elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Radyan Enerjinin Optimizasyonuna Yönelik Aparatlar |
Bölüm-1

Elektriğe hükmede elektrik enerjisinin verimliliği maksimize etme büyük önem taşıyor. Bu konu üzerinde çalışmalar yapan Nicola Tesla her zaman olduğu gibi dehasıyla konuya farklı bir açıdan bakmayı çok iyi başarmış. Bizde bu yazımızda Tesla’nın 1901 yılında Amerikan Patent Ofisine sunduğu “Radyan Enerjinin Optimizasyonuna Yönelik Aparatlar” adlı makalesini yayınlıyoruz.



A- A+
03.10.2012 tarihli yazı 14485 kez okunmuştur.

 No:685,957
 Patent Tarihi: 5 Kasım 1901                                                                                                                                                                                                                                                               
                                 

                                                                        N. Tesla
                                    Radyan Enerjinin Optimizasyonuna Yönelik Aparatlar
                                                  (Dosyalama Tarihi: 21 Mart 1901)
                                                                                                                  




 

 
 

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ PATENT OFİSİ
                                                                                                               
NICOLA TESLA, NEW YORK,
Radyan Enerjinin Optimizasyonuna Yönelik Aparatlar
Patent No.685,957 Tarih, 5 Kasım 1901
Uygulama Dosyalama Tarihi, 21 Mart 1901, Seri No:52,193 (Model Yok)
                                                    
İlgili Makama:  

Bilinmelidir ki, Birleşik Devletlerin bir vatandaşı olan ben Nikola Tesla New York eyaletinin bir şehri olan Manhattan’ın bir kasabasında ikamet etmekteyim. Radyan (ışınsal) enerjin maksimum verimlilikte kullanılabilmesi için yeni ve oldukça faydalı bir cihaz icat ettim. Aşağıda bu icadıma ilişkin spesifikasyon, çizimler ve referanslar bulunmaktadır.

Bilindiği üzere, belli radyasyon ışımaları örneğin ultra viyola ışınlar, kathodik röntgen ışınlar vb. elektriğin iletkenler üzerinde yüklenmesi ve boşalmasının bir örneğidir. Eğer iletkenin ışın üzerinde negatif bir alan etkisi varsa, boşalma ciddi derece de fark edilebilirdir.  Bu tarz ışımaların genelde son derece küçük dalga boylarının havada olan titreşimi olduğu düşünülür ve bu olgunun açıklaması bazı otoriteler tarafından bu dalga boylarının iyonize olması veya atmosfere girerken iletken hale gelmesi neticesinde meydana geldiğiyle açıklanır. Şu ana kadar ki benim kendi gözlemlerim ve deneylerimin de teorileri destekler nitelikte. Güçlü bir şekilde elektriklenmiş maddenin, minik parçacıklarının büyük bir hızda atlama yapması sonucu radyan enerjinin kaynağı oluşur.
Benim şu andaki uygulamam bir keşfime dayanıyor. Yukarıda belirttiğim tarzda olan ışımalar, kondansatörün herhangi bir ucuyla bağlantılı izole edilmiş bir iletken gövdesiyle karşılaştığında kondansatörün diğer uçları da birbirinden bağımsızken kondansatöre, yalıtılmış kısım ışına maruz kaldığı sürece akım akıttığıdır. Bu koşullar altında kondansatörde miktarı belli olmayan bir enerji depolanacaktır. Bu enerji uygun bir zaman aralığının ardından kendi kendine güçlü bir boşaltma yapabilir. İşte bu enerji optimize edilerek elektriksel veya mekaniksel cihazların çalıştırılmasında veya doğrudan kontrolünde kullanılabilir.

Keşfimin uygulanmasında öncelikle bir ucu yalıtılmış metal bir plakaya bağlı önemli derecede elektrostatik kapasiteye sahip olan bir kondansatör temin ettim.
Öte yandan iletken gövdeyi radyoaktif bir maddenin ışınına maruz bıraktım. Ben tercihen en iyi yalıtkan olan mikayı dielektrik olarak kullandım ve önlem olarak kullanılan bütün armatürleri izole ettim böylece deney enstrümanlarının sürekli boşalma karşısında oluşan yüksek elektriksel baskıdan dolayı zarar görmesini de engellemeye çalıştım. En iyi sonuçları 23 Şubat 1897 tarihli 577,671 nolu patentimde onaylanan kondansatörlerle elde ettim. Deneylerim neticesinde açıkça görüldü ki, yukarıda bahsedilen önlemler ne kadar iyi alınırsa, daha düşük oranda yüklenme gerçekleşirken, kondansatörde belli bir enerji birikmesi için daha az süreye ihtiyaç duyuluyor. Yalıtılmış plaka ya da iletken metal gövde ışınların uygulanabilirliği bakımından yeterli büyükte olmalıdır. Ek olarak yüzey temiz olmalı, tercihen parlak veya cıvayla karıştırılmalıdır. Kondansatörün ikincil ucu ya da armatürü bir bataryaya, herhangi bir enerji kaynağına ya da herhangi bir iletken gövdeye bağlayabilirsiniz. Işınlar genelde pozitif yük taşırken plakaya veya iletkene bağlanan kondansatörün birinci ucuna doğru kondansatörün ikincil ucunu toprağa bağladım. Böylece yapay olarak üretebileceğim en uygun yöntemle negatif elektrik üretmeyi başardım. İlaveten, kondansatörde bulunan bu enerjiyi herhangi bir faydalı amaçla kullanma amacıyla istenildiği şekilde çalışan bir aparata veya cihaza sahip olan ya da devre de sürekli olarak açma kapama yapabilecek bir cihaz bulunduran bir devrenin iki ucunu bağladım. Böylece, sabit veya hareketli elektrotlara sahip devre kontrol edicinin herhangi bir formuyla, kondansatörde biriktirilen enerji harekete geçirilebilir.
            
Keşfim aşağıdaki açıklamalarla ve çizimlerin referanslanmasıyla çok daha iyi anlaşılacaktır.
                                                                                                                                                                                                                                                                      Nikola Tesla
Şahitler                                            
M. Lawson Dyer, Richard Donovan





Türkçeye Kazandıran: M. Cem Ateş

Yazımızın ikinci kısmına çizimlerin referanslanmasıyla ve açıklamalarla devam edeceğiz.
Mehmet Cem Ateş Mehmet Cem Ateş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar