Nikola Tesla'nın Bilinmeyen Yönleri
Yaptığı, düşündüğü, hayata geçirdiği yüzlerce patenti bulunan zamanın ötesindeki dahi Nikola Tesla belki de insanlığın en çok teşekkür etmesi gereken bilim adamıdır. Peki Nikola Tesla'nın elektriğe adadığı hayatının dışında ilginç yönleri olduğunu biliyor muydunuz? Sizler için Tesla'nın 71. ölüm yıldönümünde bazı ilginç yönlerini bu yazımızda derledik.
07.01.2014 tarihli yazı 42689 kez okunmuştur.
Yıldırımların Düştüğü Fırtınalı Bir Gecede Doğdu
Nikola Tesla 9 Temmuz ve 10 Temmuz 1856 tarihleri arasında gece yarısı şiddetli bir fırtına sırasında doğdu. Efsaneye göre; doğumu yaptıran ebe doğum sırasında olan yıldırımların kötüye işaret olduğunu ve "Bu karanlık bir çocuk olacak." dediği söylenir. Annesi ise reddederek; "Hayır, O ışığın çocuğu olacaktır." demiştir.
Tesla laboratuvarında çalışırken...
Eğlenceli Bir Kişiliğe Sahipti
Çoğu insan, Tesla'nın bu mizahi yönünü bilmez. Seifer; "Onun gerçekten müthiş bir mizahi yönü var." demiştir. Örneğin, bir akşam yemeğinden sonra yazar ve şair olan Rudyard Kupling, yakın arkadaşıyla yaptığı bir yazışmayı paylaşıyor:
"Nisan 1901
Sevgili Bayan Johnson,
Inkspiller Kipling melesesi nedir? Bence, benim çorbanın içinden saç ve hamamböceği bulacağımdan emin olduğu için beni bilinmeyen bir otelde yemeğe davet etti.
Saygılarımla
N. Tesla"
► İlginizi Çekebilir : Zamanın Ötesindeki Dahi: Nikola Tesla
1901 Yılında Akıllı Telefon Teknolojisi Fikrini Geliştirdi
Carlson, "Tesla'nın daima parlak bir zihni olabilir, ama maalesef bu fikirleri pratik seviyeye indirgeyemiyordu." demiştir. Transatlantik radyo geliştirme yarışında J.P. Morgan (Tesla'nın tarifine göre destekçisi ve iş ortağı) hisse senetlerini ve telgraf mesajlarını toplayan anlık bir iletişim aracına ihtiyaç duyduğunu düşünüyordu. Bunu yapabilmek için kendi laboratuvarında kodlamalarla ve bunları atama yapabilecek bir yeni frekans düşünüyordu. Tesla, "Bu frekansın elinize uyabilecek bir cihaza yayın yapacak şekilde çalışacak" diyordu. Diğer bir deyişle Nikola Tesla Akıllı telefon ve kablosuz internet öngürülerini çok önceden yapmıştı. Ama Carlson'un deyişine göre birileri onu durdurmuştu. Aynı zamanda "O her kullanıcıya bilgi sunma anlamında bilgi devrimini düşünen ilk isim oldu." sözlerini de cümlelerine ekliyordu.
► İlginizi Çekebilir : Tesla vs. Edison | Akım Savaşları
Mark Twain Tesla'nın laboratuvarında onun birçok deneyine şahit olmuştur.
Mark Twain'in Sindirim Sorunu
Efsane ve yaptıklarıyla bir çılgın olduğunu kabul ettiğimiz Tesla'nın ünlü bir efsanesine göre; Manhattan'daki laboratuvarında üzerinde çalışmalar yaptığı deprem makinesi ile bulunduğu binayı ve komşularını deneyleri sırasında sallıyordu.
Carlson'un söylediklerine göre Tesla'nın cihazı aslında bir deprem makinesi değildi, yüksek frekanslı bir osilatördü. Daha fazla elektrik verimi elde edebilmek için, laboratuvarında bulunan ayarlı bir platformda piston şiddetle ve yakın binalarca da hissedilen bir salınım yapıyordu.
Yapılan açıklamalara rağmen kimse inanmıyordu. Tesla da bu sorunu çözebilmek için zekice bir plana başvurdu. Mark Twain o zamanlar sindirim sorunlarıyla baş etmeye çalışıyordu. Tesla da bunu bilerek onu laboratuvarına davet etti. Twain'a osilatörün ayarlı olduğu platform üzerinde durmasını rica etti. Tam 90 sn sonra Tesla'dan bunu durdurmasını isteyen Twain, platformdan atladı ve koşarak lavaboya gitti. Vibratörün müshil etkisi yaptığını Tesla ve asistanları çok iyi biliyorlardı.
► İlginizi Çekebilir : Nikola Tesla Röportajı | Everything Light
Egzantrik Takıntıları Vardı
Nikola Tesla'nın ailevi sorunları ve vefat haberleri ilginç takıntılarının ortaya çıkmasında çok büyük rol oynadı. Örneğin; kristal, pırlanta ve inci gibi parlayan mücevherlerden nefret eder, kadınların taktığı küpelerden de tiksinirdi. Yürürken adımlarını sayıyordu, çorba kasesinin, kahve fincanının ve yemeklerin kübik parçacıklarını hesaplıyordu. Bunu başaramadığı zaman iştahı kaçıveriyor, böylece tek başına yeme şansını da yitiriyordu. Fiziksel ilişkileri açısından en ciddisi de başkalarının saçlarına dokunamıyor olmasıydı. Tesla'nın hayatından gördüğümüz her fotoğraf onun iyi tarafını yansıtabilmek için dikkatle çekilen çalışmalardır.
Tesla muhteşem derecede üç boyutlu düşünülebiliyor ve icatlarını ilk olarak zihin dünyasında çalıştırıyordu.
Fotografik Hafızasının Mükemmelliği
Tesla'nın fotografik hafızaya sahip olduğu yönü pek bilinmez. Tesla yaptığı, düşündüğü her icadı öncelikle kafasında tasarlardı. Hemen kağıda dökmez beyninde kuygulayıp çalıştırırdı. Üç boyutlu ve görselleştirme yeteneği çok yüksekti. Eğer düşünsel aşamada başarılı sonuca ulaşırsa kağıtlara dökerdi. Zaten kağıtlara döktüğü çalışmaların büyük çoğunluğu çalışan icatlardı. Bu açıdan bakarsak eğer, Tesla'nın "Bu çalışmaz!" diye kağıtlara dökmediği kim bilir daha kaç çalışması vardır...
Kaynaklar:
► PBS
► Tesla Anlaşılamamış Dahi
Kaynaklar:
► PBS
► Tesla Anlaşılamamış Dahi
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET