Nükleer Enerji Santralleri Türkiye'de Olmalı Mı ?
Halkımıza nükleer santrallerin Türkiye'de olup olmaması hakkında fikirlerini sorduk ve şu tarz yorumlar geldi. Görülüyor ki Türkiye bu konuda kararsız.
19.04.2013 tarihli yazı 25423 kez okunmuştur.
Türkiye'de nükleer santralin olup olmaması konusunda halkımıza bazı sorular yönelttik bu yorumları okumadan önce nükleer enerji nedir ne değildir okuyalım.
NÜKLEER ENERJİ
Atom çekirdeğinden elede edilen enerji türü günümüzde enerji üretiminin % 20 'sini karşılamaktadır.yaklaşık 450 nükleer enerji santralinin 150 'si Amerikadadır. Amerika toplam ürettiği enerjinin % 15 'ini nükleerden sağlamakta, ayrıca Fransa Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı enerjisinin % 75 'ini nükleer santrallerden sağlamaktadır.
Nükleer enerji aslında kontrol edirdiğinde taş kömüründen daha az havayı kirletir. Daha az radyoaktif salınımı yaparak daha fazla enerji üretir tek olay kontrol edilmesi. Bu sayede rahatlıkla ve temiz bir şekilde enerji üretilebilir. Üretim ve kontrol tabiki kolay değil o sebeple bu konu bu kadar çok yazılıp çizliliyor. Uranyumun çıkartılması ve daha sonra zenginleştirilmesi sürecindeki rafine etme çalışmaları çok büyük miktarlarda radyoaktif kirlenmeye sebep olmaktadır.
NÜKLEER SANTRALİNİN KONTROLLERİ ÇOK ÖNEMLİ
Santraldeki fisyon tepkimeleri çok iyi kontrol edilmeyi gerektirir ve hata toleransları çok azdır. Düzgün çalışmayan nükleer santraller büyük sorunlara neden olabilir. Çernobil felaketi buna örnek olarak verilebilir ve bu felakette tonlarca radyoaktif atık atmosfere bırakılmıştır. Hiçbir nükleer santralin tamamen güvenli olduğundan söz edilemez ve mutlaka uzman ekipler tarafından ve emniyet katsayısı yüksek tutularak üretim yapılmalıdır. Bu da bizim gibi nükleer santral inşasına yeni adım atmak isteyen ülkeler için ciddi sorunların ortaya çıkma riskini artırmaktadır. Ortaya çıkan radyoaktif atıkların doğaya zarar vermeyecek şekilde taşınması ve gözetim altında uzun yıllar güvenle saklanması gerekmektedir.
NÜKLEER SANTRALLER NASIL FAALİYET GÖSTERİR ?
Zenignleştirilmiş Uranyum ve Plütonyum elementlerinin çekirdeğine nötronlar yüksek bir hızla çarpar bu olay sonucu fizyon tepkimesi oluşur. Oluşan tepkime sonucu açığa çıkan yüksek miktarda enerjiye nükleer enerji denir. Nötronların çekirdeklere zincirleme çarpması sonucu dağılan enerji kontrol edilmesi için santrol üniteleri kurulur. Bu ünitedeki reaktörler fazla nötronları tutaraj tepkimeye girmesini engeller. Bu sayede kontrollü bir nükleer enerji oluşması sağlanır. Eğer kontrol edilemezse ölümcül sonuçlar doğurur.
NÜKLEER SANTRALLERi TANIYALIM
Nükleer santralin iç yapısına baktığımızda, uranyumun (U-235 başta olmak üzere, U-233, U-238) fisyon tepkimesine girmesiyle oluşan enerji su buharının çok yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılmasını sağlar. Yüksek sıcaklıktaki bu buhar, elektrik jeneratörüne bağlı olan türbinlere verilir. Türbin kanatçıklarına çarpan yüksek enerjili buhar, bilinen şekilde türbin şaftını çevirir ve jeneratörün elektrik enerjisi üretmesi sağlanır. Jeneratörde oluşan elektrik ise iletim hatları denilen iletken teller ile kullanılacağı yere gönderilir. Türbinden çıkan basınç ve sıcaklığı düşmüş buhar, tekrar kullanılmak üzere yoğunlaştırıcıya gider ve su haline geldikten sonra tekrar bölünme ile açığa çıkan enerji ile ısıtılıp buhar haline getirilir ve döngü devam eder.
TÜRKİYE İÇİN NÜKLEER ENERJİ ANKETLERİNDE
YAPILAN YORUMLAR.
"Sizce nükleer enerji olmalı mı ?" sorusuna şu şekilde yanıtlar veren halk kararsız görünüyor.
"Ne yazık ki nükleer santral mecburiyettir. Hiç bir yenilenebilir enerji kaynağı önümüzdeki özellikle 20 yıllık süreçte enerji ihtiyacını karşılayamaz. Önemli olan nükleer olmamlı mı olmamalı mı değil, önemli olan enerji tüketimini düşürmektir. Yoksa nükleer enerji kaçınılmaz."
"Şuan da Türkiye'nin ne uranyumu var nede çıkarabilecek bir yeri (yani yine dışarıya bağımlı) ayrıca o santrali Türkiye işletmiyor. Ne ucuza gelicek elektrik ne de başka bir yararı var. Tabi dışardan alınan elektrik yerine aynı paraya burdan üretilecek ama Türkiye'nin bir santral çalıştırmak için yetkin elemanı yok o yetkin elemanlar da dışarıdan gelicek ve her hangi bir sorun olunca Japonyadaki Felaketin kahramanlar gibi kahramanda bulunamıyacak sonuç kötü olucak haliyle.
"Şuan da Türkiye'nin ne uranyumu var nede çıkarabilecek bir yeri (yani yine dışarıya bağımlı) ayrıca o santrali Türkiye işletmiyor. Ne ucuza gelicek elektrik ne de başka bir yararı var. Tabi dışardan alınan elektrik yerine aynı paraya burdan üretilecek ama Türkiye'nin bir santral çalıştırmak için yetkin elemanı yok o yetkin elemanlar da dışarıdan gelicek ve her hangi bir sorun olunca Japonyadaki Felaketin kahramanlar gibi kahramanda bulunamıyacak sonuç kötü olucak haliyle.
"Nükleer enerji en temiz enerjilerden biri, doğru kullanılırsa. Ancak Ruslar gibi disiplinli bir milletin bile başına gelen felaketten sonra, rahatlığıyla ünlü olan milletimizin başına gelme olasılığı binde bir bile olsa bu riski kimsenin 3-4 nesilin sağlığına karşı alması çok yanlış karar olur."
"Nükleer Santral'lere kesinlikle karşıyım. Hele buralar da tamamiyle karşıyım. Enerjinin çok önemli olduğunu bir politika olarak düşünüyorsak işin kolayına kaçıp Nükleer Santral yapalım olsun bitsin denileceğine alternatif enerji kaynakları üzerinde ki çalışmalar neden yeteri kadar değil?
"Nükleer olmamalı diyen herkesin evinde non-frost buz dolapları, 3 tane televizyonları, 2 tane bilgisayarları var, gece gündüz açık tutuyorlar bunları."
"Mevcut tüketime göre nükleer şart. Ancak bu bana dayatma gibi geliyor. Örneğin; nükleer kurana kadar eski binalara mantolama sistemi şartlansa en az %30 geri dönüşüm olur. Hoş bilimsel veriler daha fazla karlılıktan bahsediyor ama %30 bile deli rakam...Özellikle doğuda ve kırsallarda kaça elektirik tüketimi çok fazla. Bu engellenmiyor. İstenirse engellenir."
"Durumu kıyaslama ile yapayım; Japonyada olanları biliyoruz deprem ardından hasar gören santraller patladı. 9.0 depreminde sadece binaları sallanan japanların yapıtlarını hepimiz görüyoruz. 9.0 Türkiyede olsa %70-80 nüfusu siler atardı tam bir facia. Size sorum şuki; Sağlam bina da yani sağlam temeli olan bir santrallar (japon işi), Japonlar gibi işini şansa bırakmayan millette bile sorun çıkarıyorsa, Türkiye'de ne olur?"
Nükleer = Güç
" Nükleer demek zarar değil aksine güç demektir. Bir insanı için bile savaş çıkaran Amerika'da dahi 100 civarı reaktör vardır, neden var peki ? Hiç düşünmüyor musunuz? Bu ülkede 10-15 yıldır, gerek Hacettepe Üniversitesi gerek Tubitak, gerekse işbirliği yapan kurumlar nükleer üzerine bilim insanları mühendisler yetiştirmektedirler. Hacettepe üniversitesinden 10-15 yıldır mezun olan kişilerin yarıya yakını şuan yurt dışındaki nükleer santrallerde ve araştırma geliştirme birimlerinde çalışmaktadır."
"Güç olduğu konusu üzerine bir tartışma söz konusu değil. Gücün kontrollü olup olmadığı üzerine bir tartışma söz konusu. Bu işi çekip çevirebilecek miyiz problem orada yani. "
"Güç olduğu konusu üzerine bir tartışma söz konusu değil. Gücün kontrollü olup olmadığı üzerine bir tartışma söz konusu. Bu işi çekip çevirebilecek miyiz problem orada yani. "
PEKİ YA SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ ?
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET