elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robot Kolu Nedir? Nasıl Çalışır?

Günümüzde, Robot Kolları (Robotic Arm) endüstriyel üretim tesislerinin temel taşı haline gelmiştir. Hidrolik, pnömatik ve elektrikli, çeşitli motor sistemleriyle üretilen bu sistem, endüstrinin birçok alanında kullanılmaktadır. Bu yazımızda, Robot Kolu nedir?, Robot Kolu'nun Çeşitleri Nelerdir?, Robot Kolu'nun Uygulama Alanları Nelerdir? gibi sorulara cevap arayacağız.



A- A+
22.02.2015 tarihli yazı 64231 kez okunmuştur.
Robotik kol, programlanabilir, mekanik parçaların bütünü ya da komplex bir robotun bir parçası olarak nitelendirebilir. Günümüzde robotik kollar endüstrinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. İnsan gücünü en aza indirerek, hata payı oranını azaltıp üretim miktarını üst seviyelere getirerek, günümüz teknolojisine önemli derecede katkı sağlamaktadır.




►İlginizi Çekebilir: 16 Yaşında Kablosuz Robot Kol Yaptı


Robot Kol Çeşitleri


SCARA Robot Kolu


Dolgu uygulamaları ve montaj uygulamaları gibi alanlarda yaygın olarak kullanılır. Özellikle yüksek hız ve iş kapasitesi ile dikkat çekmektedir. Eklem yerlerinde bulunan elektrik motorları, kolun kendi ekseni etrafında dönmesini sağlar. Ağız kısmında ise pnömatik motor bulunur. Bu motor kolun esneklik kazanmasını sağlar.




►İlginizi Çekebilir: 3D Baskı Yapan Robot Kol
 

Kartezyen Robot Kolu


X ,Y, Z eksenlerinde doğrusal olarak hareket eder. Tutma ve taşıma yeteneğine sahiptir. Sınırlanan alanda, belirli noktalara ulaşması çok basittir fakat bir o kadar da kısıtlı hareket eder. Mekanik yönden güçlü olduğu için ağır yüklü ve büyük boyutlu cisimleri taşımak için ideal robot kolları arasındadır.
 



►İlginizi Çekebilir: Google Robot Ordusu

Silindirik Robot Kolu


Silindirik robot kolları, yüksek dönüş kabiliyetleri sayesinde kartezyen robot koluna göre hareket etme kapasitesi daha yüksektir. Silindirik çaışma alanı içerisinde tut ve taşı görevini yerine getirir. Koordinat sistemleri silindirik olmadığından dolayı esnek bir kullanıma sahip değildirler. Hidrolik, pnömatik ve elektrik motorlu çeşitleri bulunmaktadır.




►İlginizi Çekebilir: Yapay Sinir Ağları

Küresel Robot Kolu


Polar koordinatlı robot kolu olarak da adlandırılır. Küresel çalışma şekline sahip olduğu için programlanabilmesi zordur. Küresel robotların hareket alanı kollarının büyüklüğü ile kısıtlanır. Bu nedenle hareket alanını büyütmek için daha büyük kollar kullanılır. Pres döküm, kaynak, eğme, bükme ve yapıştırma gibi işlemlerde kullanılır.




►İlginizi Çekebilir: Arduino Robot Yollarda

 

Eklemli Robot Kolu


En az 3 döner eklemi olan robot koludur. Bu tip robotlar gaz kaynağı, ark kaynağı, püskürme makineleri gibi sektörlerde yaygın olarak kullanılır. Robotun hareket serbestliği eklem sayısıyla doğru orantılıdır. Her eklem ayrı servo motora bağlıdır. Hareket alanları yazılan programa göre değişiklik gösterir.
 



►İlginizi Çekebilir: Robotik Düşünce Kontrollü Protez Kolu
 

Robot Kolu Kullanım Alanları


Ark Kaynağı (Arc Welding)
Nokta Kaynağı (Spot Welding)
Malzeme Taşıma (Materials Handling)
Otomasyonlu Makine Desteği (Machine Tending)
Boyama (Painting)
Toplama, Paketleme, Paletleme (Picking, Packing and Palletizing)
Montaj (Assembly)
Mekanik Kesme, Rodaj, Çapak Alma, Cilalama(Mechanical cutting, grinding, deburring and polishing)
Tutkallama, Yapıştırma, Contalama ve Püskürtme(Gluing, Adhesive, Sealing and Spraying Materials)

gibi birçok alanda robot kolları sanayi hayatını kolaylaştırmaktadır.




Kaynak:

►Wikipedia

►Robots
Ali Selek Ali Selek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar