elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Siemens SWT-3.3-130 Rüzgar Türbini

Dünyanın artan enerji ihtiyacını karşılamak için temiz enerji üretimine talep arttıkça, en önemli bileşenlerden olan Rüzgar Enerjisi içinde çözümler hızlandırılıyor. Verimliliği yüksek, dayanıklı ve güvenilir rüzgar türbinleri ile Siemens; kara, sahil ve deniz alanlarında kanıtlanmış çözümleri sunmakta ispatlanmış bir geçmişe sahiptir. Bu yazımızda Siemens SWT-3.3-130 Rüzgar Türbini İç Yapısı'nı inceleyeceğiz...



A- A+
12.08.2015 tarihli yazı 16629 kez okunmuştur.
Rotor

SWT-3.3-130 rotoru, kulenin rüzgar geliş yönüne monte edilen üç kanatlı ve destekli bir yapıdadır. Enerji üretimi kanatların açısal olarak düzenlenmesiyle kontrol edilmektedir. Değişken rotor hızı, yük ve gürültü seviyesini korurken aerodinamik verimliliği en yüksek düzeye çıkarmak üzere tasarlanmıştır.
 

 
► Şekil 1: Siemens SWT-3.3-130 Rüzgar Türbini İç Yapısı
 
 
Kanatlar (Blades)

B63 kanatları, Siemens'in patentli IntegralBlade® üretim sürecinde fiberglas -takviyeli epoksi malzemeden yapılmaktadır. Bu işlemde, yapıştırma bağlantılardaki zayıflıkların olmaması için kanatlar tek parça halinde üretilmektedir. Pitch yataklarına monte edilen kanatlar, frenleme yapmak için 80 dereceye kadar ayarlanabilmektedir. Her kanat, tüm operasyon şartlarına uygun ayarlanmayı sağlayacak bağımsız açılandırma (pitch) mekanizmasına sahiptir. Kanat açısının ayarlanabiliyor olması,çalışma boyunca enerji üretiminin optimizasyonunu sağlarken, duruş esnasında rüzgar yüklerini en düşük seviyeye indirmektedir.
 

 
 Şekil 2: Siemens Rüzgar Gücü servis ekibi türbinlerin tüm kullanım süresi boyunca en uygun durumda çalışmaları için çaba sarf ediyor. 

 
Rotor Göbeği (Rotor Hub)

Rotor göbeği küresel (grafitli) dökme demirden yapılmaktadır ve bir flanş bağlantısıyla jeneratör rotoruna bağlıdır. Göbek, kanat ve açılandırma (pitch) yataklarının bakımı yapılırken servis teknisyenlerine rahat bir çalışma ortamı sunacak bir genişliğe sahiptir.
 

 
Ana Mil (Main Shaft)

İçi boş dökümlü sabit ana mil, kanopiden göbeğe iç bağlantıyı uygun bir şekilde sağlamaktadır.
 
Ana Yatak (Main Bearing)

Rüzgar türbininin dönen parçaları, çift sıralı konik rulmanları olan tek bir yatak tarafından desteklenmektedir. Yatak kendinden yağlamalıdır.
 


 
  Şekil 3 :SWT-3.3-130 Türbini Sahip Olduğu Teknik Özellikler ile Enerji Verimliliği ve Enerji Kalitesindede Daima Fark Yaratmaktadır.  

SWT-3.3-130'un Teknik Özelliklerini Daha Yakından İncelemek için Tıklayınız

 
Jeneratör

SWT-3.3-130 türbinin hava soğutmalı jeneratörü, sabit mıknatıslı senkron jeneratördür. Jeneratörün rotor yapısı ve stator sargıları kısmi yüklerde yüksek verimlilik sağlamak üzere tasarlanmıştır. Jeneratörün kule ve göbek arasında konumlandırılması naseldeki dahili parçalarda verimli bir yalınlık sunan bir düzenleme sağlamaktadır.
 
Mekanik Fren

Mekanik fren, jeneratör rotorunun tahriksiz ucuna bağlanmaktadır.
 
Sapma Sistemi (Yaw System)

Döküm yatak çerçevesi, mili kuleye bağlamaktadır. Sapma sisteminin yatağı, sürtünme yataklı harici bir dişli halkadır. Bir grup planet dişli motor, sapma sistemini hareket ettirir.
 


 
Kanopi

Naseldeki makinenin etrafındaki muhafaza kaplaması yangına dayanıklı fiberglas destekli katmanlı panellerden yapılmaktadır. SWT-3.3-130 kanopi tasarımı elektromanyetik ve yıldırıma karşı tam entegre koruma sunmaktadır.
 
Kule (Tower)

SWT-3.3-130 rüzgar türbini, boru tip çelik kulelerin üstüne monte edilmiştir. Yüksek kule opsiyonları da mevcuttur. Kule, sapma sistemi ve nasele doğrudan erişim sunmaktadır. SWT-3.3-130 kulesi platformlar ve dahili elektrik aydınlatma sistemleriyle donatılmıştır.
 
Kontrolör

Rüzgar türbininin, mikroişlemci temelli endüstriyel kontrolörü, anahtarlama ve koruma cihazlarıyla tamamlanmaktadır. Kendi kendine teşhis koyabilen kontrolörde kolay durum okuma ve ayar düzenlemeleri yapmak için dokunmatik bir panel ve görüntü ekranı bulunmaktadır.
 
Konvertör

NetConverter® enerji dönüştürme sistemi jeneratörün farklı hız, frekans ve voltajda çalışmasını sağlarken OG trafosuna sabit frekans ve voltajda enerji sağlamaktadır. Su soğutmalı enerji dönüştürme sistemi, kolay bakım sağlayan modüler bir tasarıma sahiptir.
 

 
SCADA

SWT-3.3-130 rüzgar türbini, Siemens WebWPS SCADA sistemine bir bağlantı sağlamaktadır. Bu sistem, uzaktan kontrol etme, çeşitli durum izleme ve standart bir web tarayıcısından ç raporlar alabilme olanağı sağlamaktadır. Durum izlemesi, elektrik ve mekanik veriler, çalışma ve hata durumları, meterolojik veri ve şebeke durum verisini içeren bilgileri sağlamaktadır.
 



 Şekil 4: Kuvvetli ve güvenilir türbinler ve güç iletimi ve dağıtımı için yüksek verimli çözümlerin tüm enerji piyasasını kapsayan derin bir anlayış ile birleşimi; Siemens`in önde gelen bir tedarikçi olmaya devam etmesine olanak sağlamaktadır.

 
Türbin Durum İzleme

SWT-3.3-130 rüzgar türbini, Siemens WebWPS SCADA sistemine ek olarak benzersiz bir Siemens TCM durum izleme sistemiyle donatılmıştır. Bu sistem, ana bileşenlerin titreşim seviyesini izler ve esas titreşim spektrumlarını bir dizi mevcut referans spektrumuyla karşılaştırır. Sonuçların incelenmesi, detaylı analiz ve yeniden programlamanın tamamı standart bir web tarayıcısı kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir.
 
Operasyon Sistemleri

SWT-3.3-130 rüzgar türbini otomatik olarak çalışmaktadır. Türbin, rüzgarın devreye sokma hızına ulaşmasıyla çalışmaya kendiliğinden başlamaktadır. Enerji üretimi, rüzgar nominal rüzgar hızına ulaşana kadar güç eğrisine göre yükselmektedir. Rüzgar türbini, rüzgar hızı devreden çıkma seviyesine gelene kadar enerji üretmeye devam etmektedir.

Süreklilik için Rüzgar Servisi
 
Siemens Enerji Servisleri ile yatırımlar süreklilik kazanıyor. Sayıları her geçen gün artan enerji yatırımları için, kurulum sonrası servis ve bakım hizmetleri kritik önem taşıyor.
 
Türkiye'de, rüzgar enerji santralleri ile yaptığı servis sözleşmeleri ile toplamda 570 MW güçte imzası bulunan Siemens Rüzgar Enerjisi Servis Bölümü, Enerji Üretim Servisleri ve uzman kadrosuyla Türkiye’de uzun yıllardır hizmet veriyor.
 
Kurulu Siemens rüzgar türbinlerinin tamamı, 7 gün 24 saat uzmanlar tarafından merkezi olarak izleniyor ve teknisyenlerin sahada olmadığı anlarda bile herhangi bir soruna ortalama 10 dakika içerisinde müdahale ediliyor. Siemens’i tercih eden yatırımcılar, 160 yılı aşan Siemens bilgi ve tecrübesinden faydalanırken, ofiste saha operasyonlarının yönetiminden sorumlu çalışanlar ayrıca sahada görev alan yetkin ve eğitimli Siemens teknisyenlerinden kapsamlı destek alıyor.
 


Kaynak

 

Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar