Mühendis Olmasaydı |
Elektronik Mühendisliği
Elektronik, günümüz teknolojisinin alt yapısını oluşturmakla beraber aynı zamanda da teknolojinin yapı taşıdır. Sürekli bir gelişim aşamasında olan ve bunun sonucunda kendini her geçen gün yenileyen elektronik, geliştiricileri sayesinde bugünlerde bu üstün teknolojileri kullanıyoruz. Peki kimdir bu geliştiriciler? Neler yapmışlardır? Teknolojiye yön veren icatlar nelerdir? Ayrıntılar yazımızda...
Bilgisayarlardan optik sistemlere, elektronikten haberleşme sistemlerine, uzman sistemlerden optimizasyon yöntemlerine, radardan uydu haberleşmesine, kontrol sistemlerinden mobil haberleşme sistemlerine ve mikrodalga sistemlerinden tıp elektroniğine kadar hayatımızın her alanında faaliyet gösteren "elektronik mühendisleri" adeta daha rahat bir hayatı bizlere sunmak, teknolojiye daha erişebilir olmak için çabalamaktadır.
Şekil 1: Bir Elektronik Mühendisinin Çalışma Masası
►İlginizi Çekebilir: Mühendis Olmasaydı | Elektrik Mühendisliği
Bu geniş alanda yaptıkları araştırma ve çalışmaları sonucu teknoloji tarihine yön veren önemli icatlara imza atmışlardır.
Tarihe Yön Veren İcatlar Nelerdir?
► Fonograf
Şekil 2: İlk Fonograf
► Transistör
1947 yılında keşfedilen transistör, mucitleri Shockley, Bardeen ve Brattain'e de 1956 Nobel Fizik Ödülünü kazandıran, girişine uygulanan sinyali yükselterek akım ve gerilim kazancı sağlayan yarı iletken bir devre elemanıdır. Transistör, günümüzde bütün teknolojik ürünlerin içinde bulunur. Bulunma miktarı da birkaç taneden birkaç milyona hatta milyara kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle şu an ki teknolojimizin yapı taşıdır. Transistörün olmadığı bir yerde yaşadığımızı düşünecek olursak telefonları, bilgisayarları, TV'leri ve dahası elektronik kapsamda hiçbir şeyi kullanamayacaktık. Bir nevi orta çağda sıkışıp kalacaktık.
Şekil 3: İlk Transistör & Günümüzde Kullanılan Bir Transistör
►İlginizi Çekebilir: Mühendis Olmasaydı | Haberleşme Mühendisliği
►Entegre Devre
Şekil 4: Entegre Devre Kartı
► LED
Elektronik bir devre elemanı olan ve aydınlatma teknolojisinde oldukça çok kullandığımız LED (Light Emitting Diode), 1920'lerde Rusya'da icat edildi ve elektronik bir bir bileşen haline 1962'de ABD'de getirildi. Birçok sektörde uygulama alanı bulan LED, özellikle aydınlatma ve sinyalizasyon alanlarında enerji sarfiyatlarındaki düşüklüğü, oldukça uzun ömürlü olmaları ve her koşulda sorunsuz kullanımları dolayısıyla diğer ışık kaynaklarını sektörde geride bırakmayı başarmıştır.
Şekil 5: Farklı Renklerdeki LED'ler
►İlginizi Çekebilir: Mühendis Olmasaydı | Bilgisayar Mühendisliği
► Radyo
1902'de Guglielmo Marconi'nin keşfettiği radyo, aldığı radyo dalgalarını elektronik ortamdan geçirerek sese çeviren ve kablosuz mesaj iletiminde önemli rol oynamasıyla telsiz kullanımında çığır açmıştır. Bir yerden başka bir yere herhangi bir aracı madde olmadan iletişim kurulmuş ve özellikle uzaktan kumanda sistemleri ve haberleşme sistemleri konusunda temeller bu icatla atılmıştır.
Şekil 6: Marconi ve İlk Radyo
► Televizyon
Bir lavabo ve çay tenekesi kullanarak John Logie Baird'in 1923'te icat ettiği ilk televizyon maddi imkansızlığı sebebiyle biraz farklı duruyordu. Sonrasında sistemi geliştirdi ve projeksiyon lambasını bisküvi kutusuyla kaplayarak bir düzenek daha yaptı. Aldığı ilk görüntü biraz kötü olmasına rağmen yılmadı ve görüntüyü iyileştirmeye çalışıp televizyonun patentini aldı. Biz de Baird sayesinde haberlere ve bilgiye hemen ulaşıp aynı zamanda saatlerimizi de televizyon başında geçirebiliyoruz.
Şekil 7: İlk Televizyon ve Mucidi John Logie Baird
►İlginizi Çekebilir: Dünden Bugüne Televizyon
► Lazer
Şekil 8: Lazer Işığı
Mühendis Olmasaydı ?
Şekil 9: Elektronik Mühendisliği Olmasaydı
Ama elektronik mühendisliği bütün bu teknolojinin alt yapısını oluşturmuş ve teknolojinin kalbinin atmasını sağlamıştır. İnsanlara daha rahat bir hayat sunmayı hedeflemiş ve yolda hep çalışmıştır ki şu anda bu yazıyı buradan okuyabiliyor, rahatça arkadaşlarımızla mesajlaşıp, televizyon keyfi yapabiliyoruz.
Peki ya mühendis olmasaydı ne olurdu? Bunu biraz daha düşünsek karşımıza karanlık bir dünya çıkardı heralde. Bizi karanlık bir dünyadan çekip alan ve aydınlanmamızı sağlayan mühendislerin 5 Aralık Dünya Mühendisler Günü kutlu olsun.
Kaynak:
►Vikipedi
►Bilgiustam
►Gelişenbeyin
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri