Veri İletimi 4.Bölüm |
ElektrikPort Akademi
Veri iletiminin ne olduğuna ve veri iletim metotlarını teker teker açıklamaya devam ettiğimiz yazı serimizin bu bölümünde “Kablo ile Veri İletimi” konusuna değineceğiz. Ayrıntılar yazımızın devamında.
08.06.2016 tarihli yazı 22673 kez okunmuştur.
Kablo üzerinden veri iletiminde kullanılan kablo türleri genel olarak dörde ayrılır. Bu kablo türleri aşağıda sıralandığı gibidir.
1. İki telli açık kablo,
2. Çift burgulu kablo,
3. Koaksiyel kablo,
4. Fiber optik kablo,
Sıralanan bu kablo türlerinden “Fiber Optik Kablo” konusuna bir sonraki yazımızda ayrıntılı olarak değineceğiz. Bu yazımızda genel olarak; iki telli açık kablo, çift burgulu kablo ve koaksiyel kablodan bahsedeceğiz.
İki telli açık kablo, paralel iki telli bir iletkendir. Veri iletim konusundaki en basit iletişim ortamı denilebilir. Her tel birbirinden yalıtılmıştır ve iki tel arasındaki uzaklık genellikle 5 cm ile 15 cm arasındadır. İletkenler arası uzaklığı sabit tutmak ve destek oluşturmak için belirli aralıklarla yalıtkan aralayıcılar yerleştirilir. Bu tip kablolar çok uzak mesafelere çok hızlı veri iletemezler. Bu nedenle yakın mesafelerde kullanılırlar. Birbirinden yaklaşık 50 metre uzaklıkta 19,2 kb/s ortalama hızla haberleşirler.
Çift burgulu kablo, bir çift bakır telden oluşur. Bunlar birbirleri üzerine sarılmıştır. Bu nedenle burgulu olarak adlandırılmaktadır. Birbirleri üzerlerine sarılan bu teller elektromanyetik alan etkisini azaltmak için sarılmaktadırlar. Sağ el kuralını hatırlarsak eğer, iki manyetik alanın sarım yönlerinin farklılığından dolayı birbirini sıfırladığını anlayabiliriz. Bu nedenle çift burgulu kabloların yapay gürültü sinyallerine karşı direnci fazladır. En çok kullanıldığı alanlardan biri yerel alan ağlarıdır. 1-128 Mb/s hızlarında veri iletimi sağlar.
Çift burgulu kablolar UTP (Unshielded Twisted Pair) ve STP (Shielded Twisted Pair) olmak üzere ikiye ayrılır. STP tipinin UTP tipinden tek farkı dışındaki korumadır. Bu sayede dış etkenlerden etkilenmesi azalmış olur.
UTP kablo tipinde en çok kullanılan 10BaseT özelliğinde olandır. Yerel ağlarda en çok kullanılan kablo tipi budur. Özelliklerini şöyle açıklayabiliriz:
►Bir parçası maksimum 100 metre uzunluğundadır.
►2 tane bakır tel yalıtkan bir malzemeyle çevrilidir.
►Category1: Geleneksel telefon kabloları(sadece ses iletimi için)
►Category2: Maksimum 4 Mbit/s hızla veri iletimi için kullanılır. Bu tip kabloda 4 çift burgulu kablo vardır.
►Category3: Maksimum 10 Mbit/s hızla veri iletimi için kullanılır. Bu tip kabloda 4 çift burgulu kablo ile birlikte her 33 cm’de bir ek yeri vardır.
►Category4: Maksimum 16 Mbit/s hızla veri iletimi için kullanılır. Bu tip kabloda 4 çift burgulu bakır kablo vardır.
►Category5: Maksimum 100 Mbit/s hızla veri iletimi için kullanılır. Bu tip kabloda 4 çift burgulu bakır kablo vardır.
►Category5e: Maksimum 1000 Mbit/s hızla veri iletimi için kullanılır. Bu tip kabloda 4 çift burgulu bakır kablo vardır. Bu kablo çeşidi CAT5 diye de adlandırılmaktadır.
Koaksiyel kablolar da çift burgulu kablolar gibi kolay kullanımlı ve yapay gürültü etkilerini azaltan bir kablo çeşididir. Yüksek frekanslı sinyalleri taşımak için tasarlanmıştır. Gürültülere karşı direncinin yüksek olması için ortasında bulunan bakır iletken bir yalıtım katmanıyla çevrelenmiştir. Ayrıca bu katmanın üzerinde de koruyucu göreviyle örgü şeklinde bakır veya alüminyum bir kabuk kaplama vardır. Ayrıca elektromanyetik radyasyonun sonucu olarak ortaya çıkan kayıplar azaldığı için diğer kablo tiplerine göre daha güvenilir ve korunaklıdır. Birkaç yüz metre uzaklıktan 10 Mb/s’lik veri kolayca iletilebilmektedir. Elektrik sinyali olarak ilettiği veri 200 Mb/s’ye kadar çıkabilir. 1 Gb/s’nin üzerindeki hızlarda zayıflama başlamaktadır. Bu nedenle geniş bant genişliğindeki iletimlerde kullanılması pek uygun olmamaktadır.
Koaksiyel kablo çeşidi temelde ses ve görüntü iletimi için kullanılır. Ethernet, kablolu tv, ağ ortamındaki makineler ve terminallerde kullanılır. Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi merkezde bir iletken, çevresinde dış korumadan oluşmuş silindirik bir koruma yapısı vardır. En içteki tel genellikle bakırdır.
Veri iletimi yazı serimizin kablo ile veri iletimi bölümü genel hatlarıyla yukarıda anlatılmıştır. Yazı serimizin son adımında fiber optik kablo ile veri iletimi konusunu işleyeceğiz.
Kaynak:
►Nexans
►hho.edu.tr
►ccm.net
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET