Mühendis Olmasaydı |
Elektrik Mühendisliği
Elektrik Mühendisliği kendisi dışında birçok mesleğin ortaya çıkmasına sebep olmuş başlıca mühendislik branşlarından biridir. Elektrik mühendislerinin önemini ve hayatımızdaki yerini anlamamızı sağlayacak başlıca icatları gelin biraz teknik, biraz mizahsal bir dille inceleyelim.
06.12.2014 tarihli yazı 17404 kez okunmuştur.
Bir enerji kaynağı ve aracı olarak elektriğin pratikteki kullanımı, henüz yeni sayılabilecek modern dönemlere özgü olmakla birlikte, elektrik kavramının ve elektrikle ilgili düşünce ve deneyimlerin doğuşu ve gelişimi oldukça eskidir. Tarihte ilk olarak eski Yunan döneminde Thales, doğayla ilgili araştırmalar yaparken kehribarın yünle ovulduğunda tüy ve saman gibi hafif maddeleri kendine çektiğini fark edip bazı araştırmalarda bulunmuştur. Bu araştırmalar bize statik elektriği işaret etmektedir. Elektriğin gelişimi ilk ve ortaçağda kısmen de olsa devam etmiştir. Bu yıllarda elektrik ve manyetizma üzerine tartışmalar ve araştırmalar da olmuştur. Elektrik en büyük sıçramasını, yeniçağda Rönesans döneminden sonra yapmıştır. Elektrik enerjisi ilk olarak 1875 yılında Paris ’te ve 1878 yılında Londra'da gar ve tiyatroların aydınlatılmasında kullanılmıştır.
►İlginizi Çekebilir: Bir Mühendis Adayının Mezun Olmadan Yapması Gereken 10 Şey
Elektrik enerjisinin üretilip kullanılmasının ardından 1884 yılında Amerika Elektrik Mühendisliği Enstitüsü (AİEE) kurulmuş ve Dünyada ilk kez “Elektrik Mühendisliği” eğitimi başlamıştır. Sonrasında elektrik mühendisliğinin yaşadığı gelişmeler sayesinde elektrik ve elektrikli aletler hayatımıza girmiş, bir süre sonra tam anlamıyla yaşamızın değişmez bir parçası olmuşlardır.
Şimdi şu soruya cevap aramaya çalışalım: ‘Evrimi binlerce yıl süren elektriği bizler için üreten ve evimize kadar getiren Elektrik Mühendisleri olmasaydı ne yapardık?’
► Pusula
Yön bulma kabiliyetimiz olmasaydı ne olurdu hiç düşündünüz mü? Tonlarca ağırlığındaki uçaklar, gemiler, vapurlar neye göre hareket edeceklerdi ?
Bu tarz büyük sorunların olacağı hayal bile edilemezken Çinli mühendisler MS 2. yüzyılda ‘Nasıl yön buluruz?‘ diye düşünürlerken, mıknatısı şerit haline getirip serbest bir şekilde dönmeye bıraktıklarında kuzey güney yönünde sabit kaldığını keşfetmişler. Bu keşfin Avrupa’ya gelmesi ise 11. yüzyılı bulmuştur. Bu gelişmelerin ardından denizciliğin, havacılığın ve daha bir çok sektörün önündeki engel tarihe karışmıştır. Hayatımızdan engelleri birer birer kaldıran elektrik mühendisleri olmasa bunca engelle nasıl başa çıkabilirdik ?
► Paratoner
Elektrik yüklerinin artı ve eksi olarak belirlenip adlandırılmasını sağlayan Benjamin Franklin, daha sonrasında ilk ilkel kondansatör olan Leiden şişesi ile deneylerini sürdürdü. 1752’de fırtınalı bir havada uçurduğu bir uçurtma ile Leiden şişesini yüklemeyi başardı. Franklin bu deneyler sonucunda yıldırıma karşı bir korunma aracı olarak kullanılan ve toprağa bağlı bir metal çubuktan ibaret olan paratoneri icat etti.
Bugün yüksek yüksekliği 800 metreleri aşan yapılarda güvenli bir şekilde oturabiliyorsak tarihin ilk elektrik mühendislerinden olan Benjamin Franklin’e ve bu icadın gelişmesine katkıda bulunan diğer tüm elektrik mühendislerine bir teşekkür borçlu olduğumuzu unutmayalım.
► Akümülatör
Akümülatör, akü ya da batarya elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, istenildiğinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihazdır. Akümülatörlerin tarihine baktığımızda, 1799’da Alessandro Volta, ilk elektrik bataryasını geliştirdiğini görüyoruz. Volta, elektrik akımını elde edebilmek için çinko ve gümüş tabakaları kullanıyordu. Sonunda ikisini bir arada kullanarak “pile” adını verdiği sistemle ilk bataryayı üretti. Volta’nın açtığı bu yolda batarya ile ilgili çalışmalar devam etti ve halen günümüzde geliştirilmeye devam etmektedir.
Günümüzde bu cihazlar, cep telefonlarımızdan, bilgisayarlarımıza, kumandamızdan, arabalarımıza kısacası elektrik enerjisinin depolanıp ve sonrasında kablolardan bağımsız şekilde kullanılması gereken her yerde karşımıza çıkmaktadır. Sonuç olarak Elektrik Mühendislerinin bizim daha özgür bir enerjiyle hareket edebilmemiz için elinden geleni yaptıklarını söylesek pek yanılmış olmayız değil mi?
► Asansör
19. yüzyıla kadar insanlar sadece merdivenle çıkabilecekleri kadar yüksek binalar yapmaya mahkumlardı. İnşaat mühendisleri 20-30 katlı, güzel manzaralı evler yapsam bile çıkan olmaz diye düşünürken, imdatlarına yine Elektrik Mühendisleri yetişti, elektrikli asansör icat edildi. Asansörün icadı ile yüksek katlı binalar, fabrikalar ve kuleler inşa edilmeye başlandı. Bununla birlikte insanlık bir adım daha ileri atmış oldu.
► Ampül
Birçoğumuz ampulün mucidinin Edison olduğunu düşünür ancak ampulün asıl mucidi İngiliz Humphry Davy'dir. Davy’ nin icat ettiği ampul çok kısa ömürlü olması sebebiyle Edison bunu geliştirme ihtiyacı hissetmiş ve 40 saat boyunca yanan ampulü tasarlamıştır. Daha sonrasında elektrik mühendisleri bugün kullandığımız, ömürleri insan ömrüyle yarışan aydınlatma ürünlerini geliştirmiştir. Velhasılıkelam elektrik mühendisleri tüm insanlığı aydınlatmış ve aydınlatmaya devam ediyor.
►Alternatif Akım Jeneratörü
Bildiğiniz üzere elektrik enerjisinin kullanımı Edison’un öncülüğünde doğru akım ile başlamıştı. Edisonun doğru akım sisteminde enerji en fazla 2.4 km uzaktaki kullanıcıya iletilebiliyordu. Edison’un gözden kaçırdığı noktada karşımıza elektriğin babası olarak bilinen Nicola Tesla çıkıyor ve akım savaşları başlıyordu. Tesla, Kolomb’un Amerika kıtasını keşfinin 400. yılı onuruna düzenlenen Chicago Dünya Fuarı’nın ışıklandırma ihalesinde Edison’un doğru akımının karşısına çıktı. 1893 yılında düzenlenen Chicago Dünya Fuarı’nın aydınlatma ihalesinde Edison’un 554.000$’lık teklifine karşılık, Tesla aynı işe sadece 399.000$ teklif vererek Edison'un ihaleyi kaybetmesine sebep oldu.
Aynı yıllarda ABD’leri Niagara şelalesine kurulacak santralin yapımını Teslaya verdi ve 16 Kasım 1896 tarihinde Buffalo şehri, Niagara şelalerinden gelen alternatif akımla aydınlatıldı. Bu dev savaşın kazananı alternatif akım ile Tesla olmuştu. Teslanın bu mücadelesi sonucunda üretilen alternatif akım jeneratörü sayesinde elektrik uzun mesafelere iletilebilecek hale gelmiş, evimize, iş yerimize kısacası hayatımızın her yerinde bizimle olmaya başlamıştır.
►İlginizi Çekebilir: Alternatif Akım Sistemine Giriş
Düşünsenize elektrik mühendisleri olmasaydı, evinize kadar gelen elektrik enerjisini gidip bir baraj kıyısından almak zorunda kalabilirdik. Çok garip bir durum olmaz mıydı?
Elektrik Mühendisi Olmasaydı?
Şimdi etrafınıza bir bakın, elektrikle çalışan ne kadar çok şey var değil mi ? Yazımızda bahsettiğimiz ve daha bahsedemediğimiz yüzlercesi..
Bizler için elektrik enerjisini üreten, konforlu bir şekilde kullanmamız için evimize, iş yerlerimize kadar getiren; bunlarla yetinmeyip elektriği kullanabileceğimiz hayatımızı kolaylaştıran onlarca icadı hayatımıza entegre eden Elektrik Mühendisleri'dir. Bulunduğumuz ortamı aydınlatan, ısıtan; elimizin altında ki elektrikli aletlerini en konforlu şekilde kullanmamızı sağlayan Elektrik Mühendisleri olmasa ne olurdu? Haydi gelin hayal etmenize yardımcı olacak videomuzu izleyelim.
Hayatlarını bilime adayan, yaptığı çalışmaları bilim etiğinde sürdüren, ilk amacı insana ve doğaya faydalı olmak olan başta Elektrik Mühendisleri olmak üzere tüm mühendislerin 5 Aralık Dünya Mühendisler Günü kutlu olsun..
Kaynak:
►Wikipedia
►inventors.about.com
►Wikipedia
►inventors.about.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET