Yangına Dayanıklı Kablo Nedir? |
Elektrikte İş, Can ve Mal Güvenliği
Kablo üretiminde çok çeşitli malzemeler kullanılır. Fakat kullanılan bu maddeler can ve mal güvenliği açısından olası bir yangın durumunda farklı etkiler yaratırlar.Peki Yangına Dayanıklı Kablo nedir? Kullanılan malzemeler nasıl olmalıdır? Merak ettikleriniz ve daha fazlası için yazımızın devamında bulabilirsiniz.
23.06.2013 tarihli yazı 31287 kez okunmuştur.
Kablo üretiminde çok çeşitli malzemeler kullanılır. Fakat kullanılan bu maddeler can ve mal güvenliği açısından olası bir yangın durumunda farklı etkiler yaratırlar.Üretimde en çok kullanılan kablo malzemeleri şunlardır;
► Polivinilclorur (PVC) tabanlı malzemeler
►Polietilen (PE) malzemeler
►Halojensiz ve düşük duman yoğunluklu malzemeler (HFFR-LSOH)
►Yangına dayanıklılık sağlayan malzemeler
► Polivinilclorur (PVC) tabanlı malzemeler
►Polietilen (PE) malzemeler
►Halojensiz ve düşük duman yoğunluklu malzemeler (HFFR-LSOH)
►Yangına dayanıklılık sağlayan malzemeler
► İlginizi Çekebilir : Doğru Kablo Seçiminin Yangın durumunda Can ve Mal Güvenliği Açısından Önemi!!!
1. PVC Tabanlı Üretilen Kablolar
PVC malzeme, kablo yalıtım ve kılıflamada ucuz ve kolay uygulanabilirliği ile beraber oldukça sık kullanılan bir malzemedir. PVC malzeme yandığı zaman yoğun bir duman ile birlikte korozif gaz da oluşturur. Yoğun duman ve zehirli gazlar insanların tahliyesinde aksaklıklar yaşatabileceği gibi yangında ki ölümlerin yüksek orandaki nedenidir. Ayrıca görüş mesafesini de azaltarak kurtarma ekiplerinin çalışmalarını engellemektedir.
Yanınca açığa çıkan zehirli gazlar olan HCl, CO2, CO gazları ölümlere neden olmaktadır. HCl gazının su ile bir araya gelmesinden oluşan hidroklorik asit elektronik cihazların ve metal elemanların oksitlenmesine sebep olarak yangın esnasında uzun süre çalışır durumda kalması gereken sistemlerin deforme olmasına neden olur.
2. Polietilen Tabanlı Üretilen Kablolar
Polietilen malzeme halojensiz olduğu için yangın durumunda zehirli ve korozif gaz oluşturmaz. Fakat polietilen çok kolaylıkla alevlenebilir ve yangın esnasında yapı içerisinde sıçramalar meydana getirip yangının büyümesine neden olur. Ayrıca yoğun duman oluşturarak görüş mesafesini azaltır. Bu nedenle yapılarda polietilen esaslı kablolar kullanılmamalıdır.
3. Halojensiz ve Düşük Duman Yoğunluklu Malzemelerden (HFFR-LSOH) Üretilen Kablolar
Halojensiz malzeme olduğu için yangında zehirli ve korozif gaz oluşturmazlar. Buna bağlı olarak elektronik cihazlarda ve metal aksamlarda korozyon yani oksitlenmeye de sebebiyet vermezler.
Alev geciktirici özelliklerinden dolayı alevlerin azalması ve sönmesi durumunda alev almış bu kablolar kendiliğinden söner ve yangını büyütmezler.
Düşük duman yoğunluğu özelliği ile de tahliye sırasında kurtarma ekiplerine ve yangın söndürme çalışanlarına engel teşkil etmez.
Hastanelerde, sinema ve tiyatro salonlarında, yüksek binalarda, metrolarda, hava alanlarında yani kalabalık olan yerleşim yerlerinde halojensiz kablolar tercih edilmelidir. Bu tip kablolar acil durum cihazlarının beslenmesinde kullanılmaz.
► İlginizi Çekebilir : Türk Kablo Sanayisi Tarihçesi | Özel Dosya
4. Yangına Dayanıklılık Sağlayan Malzemelerden Üretilen Kablolar
Yangına dayanıklı malzemelerden üretilmiş kabloların, yukarı da bahsettiğimiz kabloların özelliklerini barındırmasının yanı sıra en önemli özelliği yangın esnasında kablo içerisindeki akımı taşıma işlevini belli bir süre gerçekleştirmesidir.
Yangına dayanıklı kablolar, özellikle kalabalığın yoğun olduğu yapılar olan okullar, hastaneler, alış-veriş merkezleri, sinema ve tiyatro salonları, metro ve karayolu tünelleri, hava alanları, maden ocakları, fabrikalar, bilgi işlem merkezleri, oteller, yüksek binalar, toplu konutlarda ve paniğin yaşanabileceği tüm yapılar da olası bir yangın esnasında yangına müdahalenin kolaylaştırılması için mutlaka çalışması gereken acil durum emniyet devrelerine(yangın suyu sistemleri, yangın pomplarını besleyen kablolar, yangın kaçış merdivenleri, pozitif basınçlandırma fanları, duman ve ısı fanları, hasta ve itfaiyeci asansörleri, yangın ihbar ve alarm sistemleri, anons sistemleri, acil durum aydınlatma sistemleri vs.) enerji ve sinyali belirli bir süre boyunca taşıyan kablolardır.
► İlginizi Çekebilir : Yangına Karşı Korumanın Anahtarı | Kablolar
Bu konu hakkında "Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik"' inde belirtilen Madde 83' e göre; "Bir yangın esnasında uzun süre çalışır durumda kalması gereken sistemlerin kabloları yangına karşı en az 60 dakika dayanabilecek özellikte olacaklardır." şeklinde atfedilmiştir.
Kaynak :
► 2M Kablo Ürün Kataloğu
►CEZMİ GENÇEL / Makine Müh.
► MURAT ATASOY / Makine Müh.
►Özcan Uğurlu / Elk. Müh.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET