NFC - Yakın Alan Haberleşmesi Nedir?
NFC (Near Field Communication )Yakın Alan Haberleşmesi, özellikle son yıllarda adı çok duyulan kablosuz bir iletişim teknolojisidir. Telekomünikasyon alanında büyük bir başarı yakalayacağına inanılan bu teknolojinin yeni nesil ürünlerde kullanılması amaçlanıyor. 2012 senesine kadar, pazardaki cihazların % 20'sinin NFC destekli olması bekleniyor.
NFC -Yakın Alan Haberleşmesi birbirine yakın iki cihaz arasında (genelde birkaç cm) basitleştirilmiş işlemler, veri alışverişi ve kablosuz bağlantı sağlayan bir teknolojidir. Akıllı telefonlar tarafından ödeme yapmak içinde yaygın olarak kullanılan bir sistem haline gelmesi bekleniyor. Piyasadaki yeni nesil birçok akıllı telefon içlerine NFC çipleri yerleştirilmiş olarak satışa sunuluyor. NFC teknolojisine sahip bu telefonlar hızlı ve güvenli bir şekilde şifrelenmiş veri alışverişi özelliğine de sahip olmaktadırlar. Bu özellik ile alışveriş sırasında NFC uyumlu bir yazarkasa ile akıllı telefonlar kredi kartı gibi kullanılabilirler.
Yakın alan haberleşmesi etkili bir hava çekirdekli transformatör oluşturan, birbirine yakın alan içinde bulunan iki döngü antenler arasındaki manyetik indüksiyonu kullanır. 13,56 MHz küresel ve lisanssız radyo frekansı ISM band içinde çalışır. RF enerjisine en çok izin verilen 14 kHz bant genişliği aralığı yoğun olduğu, ama modülasyon ASK kullanırken tam spektral zarf 1,8 MHz gibi geniş olabilir.
NFC FORUM
NXP Semiconductors ve Sony tarafından 2002 yılında oluşturulan NFC teknolojisi, mobil ödemenin yanı sıra birçok yararlı uygulamayı sürekli eklenti güncelleştirmeleriyle işleme geçiriyor. 2004 yılında kurulan Yakın Alan İletişimi Forumu (NFC Forum) NFC cihazlar arasındaki paylaşım, eşleştirme ve işlemleri geliştirmeye yönelik bir misyona sahiptir. Bu forum ayrıca cihazın NFC standartlarına uygunluğunun belgelendirilmesi işlevini de yerine getirmektedir. NFC çipine sahip bir akıllı telefon veya tablet, bir kredi kartı ile ödeme yapmak veya keycard veya kimlik kartı olarak hizmet verebilir. NFC uyumlu cihazlar ile daha fazla bilgi ya da ses veya video sunumu almak için bir ekran üzerinde NFC uyumlu etiketler okuyabilirsiniz. NFC ile bluetooth üzerinden fotoğraf, şarkı, uygulama veya video paylaşabilirsiniz.
NFC TEKNOLOJİLERİNİN UYGULAMA ALANLARI:
• Mobil cüzdan (mobil ödeme sistemleri)
• Mobil ticaret (POS, mobil erişim noktaları, kiosklar veya akıllı ürünler üzerinden)
• E-biletler (ulaşım kartları, uçak, otobüs, konser ve maç biletleri)
• Elektronik tanıma (güvenli erişim/geçiş sistemleri, personel takip sistemleri)
• Elektronik anahtarlar (araba, ev, işyeri, otel odaları, garaj kapıları vb)
• Elektronik geçiş sistemleri (taşıt geçiş sistemleri, otopark sistemleri)
• Elektronik reklam, içerik, bilgilendirme (akıllı posterler, afişler, bilboardlar, dergi/gazete reklamları, vb.)
NFC uygulamaları ile ilgili güncel haberler için tıklayınız.
NFC TEKNOLOJİSİNİN MENZİLİ
NFC, kısa menzilli genellikle 4 cm veya daha az bir mesafe gerektiren kablosuz iletişim teknolojisidir. NFC, ISO/IEC 18000–3 hava ara yüzü 13,56 MHz ve 106 kbit/s ile 424 kbit/s arasında değişen oranlarda çalışır. NFC, her zaman bir başlatıcı ve bir hedef içerir; başlatıcı aktif olarak pasif bir güç olabilen RF alan üretir. Bu durum NFC hedefleri, etiketler, çıkartmalar, anahtarlar ya da pil gerektirmeyen kartlar gibi çok basit form faktörleri almanıza olanak tanır. NFC cihazlar arasındaki peer to peer iletişimi de sağlayabilmek için de altyapıya sahiptir. Dolby Laboratuarları'nın bağımsız bir yan kuruluşu olan Via Licensing Corporation tarafından NFC için bir patent lisans programı geliştirme aşamasındadır. Halka açık, bir platformdan bağımsız NFC kütüphane adı libnfc ücretsiz olarak GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanmıştır.
NFC ETİKETLERİ
NFC etiketleri verileri içerir ve genellikle salt okunurdur, fakat yeniden yazılabilir de olabilir. Kendi üreticileri tarafından özel olarak kodlanmış ya da NFC Forum tarafından sunulmuş özellikleri de kullanabilirler. Etiketler güvenli ATM ve diğer bilgiler arasından kredi kartı bilgileri, sadakat programı verileri, PIN ve ağ bağlantıları, gibi kişisel verileri saklayabilir. NFC Forum farklı iletişim hızları ve yapılandırıla bilirlik yeteneği sağlayan dört tip etiket tarafından tanımlanır bunlar bellek, güvenlik, veri saklama ve yazmaya karşı olan dayanıklılığıdır. Etiketler belleğin 96 ile 512 byte alanlık bölümünde saklanır.
NFC TEKNOLOJİSİNDE İLETİŞİM MODLARI
NFC teknolojisinde iki çeşit iletişim modu kullanılır.
Pasif iletişim modu:
Başlatıcı cihaz, modülasyonlu mevcut alan tarafından taşıyıcı alan ve hedef cihaza cevaplar sağlar. Bu modda, hedef cihaz bir elektromanyetik başlatıcı tarafından sağlanan kendi işletim gücünü çizebilir ve bu durum hedef cihazın bir tranponder görevi görmesine sebebiyet verir.
Aktif iletişim modu:
Hem başlatıcı cihaz hem de hedef cihaz kendi alanlarını dönüşümlü olarak oluşturarak iletişim kurabilir. Bir cihaz veri için beklerken RF alanını devre dışı bırakır. Bu modda her ikiz cihaz genellikle güç kaynaklarını kullanır.
Veri aktarımı için de iki farklı kodlama kullanmaktadır. Eğer aktif cihaz 106 kbit/s veri transfer ederse %100 modülasyon ile değiştirilmiş Miller kodlama kullanılır. Diğer bütün durumlarda Manchester kodlama, modülasyon oranı% 10 ile kullanılır.
NFC cihazı aynı anda veri alıp aktarabilir. İletilen sinyalin frekansı alınan sinyal frekansı ile eş değilse bunlar potansiyel çarpışma ile konrol edilebilir.
Gereken altyapının hazırlanması belirli bir süreç gerektirsede birçok akıllı telefonda NFC cipleri yerini çoktan almış durumda.NFC teknolojisi tüm bu özellikleriyle yakın gelecekte sıkça kullanılacağımız teknolojiler listesine girmeye aday görünüyor.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye