Uçmak İsteyenlere:
“Multicopter”
Bir yerden bir yere uçarak gitmek ister miydiniz? İşte bizi uçurmayı sağlayacak makineler: “Multicopterler”. Peki bu araçlar nasıl çalışıyor, bizi nasıl uçuruyor? Cevapları yazımızın devamında.
29.07.2013 tarihli yazı 23809 kez okunmuştur.
Multicopter Nedir?
Multicopter, birden fazla rotora sahip, dikine iniş kalkış yapabilen ve 3 eksende hareket edebilen, motor ya da motorlara bağlı pervanelerin ürettiği hava itişi sayesinde havalanarak uçan ve havada durabilen makinelerdir. Bir çeşit helikopterdir diyebiliriz. Ama helikopterden çok farklı özellikleri vardır.
Multicopterler Nasıl Uçar?
Tanımında yaptığımız gibi motora bağlı pervanelerin ürettiği hava itişleri sayesinde havalanır ve uçar. Multikopterlerin kendilerine özgü uçuş kontrol sistemleri vardır. Ayrıca içindeki ivme sensörü ile multikopter havalandığı zaman dış etkilere karşı(rüzgar, dengesiz yük dağılımı) dengesi bozulduğunda kendini dengeleme özelliği vardır. Basınç sensörü ile multikopterler, havadaki yüksekliğini sabitler ve o yükseklikte otomatik olarak belirli bir zaman içinde durabilmesi sağlanabilir. Üzerindeki GPS alıcısı ile bulunduğu noktayı koordinatlar şeklinde saptar ve kalkış yaptığı noktaya tekrar geri dönebilir. Ultrasonic sensör ile kendisine yaklaşan bir cismi algılar ve mesafesini belirler. Gelen cisme göre çarpmamak için manevra yaparak cisimden kurtulabilir.
Bu özellikler multikopterin yazılımı sayesinde olur. Yazılımda bu sensörlerden gelen bilgiler çeşitli algoritmalar ile işlenir ve komut haline getirilir.
Bu özellikler multikopterin yazılımı sayesinde olur. Yazılımda bu sensörlerden gelen bilgiler çeşitli algoritmalar ile işlenir ve komut haline getirilir.
► İlginizi Çekebilir: Düşünce Gücüyle Uçabilen Helikopter Geliştirildi
İşte Uçmanın Yeni Yolu: “Elektrikli Multicopterler”
E-volo adındaki bir Alman havacılık şirketi dünyanın ilk elektrikle çalışan insan taşıyabilen multikopterini geliştirdi. Almanya’nın güneybatısındaki pistte bir Alman pilot tarafından ilk kez denenen araç, yaklaşık 1 dakika 30 saniye havada kaldı. Multikopter, şarj edildikten sonra yaklaşık 15 ile 30 dakika arasında ki bir zaman aralığında havada kalabiliyor. Uzaktan kumandayla yönetilen araç, 16 pervaneye sahip. Karışık mekanik parçalar bulunmadığından kullanımı ve tamiri, normal helikopterlere nazaran oldukça kolay. İnsansız ağırlığı 80 kg olan araçta güvenlik paraşütü de bulunuyor. E-volonun ürettiği bu aracın elektrikli sistemi, sessiz çalışmasını, ekonomik olmasını ve doğa dostu olmasını sağlıyor. Elektrikli multikopterin önümüzdeki birkaç yıl içinde satışa çıkması bekleniyor.
Ayrıca başka türde multikopterler de vardır. Bunlar pervane, sensör ve motor sayısına göre değişiyorlar. Genelde TV yayınları için görüntü alma da ve resim çekmede kullanılmaktadır. İşte bunlardan bazıları;
Ayrıca başka türde multikopterler de vardır. Bunlar pervane, sensör ve motor sayısına göre değişiyorlar. Genelde TV yayınları için görüntü alma da ve resim çekmede kullanılmaktadır. İşte bunlardan bazıları;
► Singlecopter
►Twincopter
►Tricopter
►Quadcopter
►Hexacopter
►Y6-Copter
►Octocopter
E-volo Alman hava şirketinin elektrikli multicopterle insanlı ilk deneme uçuşunu videomuzdan izleyebilirsiniz.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET