elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yazılım Projelerinde Online Ortak Çalışma Platformu

Yazılım projelerinde uzaktan ortak çalışma platformlarına temel ve anlaşılabilir bir bakış açısı kattığımız yazımızda küçük bir örnek kullanımı da göstermeye çalıştık. Umarız ki yararlı bir kaynak olmuştur.



A- A+
10.03.2013 tarihli yazı 9914 kez okunmuştur.

YAZILIM PROJELERİNDE UZAKTAN ORTAK ÇALIŞMA


Son yıllardaki tüm teknoloji gelişimleri düşünüldüğünde ortak platformların çalışma hayatına ne kadar yarar sağladığı tartışılamaz bir hale geldi. Şirket içi yazışmalar, görüntülü toplantılar vb. tüm olanaklar da bu platformlara örnek olan basit elementler olarak gösterilebilir. Hele ki söz konusu yazılım dünyası ise online ortak çalışma ortamı hayati bir öneme sahip. Biz de buradan yola çıkarak, bu yazımızda size çok kolay kullanımlı bir ortak çalışma platformu nasıl başlatılır, nasıl kullanılır biraz bahsedelim istedik.

Öncelikle yapmamız gereken işlem internet üzerindeki bir sağlayıcıdan kodlarımıza repository (depo) alanı almak. Bunu sağlayabileceğiniz bir çok internet sitesi mevcut. Mesela bizim daha önce kullandığımız www.bitbucket.org güzel bir örnek olabilir.



Bitbucket içerisinde oluşturduğunuz bir projede 5 kişiye kadar ücretsiz çalışabilmeniz mümkün. Ayrıca görev tanımlayabilme, görev yönetimini sağlamak ve kontrol için de gayet uygun. Örneğin bir projenizde, projenizi kontrol eden bir danışman veya yöneticiniz varsa sistem üzerinden tüm çalışmalarınızı da kontrol edebilir.

Şimdi repository alanımızı aldıktan ve projemizi oluşturduktan sonra kişilerimizi projemize atadığımızı var sayalım. Sıra geldi mevcut kodları bilgisayarımıza nasıl indirdiğimize ve değişikliklerimizi yine aynı alana nasıl kaydettiğimize.

Bu işlemler için de gereken Git veya Mercurial sistemlerinden biri. Bitbucket kullanırsanız sitenin alt kısmında TortoiseHg isimli programı zaten görürsünüz. TortoiseHg mercurial bir sistemdir. Peki nedir bu mercurial?

Mercurial versiyon kontrol sistemidir. Subversion diye adlandırılan versiyon kontrol sistemleriyle büyük benzerlikler taşır fakat en büyük farkı subversion sistemlerdeki gibi ortak çalışma tabanlı mimariye sahip değildir ve her kullanıcıya yerel bir kopya sağlar. Yerel kopyanın yararı, proje çalışanlarının internet bağlantısı olmadığı ortamlarda bile çalışabilmesini sağlamaktır.

CLONE

TortoiseHg’yi de indirdik ve şimdi projemizi bilgisayaramıza almamız gerekiyor. Bunun için örneğin visual studio’da çalışıyorsak, belgelerim klasöründeki VS klasörüne girer, oradan da projects klasörünü açarız. Klasör içerisinde boş bir alana sağ tık ile tıklayıp TortoiseHg seçeneğine indiğimizde, yapabileceğimiz tüm aktivitiler görünür. Bu aktivitelerden clone (kopya) seçeneğini seçeriz ve sistem bize kopyanın hangi linkten alınacağına dair bir kutucuk sunar.

Bitbucket’taki panelimize girdiğimizde, bulunduğumuz projeler ve bu projelere ait kişisel linklerimizi görebiliriz. Aynı projede bile olsak kullanıcı adlarımızın farklılığından dolayı herkes için farklı link oluşmuştur. Linkimizi buradan kopyaladıktan sonra TortoiseHg’nin önümüze çıkardığı kutucuğa yapıştırırız. Sistem son olarak bizden kullanıcı adı ve şifremizi de aldıktan sonra birkaç saniye içerisinde proje kopyasını bilgisayarımıza oluşturur.

Projemiz artık istediğimiz platformda geliştirilebilir ve kullanılabilir duruma gelmiştir.

COMMIT

Projemizdeki kodları değiştirdiğimizi, yeni class (sınıf)  ve sayfalar eklediğimizi düşünelim. Şimdi bunları sisteme yüklemeliyiz ki diğer arkadaşlarımız da bu kısımlardan faydalanabilsin veya yöneticilerimiz projenin hangi süreçte olduğunu kontrol edebilsin. Zaten ortak çalışmalarda en büyük problemlerden biri, hangi proje elemanında en güncel halin olduğu ve aynı class içerisinde kodlarla oynama yapıldıysa hangisinin daha işlevsel olduğunun kontrolüdür.

Projemizin güncellenmiş halini kaydettikten sonra projemizin bulunduğu ana klasöre sağ tıklıyoruz ve buradan direkt commit seçeneğini seçiyoruz. Karşımıza küçük bir panel çıkıyor ve bu panel; içerisinde değişiklik yapılmış sınıfları M, yeni oluşturulmuş sınıfları da ? ile gösteriyor. Yeni sınıfa sağ tıkladığımızda add seçeneğini seçiyor ve bu sınıfın da projemize eklenmesini sağlıyoruz.Böylelikle soru işsreti yerini A harfine bırakıyor. Panelin sağ üst kısmında (versiyonuna göre değişebilir) açıklama yazabilmemiz için bir alan bulunuyor ve buraya yaptığımız tüm değişiklikleri yazabiliyoruz. Son olarak da commit tuşuna basıp paneli kapatıyoruz.



Şimdi son olarak, TortoiseHg panelini açıyoruz ve panelde karşımıza çıkan ekranda, bugüne kadar projeye yapılmış olan tüm commitler beliriyor. En üstte de sizin yaptığınız commit. İşte o commitin üzerine tıklayıp, panel üst tarafındaki tuşlardan push olana tıklıyoruz. İşte şu an itibariyle depo alanımıza tüm değişikliklerimiz kaydedildi.




OLASI SORULAR

Commit yaparken hata alıyorsanız bilin ki kullandığınız versiyon türkçe karakter desteklemiyordur ve açıklama alanında hiçbir türkçe karakter kullanmayınız.

Push butonunun yanında pull butonu da bulunmaktadır ve bu buton da projenizi seçtiğiniz committeki haliyle günceller.

TortoiseHg panelinin sağ alt kısmında yapılan kod değişiklikleri sistem tarafından görüntülenir.

Proje klasörünüz güncel haldeyken klasörde yeşil renkli bir tik işareti bulunurken, güncel halinde değil ise kırmızı bir ünlem bulunur.

Her commit esnasında projenin durumu kayıt altına alındığından, her hangi bir karışıklık durumunda dahi sağlıklı müdahele edilebilir.
 

Emre Güneç Emre Güneç Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar