elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

LED’ler İçin Bağlantı Teknolojisi |
Phoenix Contact

Cihaz bağlantı alanındaki birçok farklı komponent, aşırı gerilim koruma ve kontrol teknolojisi bir LED ışığın uygulanmasında kullanılabilir. Lambaların bağlantı ve kontrolünde aydınlatma endüstrisindeki arge işlerini basitleştiren ve aydınlatma sisteminin montaj sürelerini kısaltan çözümler vardır. Elektrik mühendisliği, elektronik ve otomasyon alanlarını kapsayan komponent, sistem ve çözümlerde pazar lideri Phoenix Contact 60,000 ürün ve sayısız çözüm sunmaktadır. Phoenix Contact’ın LED’ler için geliştirdiği bağlantı teknolojisine dair detaylar yazımızın devamında...



A- A+
04.10.2017 tarihli yazı 9690 kez okunmuştur.

LED'e Genel Bakış

Tarihe yön veren icatlar ortaya çıktığı zaman, gelecekte yayacağı etkiler pek bilinmez. Hiç şüphesiz Rus Bilim insanı Oleg Vladimirovich Losev de LED teknolojisinin gelecek için çığır açan bir buluş olacağını bilmiyordu fakat LED teknolojisi günümüzde aydınlatmanın kalbi olmuştur.

LED, yarı-iletken, diyot temelli elektronik bir devre elemanıdır, yarı iletken malzemedendir ve ana maddesi silikondur. LED teknolojisi gelişip, LED ışığı ile farklı renkte ışıklar elde edilmeye başlandıkça, LED teknolojisi mimari aydınlatmanın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir.
 


Led Teknolojisi ile Mimari Çözümler

Bugünün LED ışıkları çok farklı dış şekilleri, çok yönlü olmaları ve yüksek oranda elektronik komponent içermeleriyle öne çıkmaktadır. Prensipte LED ışıklar iki kısımdan oluşur: ışık kaynağının kendisi (sıkça ışık motoru olarak adlandırılır) ve kontrolör. Ek olarak birçok LED ışık aşırı gerilim koruma da içerir. Bu komponentler ve kablolaması bir muhafaza içinde yer alır.
 

LED Baskılı Devre Kartları için PCB Konnektörler 


 
 
Phoenix Contact PTSM serisini LED uygulamalarına yönelik tek kutuplu versiyonla genişletiyor. Yatay kablo bağlantılı kompakt SMD PCB klemensi, çok kutuplu versiyonlar gibi bantlı makara ambalajlı temin edilir ve otomatik lehimleme süreçlerinde kullanılabilir.

 2.5 mm pin aralıklı klemens 0.75 mm² kesite kadar kullanılabilir. Push-in konnektör kullanıldığı için kablolar soyulduktan sonra kolayca bağlanabilir.
 
 
PTSM serisi alçak profilli tasarıma sahiptir dolayısıyla LED uygulamaları için kullanışlıdır. Seride fişler, PCB klemensleri ve karttan-karta bağlantı için konnektörler bulunur. Farklı uygulamalar için siyah veya beyaz renkler mevcuttur.

 PTSM serisi yeni tek kutuplu PCB klemensleri ile Phoenix Contact kompakt PCB klemens serisini günümüzün LED uygulamalarını kapsayacak şekilde genişletmiştir.

Phoenix Contact'ın LED uygulamaları için optimize edilmiş ve sadece 5 mm yüksekliğinde PTSM serisi konnektörlerin avantajlarından yararlanabilirsiniz.  Çok sayıda komponenti sınırlı alanda (örneğin PCB) ile entegre edebilirsiniz. Hızlı Push-in bağlantı sayesinde montajda zaman kazanırsınız.

 

Avantajlarınız


 Kablodan karta, karttan karta ve kablodan kabloya konnektörlerde kapsamlı seri
► 6 A'e kadar akımlar için güçlü Push-in bağlantı
 Stabil yan lehim ankoru sayesinde yüksek mekanik emniyet
 Otomatik SMD ve THR süreçleri için tasarlanmıştır.
 


Dahili aydınlatmalar için kompakt bağlantı teknolojisi ve elektronik muhafazalar

 
Bağlantı - Koruma - Kontrol


LED teknolojisinin gelişi aydınlatma endüstrisinde hızlı bir değişime neden olmuştur. Diğer uygulama ortamlarında uzun süredir kullanılan cihaz bağlantı, koruma ve kontrol teknolojisi alanındaki çözümler ışıkların üretilmesi ve çalıştırılmasında sıkça kullanılır. 
 
Işık ve ışık kaynağı arasındaki arabirimin açıkça tanımlandığı zamanlar (E27 Edison soketinin tanımladığı standarda uygun) çoktan geçmiştir. Bugünün LED ışıkları çok farklı dış şekilleri, çok yönlü olmaları ve yüksek oranda elektronik komponent içermeleriyle öne çıkmaktadır. Prensipte LED ışıklar iki kısımdan oluşur: ışık kaynağının kendisi (sıkça ışık motoru olarak adlandırılır) ve kontrolör. Ek olarak birçok LED ışık aşırı gerilim koruma da içerir. Bu komponentler ve kablolaması bir muhafaza içinde yer alır.


Armatür Bağlantısı için Kablolar


Sinyal ve güç kabloları da aydınlatma teknolojisi uygulamaları için ilgili komponentlere yönlendirilmelidir. Geçmişte bunun için sıkça kablo rakorları kullanılırdı. İlave bağlantılar lambanın içinde yapılırdı. Bu süreç yıllar boyu kendisini kanıtladı ve herhangi bir sorun yaratmadı. Bununla birlikte büyük zaman kazandıran alternatif yöntemler de geliştirildi.

Montaj sistemleri çok farklı tip endüstriyel cihaz ve kontrol teknolojisi uygulamalarında uzun yıllardır kullanılmaktadır. Bu sistemler makineler, sistemler ve binalarda güç dağıtımında kullanılmaktadır. Bazı ürün gamları gittikçe karmaşıklaşan LED teknolojisine uygun pano geçişleri de içerir. Montajda kablonun soyulmasına çok az gerek duyulur, kablo atamaları yapılır ve kesilerek birbirlerine vidalanır. Montaj sisteminin önemli avantajı sağlam yapısı ve bunun izin verdiği esnek kullanımıdır. Komponentler IP68 ve IP69K koruma sınıflarını karşılar ve IK07 darbe dayanımı sağlar. Bu sistemleri kullanırken ışık üreticileri hızlı montaj süreleri ve lambalara güç sağlayan güvenli bağlantı teknolojisinden yararlanır.


M12 Üniversal Yuvarlak Geçmeli Konnektörler


Yaygın kullanılan M12 geçmeli konnektörler, sinyallerin kontrol cihazına güç ile birlikte iletilmesi gereken durumlarda ek bir bağlantı opsiyonu sağlar. Bu tip bağlantı otomasyon teknolojisinde sensör bağlantıları, ışık bariyerleri ve sürücü komponentlerinde popüler hale gelmiştir. M12 geçmeli konnektörler fieldbus ve endüstriyel Ethernet alanındaki gelişmeler nedeniyle daha da yaygın hale gelmiştir. Bu konnektörler sağlam ve kullanıcı dostudur ve hatalı bağlantı için kodlama özelliğine sahiptir. M12 yuvarlak geçmeli bağlantılar hızlı devreye alma için düşünülen her tipte hazır montajlı olarak temin edilebilir.
 


İlginizi Çekebilir: PCB Bağlantı Teknolojisi Trendleri 

Böylece lamba üreticileri montajlı kablolar, geçmeli konnektörler ve ankastre fiş konnektörler içinden seçim yapabilir. Lamba üreticileri bu sistemlerin harici uygulamalar için sundukları özelliklerden de yararlanır. Ankastre fiş konnektörler su geçirmezdir ve lambaların hassas iç yapılarını su ve toza karşı korur.

Modern geçmeli konnektör sistemlerinin büyük avantajı lamba tasarımını kolaylaştıran yeni gelişmelerin sürekli ortaya çıkmasıdır. M12 sisteminde böyle bir gelişmeye örnek PCB'ye doğrudan lehimlenebilen fiş konnektörlerdir. Dalga, THR ve SMD lehimleme için versiyonlar vardır. Sonuç olarak üniversal M12 konnektörler PCB'yi LED modüle direkt bağlamak için kullanılabilir. Yeni tip vidalı bağlantılar muhafaza ve PCB arasında prosesle ilgili üretim toleranslarını dengeler.
 

Muhafazaya Bağlantı


Kontrolör ve LED modülü tasarımın tipine bağlı olarak sıklıkla lambanın içine bağlanır. Bu nedenle her iki eleman tipik olarak bağlantısı yapılmış ve lambaya yönlendirilecek kablolarla temin edilir. Bu tip bağlantı için cihaz ve kontrol teknolojisi çözümleri de mevcuttur. Bu amaçla kullanılan PCB geçmeli konnektörlerinin yanında "havada" bağlantılar da mevcuttur. Bunlar bir soket ve bir fiş komponentinden oluşan fiş sistemleridir. Her iki kısımda kullanışlı push-in yaylı konnektör vardır. Bu tip bir bağlantıyı oluşturmak için kablolar bağlantı yuvasındaki yaya doğru itilir. Kablo tipine ve fiş sistemine bağlı olarak genellikle alet kullanılmaz.

Kablo ister fişteki butona basarak ister tornavida ile çıkarılır. Bu yaydaki gerilmeyi alır ve kablonun çıkarılmasını sağlar. Fiş sisteminin karşı tarafı LED modülünün boş kablolarına önceden uygulanır. Lambada montajdan sonra kontrolör basitçe LED modülüne takılır.


Aşırı Gerilim Darbeleri


Yeni nesil LED ışıklar çok yönlü olsalar da güç darbelerine son derece hassastırlar. Zararlı darbeler yalnız fırtınalı havalar ve yıldırım düşmeleriyle değil toprak hatası, kısa devre veya tetiklenen sigortaların yarattığı anahtarlama işlemleriyle de oluşur. Pratik tecrübeler lambaların bu tip aşırı gerilimlerden zarar görebildiğini göstermiştir.

Bu tip güç darbeleri cihaz ve bağlantı teknolojisi alanında da zorluklar yaratır - ilgili aşırı gerilim arestörleri zaten geliştirilmiştir. Bu cihazlar kompakt yapıları sayesinde ufakta olsa lamba gövdesinin içine entegre edilebilir. Bu güçlü cihazların bağlantısı çok kolaydır. Modüller lamba üreticisine geniş bir bağlantı alanı sağlayan klemenslerle donatılmıştır.


LED Modülünün Kontrolü


Bugünün akıllı kontrolleri gün ışığı sensörleri veya varlık detektörleri ile çalışmasının yanında doğru miktarda ışığın doğru zamanda olması için iyi gizlenmiş ışık senayolarında da çalışır. Otomasyon teknolojisinin kontrolörleri bu görevlerde kullanılabilir. Bu tip kontrolörlerin programlama ve konfigürasyonu için kullanıcı dostu otomasyon yazılımı da mevcuttur. Dijital giriş ve çıkışlar, Ethernet arayüzleri ve birçok farklı haberleşme protokolleri ışığın doğru konuma doğru şiddette gelmesine yardımcı olur.

Detaylar için videoyu izleyiniz.
 

Kaynak:

Irmak Telatar Irmak Telatar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar