Yürüme Engelliler İçin Dış İskelet
Dış iskelet denildiğinde ilk aklımıza gelen yüksek teknolojilerin kullanıldığı fütüristik filmlerdeki askerlerin görüntüleri ya da Iron Man gibi doğa üstü zırhlardır. Artık bunları gerçek hayatta görmek ve kullanmak mümkün hale geliyor. Bu yazımızda biyonik dış iskeletlerin kullanım alanlarını ve insanlık adına önemini inceledik.
29.12.2014 tarihli yazı 15609 kez okunmuştur.
Robotik alanda dış iskelet olarak tanımladığımız exoskeleton adı verilen robotik iskeletler gün geçtikçe geliştiriliyor. Şimdiye kadar dış iskeletler astronotların daha rahat ve kolay hareket etmeleri , askerlerin sırtlarındaki ağır yükleri daha uzun süre taşıyabilmeleri gibi farklı alanlarda karşımıza çıkmışlardı. Şimdi ise yürüme engelliler için bir umut olmaya hazırlanıyor.
Exoskeletonlarda robotik yapay zeka bulunuyor. Bununla birlikte insan vücudunu saran dış iskelet, yapılacak olan hareketi algılıyor ve kas hareketlerini minimum seviyeye düşürerek, yürümeyi daha kolay hale getiriyor.
►İlginizi Çekebilir: 2014 Dünya Kupasının Arkasındaki Teknoloji
Farklı amaçlar için üretilen dış iskeletlere bakalım.
► NASA'nın ürettiği X1 isimli dış iskeleti inceleyelim; Astronotların uzayda daha rahat hareket etmeleri için tasarlanmıştır. Yaklaşık 26 kg ağırlığındadır ve eklem kalça ve dizlerde kontrol motorları bulundurur. Bu uygulamanın geliştirilmesiyle yürüme engellilerinde faydalanması hedefleniyor.
► Benzer bir teknolojiyi, kesin olmamakla birlikte Amerikan askeri birliklerinde askerlerin sırtlarındaki yüklerle daha rahat hareket etmeleri için kullanılmaya başladığını söyleyebiliriz.
►İlginizi Çekebilir: 2014'te İlgi Çeken 10 Robot | 1. Bölüm
Nasıl Çalışırlar?
Temel amaçları yürüme sırasında kasların hareketlerine yardımcı olmak diye tanımlanabilir.Japonya' da farklı şirketler tarafından üretilmeye başlandı. Yakın gelecekte, bilhassa seri üretimin devam etmesiyle birlikte maliyetinin ucuzlaması ve engelli insanların bu teknolojiden daha kolay yararlanabilmesi umuluyor.
Çalışmasını beyinden kaslara giden sinyallerin izlenmesi ve bunun sonucunda bir sonraki yapılacak olan hareketin algılanması ve bu hareketin gerçekleştirilmesine yardımcı olması olarak özetleyebiliriz. Yani kasların harcadığı enerjinin büyük bir kısmı dış iskelet tarafından sağlanır.
Kaynak:
►Popular Science
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.