Matematiğin Sihri:
“Mathemagic” |
TED Hikayeleri
Bir insan düşünün ki hesap makinesiyle yaptığımız işlemleri zihninden hesap makinesinden daha hızlı bir şekilde yapsın. Bir matematik profesörü ve aynı zamanda sihirbaz olan Arthur Benjamin matematik ve sihirbazlığı birleştirerek ortaya eşsiz gösteriler sunuyor.
29.12.2013 tarihli yazı 12282 kez okunmuştur.
Mühendislerin ve mühendis adaylarına matematiğinin önemini anlatmaya gerek bile yok. Herşey matematik üzerine kurulu. Apayrı bir bilimdir matematik. İşte bu bilimi bir sihre dönüştüren birini anlatacağız bu yazımızda: “Arthur Benjamin.”
Arthur Benjamin kendisini Mathemagician olarak tanımlıyor
► İlginizi Çekebilir: Cahit Arf
Arthur Benjamin Kimdir?
Arthur Benjamin, 19 Mart 1961 yılında Amerika doğumlu bir matematik profesörü. Küçüklükten beri matematiğe olan yeteneği ve hayranlığı sebebiyle üniversiteyi Carnegie Mellon Üniversitesi’nde matematik üzerine okudu. Ardından Johns Hoppkins Üniversitesi’nde master ve doktorasını tamamladı. 1989’dan beri Harvey Mudd Üniversitesi’nde profesör olarak akademik hayatına devam ediyor.
O kimsenin bugüne kadar yapmadığı bir şeyi yaptı. Matematikle sihirbazlığı bir araya getirerek dinamik gösteriler yapmaya başladı. Bu gösterilerine de “Mathemagic” adını verdi. Dünyada artık Arthur Benjamin Mathemagician diye tanınıyor.
Zihninden hesap makinesiyle yapmak zorunda olduğumuz uzun basamaklı hesap işlemlerini akıl almaz bir şekilde aklından saniyeler içersinde hesap makinesinden daha hızlı yapabiliyor. Bunu sihirbazlık çerçevesinde binlerce izleyicinin önünde yüksek enerjili vücut diliyle bir gösteri şeklinde süsleyerek izleyicilerin ağızlarını açık bırakıyor.
Arthur Benjamin gösterilerinde sahneye seyirciler alarak onların hesap makineleriyle yarışıyor
Birçok insan matematikten nefret eder. Bunun nedeni ise matematiği yapamadıklarını ve anlamadıklarını düşündüklerinden. Arthur Benjamin, herkese matematiği sevdirmeyi amaçlıyor ve okullarda matematiğin yanlış öğretildiğini ve yanlış yerden öğretilmeye başlandığını düşünüyor. Peki Arthur Benjamin’e göre matematik eğitimi nasıl olmalı? Aşağıda izleyeceğiniz videoda dijital çağda matematik eğitiminin nasıl yararlı hale getirilebileceği üzerine Arthur Benjamin’in önerilerini kendi ağzından dinleyin.
Arthur Benjamin bu videoda matematik eğitiminin değiştirilmesi için bir formül öneriyor
Fibonacci sayılarını çoğumuz biliriz. Gizemli bir yapısı olduğunu da düşünmüşüzdür. Şimdi ise matematik sihirbazı Profesör Arthur Benjamin aşağıdaki videosunda Fibonacci sayılarının gizemini ortaya çıkarıyor.
Matematik sihirbazı Arthur Benjamin Fibonacci sayılarının gizemini anlatıyor
Matematik profesörü ve sihirbazı Arthur Benjamin yaptığı zihinsel hesaplamalarla insanları büyülüyor. Şimdi izleyeceğiniz gösterisinde ise izleyicilerin aralarından hesap makinesi olanları sahneye alıyor ve onların hesap makineleriyle kendini yarıştırıyor.
Matematik ve sihre olan aşklarını birleştirerek "Matematik Sihri"ni oluşturan Benjamin, 3 basamaklı sayıların ve 4 basamaklı sayıların karesini alıyor. Arada izleyicilerinin doğum günlerinin haftanın hangi gününe geldiğini hızlıca söylüyor ve 5 basamaklı bir sayının karesini zihinden alarak sonlandırıyor.
İnsanoğlunun beyninin sınırlarının görülebilmesi açısından izlenmesi gereken videolardan biri. İşte o gösteri…
Kaynak:
► ted.com
► wikipedia.org
► math.hmc.edu
► ted.com
► wikipedia.org
► math.hmc.edu
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.