle ve en düzenli şekilde yapabilmek için veriler toplayabilir. Şirketin en verimli hali için düzenlemeler yapabilir. Bu düzeltmeleri yapaken ergonomi bilgilerinden de yararlanır. Ergonomin en önemli unsuru ise psikolojidir.
 
Endüstri mühendislerinin alanı geniş olduğu için yetenekler doğrultusunda yerinizi kişi belirleyecektir. Masa başında iş yapmak isteyen endüstri mühendisi, üretim planlamacı olabilir. Masa başı işten sıkılıyorum ben oturmak istemiyorum derseniz üretim sahasında çalışabilirsiniz.Hatta pazarlamacı da olabilirsiniz. Bir fabrikanın iş sürelerini kısaltmak ve düzen oluşturmak isterseniz. Çalıştığınız fabrikada zaman etüdü yapabilirsiniz.
 

"Mühendislik bir çıtadır. O çıta aşağıya inmez, siz o çıtanın üstüne çıkacaksınız!Yoksa sağlam olmayan binalar, yıkılan köprüler, iş kazaları meydana gelir." Değerli bir hocamın kullandığı cümledir.Şirketlerde yaşayan bir sistem olduğunu, bu sistemi doğru şekilde yaşatabilmek için endüstri mühendisliğine ihtiyaç vardır.
 
 

Endüstri mühendisliğine, Sistem mühendisliği de denmektedir. Sistemi kişisel çıkarlarımıza yontmadan iyileştirmek bizim işimiz. Başka kıymetli hocamın sözü ise "Endüstri mühendisleri, en dürüst mühendislerdir." yaptığımız değerli işleri en dürüst şekilde yapmalıyız.
 

Kaynak:
►Kişisel ders notları
►wikipedia
Yardımcı Doçent Ercüment N. Dizdar
Yardımcı Doçent Fuat Şimşir
Ece ÜLKER Ece ÜLKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar