İstanbul Üniversitesi |
Tercih Rehberi
Üniversite tercihlerini yapacak öğrenciler için, İstanbul Üniversitesi hakkında genel ve gerekli bilgileri sizler için derledik. Editör kadromuzun deneyimleri ile hazırlanmış bu rehber haricinde merak ettiğiniz soruları #tercihrehberi hashtag'i ile de iletebilirsiniz.
07.07.2015 tarihli yazı 32860 kez okunmuştur.
İstanbul Üniversitesi Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversitelerinden bir tanesi. İstanbul Üniversitesi demek ilklerin üniversitesi demek. Ana kapısıyla, tarihiyle, eğitimiyle efsane haline gelmiş bir üniversite İstanbul Üniversitesi. Dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında 2006’dan beri yer almakta.
Tarihçe
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fatih Sultan Mehmet‘in İstanbul’u fethinin ertesi günü 30 Mayıs 1453‘te kurulmuştur. Dünyanın en eski 20, Avrupa‘nın en eski 10 üniversitesi arasındadır. İstanbul Üniversitesinin bugünkü halinin kuruluşu ise 18 Kasım 1933’tür. Dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasına Türkiye‘den giren ilk ve hâlen bu listede bulunan tek üniversitedir. İstanbul Üniversitesi dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında 2006‘dan beri yer almaktadır. Üniversite, aynı zamanda Asya Pasifik bölgesinin en iyi 100 üniversitesi arasındadır. Üniversitede yaklaşık 55.000 lisansüstü, lisans ve ön lisans öğrencisi öğrenim görmektedir. Bu yükseköğretim işlemi 5000 öğretim üyesi ve öğretim elemanı tarafından gerçekleştirilmektedir.
Kampüsler
Beyazıt Kampüsü
İstanbul’un tarihi yarımadasında, hem şehrin koşturmacısının tam ortasında hem de büyük bir bahçenin içerisinde yer alan yerleşke; içindeki tarihi ve estetik değer taşıyan mimari yapılarla da büyük bir öneme sahiptir. Ana yerleşkenin en ünlü bölümü ise üniversitelerin sembolü haline gelen ana kapıdır. Beyazıt kampüsünde bulunan fakülteler ise: Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, İletişim Fakültesi, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesidir.
Avcılar Kampüsü
İstanbul Üniversitesi Avcılar Yerleşkesi, İstanbul Üniversitesi'nin en büyük yerleşkesidir. Merkez yerleşke olmayıp en büyük araziye sahip yerleşkeler sıralamasında Türkiye'de ilk sıradadır. Avcılar Yerleşkesi'nde enstitü, fakülte ve yüksekokulların yanı sıra kültür merkezi, veteriner klinikleri, öğrenci yurtları, tam boyutlu futbol sahası, basket sahaları, tenis kortları, metrobüs durağı, misafirhane, sosyal tesisler ve İETT Avcılar Garajı bulunmaktadır. Avcılar kampüsünde bulanan fakülteler: Mühendislik Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, İşletme Fakültesi, Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Veteriner Fakültesi Meslek Yüksekokulu.
İstanbul Üniversitesi'nin diğer yerleşkeleri:
Bahçeköy
►Orman Fakültesi
►Ormancılık Meslek Yüksekokulu
Vezneciler
►Edebiyat Fakültesi
►Fen Fakültesi
►Su Ürünleri Fakültesi
Cerrahpaşa
►Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Çapa
►İstanbul Tıp Fakültesi
►Diş Hekimliği Fakültesi
Bakırköy
►Sağlık Bilimleri Fakültesi
Şişli (Mecidiyeköy)
►Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi
►Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi
Kadıköy
►Devlet Konservatuarı
Barınma Olanakları
Avcılar kampusu içinde bulunan yurtlar 2 erkek ve 1 kız bloğu olarak hizmet vermektedir.Yurtlar kampüsün içinde olduğu için Avcılar Kampüsünde okuyan öğrencilere büyük ulaşım kolaylığı sağlamaktadır.Yurtlarda 24 saat internet,sıcak su,sağlık hizmeti mevcuttur.Yurdun ücreti ise aylık 150'TL dir.
Beylikdüzünde bulunan yurt binası kız ve erkek öğrencilere 2011-2012 öğretim yılında hizmet vermeye başlamıştır.Ulaşım olarak metrobüse çok yakın mesafededir.Yurdun ücreti aylık 150 TL'dir.
Cerrahpaşa kampusünde bulunan Dr. Natuk Birkan yurdu 2000 yılından ve Güner-Ciner Özdemir yurdu 2003 yılından itibaren Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde okuyan kız öğrencilere hizmet vermektedir. Yurttaki odalar tek kişiliktir.
Yemekhaneler
Üniversiteye bağlı beş ayrı kampüste (Beyazıt, Çapa, Cerrahpaşa, Bahçeköy ve Avcılar) bulunan mutfaklarda yaklaşık 23 bin öğrenci ve memura sıcak yemek verilmektedir. . Avcılar kampüsünde bulunan Üniversiteye bağlı yurtlarda hafta içi ve hafta sonları akşam yemeği (yaklaşık günlük 800-900 kişiye) verilmektedir. Kahvaltı 1,60 TL , öğle yemeği 1,80 TL ve akşam yemeği 2,00 TL’dir.
Hazırlık Eğitimi
İstanbul Üniversitesinde hazırlık sınıfı eğitimleri Beyazıt Kampüsündeki yabancı diller bölümünde verilmektedir.Hazırlık sınıflarında Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca eğitimleri verilmektedir. %30 ve üstünde İngilizce olan bütün bölümlerde zorunlu hazırlık vardır.
Burs Olanakları
İstanbul Üniversitesi, LYS’de Üniversiteye yerleştiği puan türünde ilk 200’e giren Lisans Bölümü öğrencilerini ödüllendiriyor. İlk 200’deki öğrencilerin İstanbul Üniversitesi’ni tercih etmeleri halinde;
►Aylık 300 TL burs,
►Dizüstü bilgisayar,
►Eğitimi süresince üniversite yemekhanelerinden ücretsiz yararlanma,
►Eğitim süresince üniversite yurtlarında ücretsiz konaklama olanakları sağlanmaktadır.
►Her yıl Kredi Yurtlar Kurumu dışında üniversiteden çeşitli kurum ve kuruluşlar aracılığıyla yaklaşık 9 bin öğrenciye burs olanakları sağlanmaktadır.
►Her yıl yaklaşık 1200 öğrenci yarı zamanlı olarak üniversitenin çeşitli birimlerinde sosyal güvence altına alınarak çalışmaktadır.
►Her yıl yaklaşık 500 ihtiyaç sahibi öğrenciye giysi yardımı yapılmaktadır.
►Her yıl yaklaşık 500 öğrenciye kitap bursu verilmektedir.
Kütüphaneler
İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Türkiye’nin ilk üniversite kütüphanesidir. İstanbul Üniversitesi’nde, Merkez Kütüphane ve Fakülte ve Yüksekokul Kütüphaneleri olmak üzere 25 tane kütüphane vardır. Merkez Kütüphane'nin Nadir Eserler Bölümü’nde, Türkçe, Arapça, Farsça, Latince ve diğer dillerde 38.000 basma eser, harita, nota ve 800 albüm ile II. Abdülhamit dönemine ait 33 bin fotoğraf bulunmaktadır.
Eğlence
İstanbul üniversitesinin her yıl ücretsiz düzenlediği bahar şenliklerinin yanı sıra ekim ayında da festivalleri gerçekleşmektedir. Festivaller ve şenlikler Avcılar Kampüsünde düzenlenmektedir.
Kaynak:
►İstanbul Üniversitesi
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.