Gerilim Bölücü Devreler
Devre Analizi için bir diğer gerekli konu olan Gerilim ve Akım bölücüler konusunu sizler için araştırdık. Ohm ve Kırchhoff yasalarını da kullanarak bulduğumuz eşitlikler devre de gerilim veya akım paylaştırırken çok yardımcımız olacaktır. Bu yazımızda sizler için ilk olarak Gerilim Bölücü Devreleri ele aldık
10.02.2015 tarihli yazı 63770 kez okunmuştur.
Elektronik devrelerde elimizde tek gerilim kaynağımız vardır ama biz birden fazla gerilim seviyesi elde etmek durumunda kalabiliriz. Bunu yapmak için aşağıda ki resim gibi bir gerilim bölücü devresini kullanmamız gerekir.
Gösterdiğimiz bu devreyi Ohm yasası ve Kırchhoff yasalarını uygulayarak devre analizi yapalım. Analizimize yardımcı olsun diye i akımını şekil b de ki gibi yönünü seçelim. Geçen yazımızdan öğrendiğimiz Kırchhoff Gerilim yasasını uyguladığımızda bazı eşitliklere ulaşırız. Aşağıda gördüğümüz gibi.
Sıra yine önce ki yazılarımızdan öğrendiğimiz gibi Ohm yasasını kullanarak V değerlerini hesaplamalıyız.
Eşitliklerden anlaşılacağı gibi bir oran konusudur. 1. Direncimizin volt’ unu bulmak istiyorsak o diren pay kısmında payda kısmında ise dirençlerimizin toplamı ve güç kaynağımızın değeriyle çarpımı olarak tanımsal olarak bir açıklama yapmak gerekir. Eğer Vs verilir ve belli bir V2 değeri istenirse sınırsız sayıda R1 ve R2 birleşimi uygun oranı verir. Örnek olarak Vs 15 V ‘ a eşit olsa ve V2 nin 5V istendiğini düşünelim. O zaman V2.İ.Vs= 1\3 olur. Diğer eşitliğimizden de 2R2=R1’ e eşit olduğunu görmekteyiz. R1 ve R2 inin seçimini etkileyen diğer faktörler, kaynak geriliminin bölünmesinde oluşan güç kayıpları ve gerilim bölücü devreyi diğer devre elemanlarına bağlamanın sonuçlarıdır.
Bir Rl direnci düşünelim ve aşağıda ki gibi devreye bağlandığını farz edelim . Rl direnci gerilim bölücü devreye bir yük olarak davranır. Herhangi bir devre üzerinde ki bir yük, devrenin güç çeken bir veya daha çok elemandan oluşur. Rl bağlı iken çıkış gerilim ifadesi şöyledir.
Eşitliklerine ulaşmaktayız. Gerilim bölücü devrelerin bir diğer özelliği, dirençlerin toleranslarına olan duyarlılığıdır. Tolerans ile, bir olası değer aralığından bahsetmekteyiz.
Kaynak:
►Nılsson RIEDEL Circuit Theory
Kaynak:
►Nılsson RIEDEL Circuit Theory
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET