Turbo Motorlar Nasıl Çalışır ? |
ElektrikPort Akademi
Bu içeriğimizde; turbo motorların çalışma prensibi, araca sunduğu faydaları, motorlara sağladığı güç ve hız, turbo ile aracanıza kazandıracağınız verimi yazının içerisinde daha ayrıntılı şekilde bulabilirsiniz.
14.04.2013 tarihli yazı 61567 kez okunmuştur.
Turbo Motorlar Nasıl Çalışır ?
Bir motorun gücü, yanma hücrelerinde belli zaman aralığında tüketilen yakıt ile doğru orantılıdır. Daha yüksek ve düzenli yanma için daha çok oksijene ihtiyaç duyulur. Günümüzde motor hacimleri sabit tutularak aynı motordan daha fazla verim alabilmenin yolu, yanma hücrelerine turbo vasıtasıyla daha fazla hava aktarabilmekle mümkündür. Turbo’nun temel çalışma prensibi, türbin pervanelerinin atık egzoz gazları ile hızla harekete geçip, hava filtresinden bol ve sıkıştırılmış havayı emerek, yanma hücrelerine aktarmasıdır. Turbo’lu motorlarda atık egzoz gazı enerjisi, motorun performansını arttırdığı için gerçek manada yakıt tüketiminde tasarruf yapılmaktadır. Ayrıca turbolu motorlarda yakıt gereği gibi tüketildiğinden, çevre koşulları bakımından da vazgeçilemez tercih nedenidir. Bir diğer avantajı ise ülkemizin coğrafyası gibi, bir hayli tırmanış gerektiren yol koşullarında, turbolu motorlarda güç kaybı en az seviyede oluşmaktadır.
Turbo sistemi içten yanmalı motorlarda bir aşırı besleme sistemidir. Turbo sisteminde egzos manifoldundan alınan gazlar turbo motorundaki türbini çevirir ve bu türbin hava pompasını çalıştırır. Turbo motorlarının devirleri 150.000 rpm’e kadar çıkabilir. Yani normal motorlardan yaklaşık 30 kat daha hızlıdır. Bir motordan daha çok güç almanın açık yolu yanma odasına giden hava ve yakıt karışımını arttırmaktır. Bunun bir yolu silindir hacmini büyütmektir. (kapak taşlama işlemi ile silindirlerin değişmesi) Diğer bir yolu ise daha basit bir sistem olan turbo sistemidir.
Turbo sistemi motorun daha çok yakıt ve hava karışımını yakmasını sağlar. Turbo sisteminin normal etkisi kare başına 6 ya da 8 psi basınçtır ve %30-%40 arası güç artışı sağlar.
Turbo sistemi motorun daha çok yakıt ve hava karışımını yakmasını sağlar. Turbo sisteminin normal etkisi kare başına 6 ya da 8 psi basınçtır ve %30-%40 arası güç artışı sağlar.
Turbo Sistemin Çalışma Prensibi
1. Egzos manifoldundan bir metal hortum yardımıyla ya da turbo motorunun egzos emme kısmının direkt olarak egzos manifolduna bağlanmasıyla turbo motorunun egzos kismindaki tribünü çevirir.
2. Çevrilen egzos türbini bir kol yardımıyla kompresör tribününü çevirir.
3. Çevrilen kompresör türbini havayı alarak intercooler’a pompalar.
4. Intercooler’da soğutularak hava molekülleri küçültülür.
5. Sıkıştırılan hava emme manifoldundan yanma odasına basılır.
Kaynak:
► calışmaprensibi.com
► skodam.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
ANKET