Yenilenebilir Enerji Global Durum Raporu 2011 Açıklandı
Fransa'dan açıklanan Yenilenebilir Enerji Global Durum Raporu 2011 doğrultusunda dünyadaki yenilenebilir enerji kaynaklarına olan bakış açısı ve yenilenebilir enerji kaynaklarındaki trendler nelerdir?
Merakla beklenilen 2011 yılı Yenilenebilir Enerji Global Durum Raporu sonunda açıklandı. Bu açıklanan rapor, elektrik üretiminde şu anki global durum, global elektrik üretim trendleri ve gelecekteki olası durum hakkında verebileceği bilgiler açısından çok önemli bir yer tutmaktadır. Raporda en çok dikkat eden kısım ise yenilenebilir enerji kaynaklarında görülen artış ve Avrupa'daki güneş panellerine yapılan yatırımlar dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra Türkiye'nin hayret uyandıracak bir şekilde ısınma amaçlı kullanılan güneş sistemlerinde dünya çapında ilk beşe girmesidir.
Açıklanan bu raporda dünya üzerindeki enerji tüketiminin yaklaşık %16'sı, elektrik üretiminin yaklaşık %20'si ise yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmaktadır. Bu olumlu tablo sayesinde 2010 yılının yenilenebilir enerji anlamında başarılı bir yıl olduğu sonucuna varılabilmektedir. 2010 yılında kurulmuş santraller ile birlikte artmış 194GW'lık üretim kapasitesinin kaba bir tabir ile yaklaşık olarak yarısını, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan santrallerden sağlanmaktadır. Yenilenebilir enerjiye olan bu yatırımlar petrolün varil fiyatlarının giderek yükselmesi ve artık nükleer enerjiye gösterilen güvensizliğin bir sonucu olarak da görülebilmektedir.
Bu raporda 2010 yılının güneş pili sanayisi için "olağanüstü" bir yıl olduğu vurgulanmaktadır. Dünya çapında kurulmuş olan 17 GW'lık güneş pili kapasitesi, 2009 yılında kurulmuş olan 7.3GW'lık kapasitenin iki katından fazladır. Bu kapasite arttırımı yıl boyunca 100'den fazla ülkede gerçekleştirilmiştir. Güneş pilleri için yapılan bu yatırımın bir sonucu olarak da güneş pillerinin fiyatları giderek düşmektedir ki bu durumu en iyi 2010 yılında kurulu olan 40 GWlık güneş pili sistemlerinin 2005 yılındaki kurulu olan sistemlere göre 7 kat fazla olması açıklamaktadır. Ayrıca evlere kurulan güneş pili sistemleri de kurulu güneş pili sistemlerinin %25'i dir ve ev güneş pili sistemlerinin geleceğinin açık olduğu net bir şekilde görülmektedir.
Yukarıdaki grafikte 2009 dünya çapında tüketilen enerji oranları görülmektedir. Tüm dünyadaki enerji tüketiminin %81'i fosil kaynaklardan %16'sı yenilenebilir enerji kaynaklarından ve sadece %2.8'i nükleer enerji tarafından üretilmiştir. Bu %16'lık yenilenebilir enerji kaynaklarının %10 gibi büyük bir kısmı geleneksel biyokütle kaynaklarından, %3.4'ü su gücünden, %1.5'u biyokütle/güneş/jeotermal ısınma kaynaklarından, %0.6'sı rüzgar enerjisinden, %0.7'si rüzgar/ güneş pili/ biyokütle/jeotermal elektrik üretiminden karşılanmaktadır.
Bu rapor doğrultusunda en çok dikkati çeken noktalardan biri ise Türkiye'nin yenilebilir enerji kaynaklarında güneş ile ısıtma sistemlerinde gösterdiği başarıdır. 2010 yılında eklenmiş güneş ile ısınma sistemlerinde Türkiye dünya çapında üçüncü sırada; kurulu ve işletimde olan kapasite açısından bakıldığında dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarında 2010 yılında eklenmiş kapasite ile Çin birinci sırada, kurulu haldeki yenilenebilir enerji kaynaklarında ise Amerika ilk sırada bulunmaktadır.
Bu güzel tablonun yanı sıra birinci ve ikinci dünya ülkeleri yenilenebilir enerji kaynaklarının sayısını hızla arttırarak petrol ve diğer fosil kaynaklara olan bağımlılığı azaltma ve tüketimin daha temiz kaynaklardan karşılanmasını sağlamayı çabalamaktadır. Güzel Türkiye'mizin bu tabloda sadece güneş ile ısıtma alanında ilk beşte olmasının yanı sıra diğer alanlarda da ilk beşe girebilmesi dileklerimle.
REN21 Yenilenebilir Enerji Global Durum Raporunun Tamamı
Mümin ÇENTEZ / Elektrikport / Blog
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler