Topraklamada Direnci Düşüren Madde |
GEM
Topraklama yapılacak yerde, topraklama yapılmadan önce o yerin toprak özgül direncinin ölçülmesi ve ölçülen özgül değere göre topraklama çeşidinin seçilmesi, topraklama için en önemli adımı oluşturur. Her toprağın farklı özgül değeri olur. Bu değer ne kadar küçük değerlerde ise topraklama o kadar güvenli olur. Fakat bazı yerlerin toprak özgül değeri küçük olmayabilir, bu değeri küçük değerlere düşürmek için geliştirilen bir madde vardır. Gelin hep birlikte bu mucizevi maddeyi yakından inceleyelim.
1992 yılında geliştirilen Gem tozu, topraklama direnç düşürücü olarak görev yapar. Topraklamada direnç düşürmek için kullanılan pek çok yöntem vardır. Kimyasal yöntemler kullanarak topraklama direncini düşürmek mümkündür ve bu da genellikle gem tozu kullanılarak yapılmaktadır. Eğer topraklama yapmak için direnç seviyesi yeteri kadar düşük değilse, ilgili bölgelerde gem tozu kullanılır ve topraklama direnci düşürülür. Bu sayede sağlıklı şekilde topraklama yapılır.
Topraklama geçiş direncini düşürmek için en etkili yöntemlerden biri de gem tozu gibi kimyasal direnç düşürücüleri kullanmaktır. Bu direnç düşürücüler sayesinde iletkenlerdeki akım toprağa daha kolay aktarılacaktır. Taş, kum ya da çakıl bulunan toprakların geçiş direnci yüksektir. Düşürmek için de gem tozu kullanılabilir. Topraklama geçiş direncinin 11 ohm olduğu bir bölgede kullanılan gem tozu, topraklama geçiş direncini 3 ohm’a kadar düşürebilmektedir. Normalde geçiş direncinin 5 ohm’un altında olması gerektiği düşünüldüğünde, bu değerden yüksek olan tüm topraklama geçiş dirençleri için gem tozu kullanılabilmektedir.
Kolay şekilde dökülen ve uygulanan bir madde olan gem tozu sayesinde toprak direncini düşürmek son derece kolaydır. Toprak ve metal arsasındaki direnci düşürmeyi sağlayan gem tozu her türlü toprakta kullanıma elverişlidir. Donma ve yağmur gibi olaylardan etkilenmeyen gem tozu, uzun süreli direnç düşüklüğü talebinde olanlar için son derece elverişlidir. Gem tozu kullanarak topraklama bakım maliyetlerini düşürmek de son derece kolay. Yani düşük maliyetli ve daha güvenli bir topraklama tesisatı için gem tozu kullanımı, bazı toprak çeşitlerinde mutlaka kullanılması gereken bir üründür.
Metalin toprakla temas ettiği alanın geçiş direncini düşürmeye ve kötü toprak şartlarında dahi iyi sonuçlar alınmasına yarar. En zor topraklama sorunlarını dahi çözen ve çok iyi iletkenlik özelliği olan GEM her türlü toprak çeşidinde topraklama etkisini arttırır. Zayıf iletkenliği olan topraklar içinde çok ideal bir maddedir. Sınırlı alan nedeni ile yaşanacak sorunları ortadan kaldırır. Başka hiçbir madde GEM kadar toprağın direncini azaltamaz ve sürekli düşük dirençte tutamaz. Topraklama sisteminin yaşamını, yüksek iletkenlikle, GEM kadar uzun tutabilen bir sistem yoktur. Topraklama çubuklarında, bakır levhalarda, galvaniz şeritlerde kullanılabilir. Toprak olmayan alanlarda beton kırılarak bakır levha altına ve üstüne gem uygulaması yapılarak kapatılır.
► Çevreyi ve yer altı sularını kirletmez. (çevrecidir.)
► Topraklama tesisini iyi direnç seviyelerinde tutar.
► Yatay, düşey veya çapraz uygulamalarda kullanılabilir.
► Her türlü toprak kullanımı uygundur ve tavsiye edilir.
► Kontrol ve bakıma ihtiyacı yoktur.
► Uygulaması çok kolaydır, torba açılır ve toz olarak dökülür.
► Ortamın ıslak, nemli olması bir şey değiştirmez, iletkenliğinden bir şey kaybetmez.
► Topraklama yapım maliyetini düşürür.
► Torbalar halinde depolama ve nakliye kolaydır.
► Donma olaylarına karşı etkilidir, donma dayanıklılığını %10 artırır.
► Bir kişi bile bu uygulamayı rahatlıkla yapabilir.
► Tuz veya diğer kimyasallarla reaksiyona girmez.
► Zamanla çözülmez veya bozulmaz.
► Kuru kullanıldığında topraktan nemi hemen emer.
►Topraklama yapılacak alanı küçültür yani topraklama elektrodu kullanımını azaltır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye