Radyoaktif İzotopların Yaydıkları Enerji İle Müzik Yapmaya Ne Dersiniz?
Radyoaktif izotoplar hakkında az çok hepimizin bildikleri,duydukları şeyler var. Bunlardan biri var ki eminiz hepinizi heyecanlandıracak. Müzik Yapmak!!! Peki bu nasıl gerçekleşiyor? Kulağa hoş gelen bu tınıyı dinlemek, araştırma hakkında fikir sahibi olmak ve dahası kendi seçtiğiniz izotoplarla müzik yapmak için buyurun yazımıza.
25.08.2013 tarihli yazı 26859 kez okunmuştur.
Radyoaktif Orkestra
Radyoaktif izotoplar hakkında az çok hepimizin bildikleri,duydukları şeyler var. Yapılan şaşırtıcı bir araştırma var ki duyduğumuzda müzikle ilgili olanlarımızın ilgisini bir hayli çekecek. Araştırmadan önce izotoplara bir göz atalım.
Radyoaktif İzotop Nedir?
Kararlı izotopları oluşturmak için yüklü parçacıklar veya ışın yayan kararsız çekirdeğe sahip izotoplar radyoaktif izotoplar olarak bilinir.
Radyoaktif İzotoplar Nerelerde Kullanılıyor?
Radyoaktif izotopları, ışınladıkları parçacıklar sayesinde belirlemek veya izlemek kolaydır. Bu özellikleri nedeniyle; sanayide tahribatsız muayene ve kalite kontrolü, tıpta teşhis ve tedavi, biyoloji ve ziraat gibi alanlarda araştırma gibi çok çeşitli amaçlarla kullanılırlar. Örneğin, radyoaktif bir maddeyi, mide gibi bir hedef organa ulaştırarak, o organın dışarıdan filmini çekmek veya kanserli bir oluşuma ulaştırarak, ışınladığı radyasyon parçacıklarının kanserli hücreleri öldürmesini sağlamak mümkündür. Canlı organizmalarda hangi elementlerin hangi organlarca ve nasıl kullanıldığı, radyoaktif izotoplarının izlenmesiyle araştırılır. Sanayide pahalı üretim parçalarının kalitesi ve sağlık durumu keza, içlerine enjekte edilen radyoaktif izotoplar sayesinde çekilen filmleriyle ‘kalite kontrolü’ne tabi tutulur. Tarımda bitki fizyolojisi, bitkilerin gelişim süreci, gübre unsurlarının nasıl devreye girdiği hep radyoaktif izotoplarla izlenir.
►İlginizi Çekebilir: Ruhunuza Göre Müzik Seçen Kulaklık Miko
Radyoaktif İzotopların En İlgi Çekici Kullanım Alanı
Sağlık,sanayi,tarım gibi çeşitli alanlarda önemli kullanım alanları olan radyoaktif izotoplar müziğe de el attı. Çevremizdeki her şey radyoakitf enerjiyi takip ediyor. Örneğin bir muz yediğiniz zaman muzdaki potasyumun nükleer dönüşümlere uğramasıyla kaslarınız güçlenirken vücudunuz daha sağlıklı olmaya başlıyor. Bu gibi değişimleri gözlemleyen bilim adamları radyoaktif izotopların yaydıkları enerjileri frekanslara,bu frekansları da ses dalgalarına çevirerek müzik yapmayı başardılar. Farklı dalga boylarına sahip bu frekansların oluşturduğu müziğin tınısı tahmin edemeyeceğiniz kadar hoş.
İsveç'in nükleer güvenlik ekibi,besteci Axel Boman ve müzisyen Kristofer Hagbard ile Radyoaktif Orkestrayı kurdular ve müzik yapmaya başladılar.Dahası başrollerde Caesium,Polonium,Lanthanum,Indium gibi izotopların olduğu bir de albüm çıkardılar.İsveç'de çeşitli aktivitelerde ve Nobel müzesinde canlı performans bile sergilediler.Videoda duymuş olduğunuz müzik tamamen bu radyoaktif izotoplarla yapılmış.
►İlginizi Çekebilir: Sinyallerle Müzik|Sayısal İşleme
Kendi Seçtiğin İzotoplarla Kendi Müziğini Oluştur
Radyoaktif Orkestra sitesinde seçeceğiniz radyoaktif izotoplarla müzik yapma imkanınız var.Beş izotopa kadar seçim yapın ve izotopların yaydıkları enerjilerin sesleriyle kendi bestenizi oluşturun.Bununla ilgili yapılan yarışmada derece alanların müziklerini dinlemek de sizlere ilham verebilir.
Daha detaylı bilgi ve izotopların sesini duymak için tıklayın.
Kaynak
►nuclear.kth
►emreari.blogspot
►emreari.blogspot
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET