elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Neodymium Mıknatıs Nedir?

Neodymium mıknatıs nedir? Günlük yaşamda hangi sektörlerde kullanılır? Diğer mıknatıslardan farkları nelerdir? Hangi elementlerin birleşimi ile oluşur? Bu yazımızda bu konulara cevap arayacağız.



A- A+
10.12.2014 tarihli yazı 89708 kez okunmuştur.
Bilindiği üzere mıknatıslar demir, kobalt, nikel gibi metalleri çekme amacıyla üretilen ya da doğadan elde edilen maddelerdir. Mıknatısların manyetik alanları ve kutupları bulunur. Ancak bunlar gözle görülemezler. Çekim güçleri ile hayatımızda bize kolaylık sağlarlar. Neodymium mıknatıslar ise, bizim bildiğimiz mıknatıslardan farklı özelliklere sahip olarak üretilmektedir. Güçlü manyetik alanları ile birçok sektörde kullanılırlar. Farklı şekil ve boylarda üretilen bu ürünlerin, kullanım alanına ve koşullarına göre farlı elementler ile kaplanarak sayanıklılığı artırılır. Neodymium mıknatısların küp, blok, disk, silindirik gibi farklı şekillerini görmek mümkündür. Bu ürünler bakır, altın, çinko, kalay ve gümüş gibi elementlerle kaplanarak, otomotiv, sağlık sektörü, elektrik motorları, oyuncak sektörü gibi alanlarda kullanılır. 
 



► İlginizi Çekebilir : Maglev Trenler

 
Neodymium mıknatıslar, en güçlü manyetik alana sahip mıknatıslardır. Manyetik kuvvetleri diğer mıknatıslarla kıyaslanamayacak kadar yüksektir. Bu manyetik kuvvet, özel sistemlerin yardımıyla sağlanır. Teknoloji yardımıyla üretilen bu mıknatısların üretimi izne bağlıdır. Bu mıknatısların üretimi ülkemizde yapılmıyor. Ancak piyasada kolay ulaşılabilir düzeyde.
 
Bu mıknatısta bulunan neodymium, samaryum, nikel, kobaltdemir gibi elementler topraktan çıkarılarak kullanılırlar. Elementlerin farklı oranlarıyla karışımıyla farklı özellikte mıknatıslar ortaya çıkar. Bu oluşan mıknatıslardan kimi güçlü, kimi sıcaklığa dayanıklı olarak üretilir.
 



► İlginizi Çekebilir : Mıknatıslanma ve Manyetizma 1. Bölüm

 
Çeşitli şekillerde üretilen bu mıknatısların dayanıklılığı artırılmak için uygun elementler ile kaplanır. Kaplama işleminden sonra mıknatıslanma özelliği kazandırılması gerekir. Bu işlemde gerçekleştirildikten sonra son aşama mıknatıslar kontrol edilirler. Diğer mıknatıs çeşitlerinden oldukça güçlü olan bu mıknatıslar hobi amaçlı olarakta kullanılabilir. İstenilen boy ve çeşitte üretilmeleri kullanabilirliğini daha da artırmaktadır. Hayatımızda kolaylıkla kullanabileceğimiz bu mıknatısların kullanım koşullarını iyi bilmemiz gerekir. Bize kolaylık sağlayan bu mıknatıslar bazen sorun da yaratabilirler. Yüksek çekim gücü sebebiyle duyma sorunlarından, vücut hasarlarına, işitme cihazlarından , kalp piline kadar birçok elektronik aletin bozulmasına sebep olabilirler. 



Kaynak :

► Howstuffworks
Ender Dönmez Ender Dönmez Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar