Yüksek Akımlarda Kolay ve Hızlı Bağlantı Tekniği
Kablolarda bağlantının kaliteli yapılması kadar hızlı yapılması da önemlidir. Bu iki kavramı bir arada uygulayabilmemizi sağlayan yeni bir teknolojiden bahsedeceğiz bu yazımızda. Phoenix Contact firmasının geliştirdiği "PTPOWER PUSH-IN" bağlantı klemensleri ile yüksek akımlarda kolay ve hızlı bağlantı yapmak hem sistemimizin kalitesini arttıracak hem de zamandan kazanç sağlayacaktır.
30.04.2015 tarihli yazı 13481 kez okunmuştur.
Benzersiz PTPOWER yüksek akım klemensleri kolay ve hızlı bağlantı imkanı sağlamaktadır. Kullanılan push-in bağlantı teknolojisi sayesinde 150 mm2 kabloları bile bağlantı noktasını bir alet ile açmaksızın doğrudan iterek takmak mümkündür. Kabloya uygulanan yüksek baskı kuvveti, titreşimden etkilenmeyen ve yüksek kaliteli bir bağlantıyı garanti eder. Klemensler köprülenebilir, etiketlenebilir, test edilebilir ve ek bağlantıya imkan tanır.
Şekil 1: Özel çelik alaşım yaylar iletkeni bakır akım barasına doğru bastırır; egzantrik kelepçe iletkeni emniyetli şekilde son noktada tutar.
Push-in Bağlantılı Yüksek Akım Klemensleri
Günümüzde yüksek kesitli klemenslerin çoğu vidalı veya pabuç bağlantılıdır. Ancak vidasız bağlantı teknolojisine artan bir talep söz konusudur. Diğer hiçbir bağlantı teknolojisi push-in sisteminin avantajlarına sahip değildir. Artık 150 mm² ye kadar yüksek akım klemensleri de bu avantajlara sahiptir.
Vidalı bağlantı dünyanın bir numaralı bağlantı teknolojisidir. Bu çok yönlü bağlantı tüm pazar ve endüstri kollarına yönelik olarak yüksek kesitlerde de mevcuttur. Birçok endüstri kolu güvenlik söz konusu olduğunda kanıtlanmış teknolojileri tercih ederek tutucu davranmaktadır. Ancak her gün yeni teknolojiler gelişmekte ve geleneksel ürünlerin cevap veremediği durumları çözmektedir. 2015 Hanover Fuarında Phoenix Contact 150 mm² kesite kadar kabloların alet kullanmaksızın takılabildiği ilk push-in klemensi pazara tanıtmıştır.
Push-in Bağlantı Teknolojisinin Özellikleri
PT serisi push-in klemensler 1.5 mm2 - 16 mm2 arası kesitleri ile kontrol kablajında düşük ve orta güç aralığına hitap eder ve mükemmel bir kullanım kolaylığı sağlar. Bu yeni bağlantı teknolojisi ile 0.25 mm² kadar küçük kesitli kablolar bile aletsiz bağlanabilmektedir. Bu sistemin avantajları dar alanlarda veya kablo erişiminin zor olduğu yerlerde ortaya çıkar. Kablolar , klemense üzerinde bulunan butona basılarak sökülür. Buton sayesinde canlı noktalara temas riski olmadığından emniyet, zengin etiketleme seçenekleri ve kullanım kolaylığı push-in klemenslerin en önemli özellikleridir. Operasyon noktası ve iletkenin takıldığı yuva görsel ve fiziksel olarak ayrılmıştır, böylece iletkenin yanlış yere takılması önlenmiş olur. Bağlantının sağlanması için iletkenin basitçe itilmesi yeterlidir.
PTPOWER tipi yeni klemensler de push-in yaylı bağlantı prensibine sahiptir. Terminal başına iki ya da üç çok dayanıklı yay bacağı kabloyu iletken bakır profile doğru bastırır. Push-in klemensler kullanılırken kablo bağlantı noktasına alet kullanmadan takılabilir. Alternatif olarak, klemens üzerindeki renkli kol çevrilerek de bağlantı sağlanabilir. Kolu hareket ettirmek için standart bir tornavida yeterlidir. Kol çevrildiğinde yayı büyük bir güçle sıkıştıran mekanizma harekete geçer. Aynı kol kabloyu çıkarmak için de kullanılır. Bağlantı noktası açıldığında tüm yay elemanlarının gerginliği kaybolur, herhangi bir yaralanma ihtimali kalmaz.
PTPOWER Klemenslerin Kullanım Alanları Nelerdir?
PTPOWER klemensler makine ve tesislerde, enerji sektöründe, trafo imalatında, rüzgar ve güneş santrallerinde besleme girişi olarak kullanılabilir. 1500 V IEC ve 1000 V UL nominal değerlerine sahip olan ürünler bu uygulamalara mükemmel uyum sağlar. PTPOWER 150 309 A akım taşıma kapasitesine sahiptir.
PTPOWER 50, PTPOWER 95 ve PTPOWER 150 modellerine yandan takılabilen ek bağlantı klemensleriyle her klemens için dört ilave bağlantı noktası oluşturulabilir. 16 mm² ye kadar kablo takılabilen bu ek bağlantı klemensleri, klemensin genişliğiyle uyumludur ve klemensin iki tarafına da takılabilirler. Ek bağlantı klemensleri de push-in yapısındadır. Ek bağlantı klemensinin yan kısmında ise test probları veya fişleri için 2.3 mm çaplı yuvalar mevcuttur. Geniş etiketleme alanı bağlantı noktası ve ek bağlantı noktasının açıkça tanımlanabilmesini sağlar. Güç tarak köprülerle yatay olarak dağıtılabilir; temas kablo sıkıştırma bölgesinde gerçekleşir.
Şekil 3: Direkt montajla sağlanan esneklik - güç blokları panonun içinde herhangi bir yere yerleştirilebilir
Push-in Bağlantı Teknolojisinin Avantajları
► Bağlantı noktasını hazırlamak için alet kullanımı gerekmez. Sadece kabloyu itmek yeterlidir.
► Kabloyu çıkartmak için basitçe turuncu kolu çevirmek yeterlidir
► Emniyetli tasarımı yaralanma riskini ortadan kaldırır
► Kabloyu takma işlemi basittir, hatalı işlem sonucu klemensi bozma riski yoktur
► Uygun aksesuar kullanımı ile ek kablo bağlantısı yapılabilir.
► Köprülenebilir. Köprü takmak klemense bağlanacak kablonun kesitini düşürmenizi gerektirmez.
► Üzerlerindeki test noktalarından gerilim ölçümü yapılabilir
Video 1: Push-in bağlantı teknolojisine sahip PTPOWER klemensler iç yapılarındaki tasarım kalitesi ve bağlantı kolaylığı ile kullanıcılara zaman kazandırmanın yanı sıra uzun ömürlü bir bağlantı imkanı da sağlamaktadır.
Video 2: PTPOWER Klemenslere Uygulanan Bazı Kalite Testleri
Video 2: PTPOWER Klemenslere Uygulanan Bazı Kalite Testleri
Video 2: Phoenix Contact PTPOWER Push-in bağlantı klemensleri titreşime ve ani darbelere karşı dayanıklı, kısa devre akımlarına karşı dirençli; duman, sülfürik asit, değişken sıcaklık şartları gibi atmosferik etkilere karşı son derece güvenilir bir çalışma sağlayarak bağlı olduğu sistemlerde kesintisiz bir işleyiş örneği göstermektedir.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET