elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Veri İletimi 3. Bölüm |
ElektrikPort Akademi

Veri iletim yöntemlerinden, radyo dalgaları ile iletimin ne olduğundan ve nasıl gerçekleştirildiğinden bahsettiğimiz yazı serimizin bu bölümüne veri iletim metotlarından bir diğeri olan atmosferde optik yöntem ile veri iletimi ile devam ediyoruz.



A- A+
02.06.2016 tarihli yazı 12263 kez okunmuştur.
Atmosferde optik iletim, birbirini gören iki noktaya yerleştirilen cihazlar ile lazer ışınlarını kullanarak kablosuz şekilde veri iletimini sağlayan bir sistemdir. Veri iletimi yazı serimizin bir sonraki adımında anlatılacak fiber optik kablo ile veri iletimine nazaran sağladığı avantajlar vardır. Kablolama ile ulaşılabilen bant genişliklerine ulaşmak için hem zaman hem de maliyet açısından daha öndedir. Aynı zamanda kablolama ile veri iletimine göre daha yüksek hızda veri iletilir. Çift yönlü haberleşme ile veri alırken aynı zamanda veri iletmesi de diğer avantajlarından biridir.  İlk başta bahsedildiği gibi birbirini gören iki noktaya cihaz yerleştirildiği için kısa mesafelerde kesintisiz iletişim sağlarken mesafe arttıkça iletişim daha zorlaşır. İşin güvenlik kısmını incelersek eğer, radyo frekansları olmadığından daha güvenli iletim metodudur. Portatif özelliğinden dolayı da kolayca taşınabilir olması en iyi avantajlarından biridir.




►İlginizi Çekebilir: Verilerin Yolculuğu | Technomatix

 

Atmosferde Optik Sistem ile Veri İletimi Nasıl Çalışır?

Bu sistemin en önemli unsuru kızılötesi ışıktır. Birbirini gören iki cihaz arasında frekans spektrumu içerisinde bu kızılötesi ışık demetleri yardımıyla haberleşme olur. Bir cihaz bu ışık demetini gönderirken diğer taraftaki hassas dedektör de bu ışık demetini alır. Bu dedektörler lensler yardımıyla karşıdan gelen veriyi toplar.
 

Bu veri iletim sistemi, kablolamanın zor ve maliyetli olduğu yerlerde daha çok kullanılır. Sistemin çalışma prensibi aşağıdaki şekilde daha detaylı gösterilmiştir.
 



►İlginizi Çekebilir: Terahertz Dalgaları Nedir?
 

Kısaca özetlemek gerekirse, kaynaktan çıkan kızılötesi ışın demeti modülasyona uğrar ve dağıtıcı bir cihaz yardımıyla atmosfere bırakılır. Karşı taraftaki cihaz ise lensler ya da aynalar yardımıyla atmosfere bırakılan bu ışın demetini toplar ve alınan bilgiyi dönüştürücü yardımıyla orijinal veri formatına dönüştürür.

Atmosferde optik sistem ile veri iletiminin en önemli özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
 

► 800-1550 nm dalga boyu radyo ışığı kullanır. Bu sayede yüksek bant genişliğinde lazer ışınları ile veri haberleşmesi sağlanır.
► Radyo frekansı kullanmadığından bürokratik işlemlerden ve protokol olarak bağımsız bir iletim şeklidir.
► Yine radyo frekansı kullanmadığından, yağmur, kar, frekans kirliliği gibi etkenlerden etkilenmemektedir.
 

 
Optik iletim denilince akla gelen iki uygulama olan fiber optik kablo ve serbest alan optik haberleşme arasında belirli farklar vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

► Fiber optik kablo ile haberleşmenin maliyeti serbest alan optik haberleşmesine oranla daha yüksektir.
► Fiber optik kablo ile haberleşmede ekleme yapmak kolay olmazken, serbest alan optik haberleşmede ekleme yapmak gayet kolaydır.
► Ekstra bakım ve iş gücü isteyen fiber optik kablo ile haberleşmede belirli bir standart ve lisans yoktur. Fakat serbest alan optik haberleşmede bakım ve işgücü gereksinimi çok fazla değilken belirli standardı ve lisansı vardır.
 


Serbest alan optik haberleşmenin son olarak kullanım alanlarını incelersek; üniversite kampüsleri, gökdelenler arası ve askeri alanları örnek verebiliriz. Bu uygulamanın bir örneği Japonya’nın Hamamatsu şehrinde okul binaları arasında yapılmıştır ve aşağıdaki şekilde altyapısı görülmektedir.

Atmosferde optik sistem ile veri iletimini genel hatlarıyla bu yazıda özetledik. Yazı serimizin bir sonraki adımında ise “Kablolama ile Veri İletimi” konusuna detaylı olarak bakacağız. 
 


Kaynak:

► hho.edu.tr
► wikipedia
► rp-photonics
► ligtpointewireless

Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar