Rusya'da Burslu Üniversite Eğitimi İmkanı
Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında Türkiye Cumhuriyeti'nde Akkuyu Sahası'nda bir nükleer güç santralinin tesisine ve işletimine dair işbirliğine ilişkin anlaşma çerçevesinde 2014-2015 öğretim yılı için Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yazılı ve sözlü sınav yapılarak, başarılı olan 100 Türk öğrencinin Mephi Üniversitesi'ne gönderilmesi planlanmaktadır.
14.03.2014 tarihli yazı 11690 kez okunmuştur.
Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşma ile, 1 Eylül 2014 tarihinde başlayacak eğitim döneminde Rusya’da Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (MEPhI) eğitim almak üzere Türkiye'deki üniversitelerin Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri’nin, fizik ve/veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin hali hazırda “1., 2., 3. ve 4. sınıfı”nda okuyan Türk vatandaşı öğrenciler arasından 100 öğrenci seçilmesi planlanmaktadır. Bu öğrencilerin seçimi yazılı ve sözlü sınav yapılarak gerçekleşecektir. Sınavda başarılı olup eğitim programına katılmaya hak kazananlar, Rusya Federasyonu’nda nükleer mühendislik alanında bedelsiz eğitim alacaklardır.
Sınav Başvurusu, Yazılı ve Sözlü Sınav Süreci
►Başvurular 11 Nisan 2014 tarihine kadar www.akkunpp.com adresi üzerinden yapılacak.
►Yazılı sınav 19 Nisan 2014 tarihinde Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde saat 13:30’da yapılacaktır.
►Yapılacak yazılı sınav genel lise müfredatı matematik ve fizik konularını içerecektir.
►Sınav başvurusunu yapanlar arasından üniversiteye yerleştirilmeye esas giriş puanı dikkate alınarak belirlenecek 600 kişi yazılı sınava çağrılacaktır.
►Yazılı sınavı başarı ile geçen ilk 300 kişi sözlü sınava çağrılacaktır.
►Sözlü sınav sonucunda 100 kişilik asil liste, 100 kişilik de yedek liste belirlenecektir.
Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü (MEPhI) Eğitim Programı
►Rusya Federasyonu’nda eğitime katılma hakkı kazanan öğrenciler, lisans eğitim programı (1 yıl hazırlık + 4 yıl lisans eğitimi) veya uzmanlık eğitim programı (1 yıl hazırlık + 5,5 yıl uzmanlık eğitimi) göreceklerdir.
►İlk yıl, öğrencilere Rusça eğitimi (eğitim süresinin en az %50’sini kapsayacak şekilde) olmak üzere matematik, fizik, bilgisayar bilimleri ve teknik çizim eğitimleri de verilecektir. Hazırlık eğitiminden sonra öğrenciler Haziran ayında Rusça sınavına tabi tutulacaktır. Sınavda başarılı olan öğrenciler, üniversitenin 1’inci sınıfına kayıt olacaktır. Öğrenci, 1 yıllık Rusça yabancı dil hazırlık eğitiminden sonra ara vermeden akademik eğitime başlayacak ve bu eğitimi başarıyla tamamlayacaktır.
►Eğitim programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler Rosatom’un eğitim merkezlerinde uygulama eğitimi ve Rusya’da işletmede olan nükleer güç santrallerinde 1 ila 3 yıllık uygulamaya yönelik staja tabi tutulacaklardır.
►Rusya’daki eğitim programı ve akabinde ilave olarak Rusya’daki nükleer güç santrallerinde staj eğitiminin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde MEPhI Üniversitesi’nde eğitim görme süresinin 2 katı süreyle çalışacaklardır.
Öğrencilerin Eğitim, Burs ve Barınma Koşulları
►Öğrencilere yılda bir defa, Ankara- Moskova-Ankara gidiş-dönüş uçak bileti ödenecektir.
►2-3 kişilik odaların bulunduğu öğrenci yurdunda barınma imkanı sağlanacaktır.
►Mezuniyet sonrası 1 ila 3 yıllık staj döneminde barınma imkanı sağlanacaktır.
►Öğrencilere MEPhI Üniversitesi kütüphanelerinden ders kitapları temin edilecektir.
►Eğitim süresince öğrencilere aylık 500 ABD doları tutarında burs ödenecektir.
►Öğrencilere, Rusya Federasyonu’nda yabancı öğrencilere uygulanan genel sağlık sigortası kapsamı dikkate alınarak sağlık sigortası yaptırılacaktır.
►Eğitim programını başarı ile tamamlayan, mezuniyet sonrası uygulama eğitimini ve stajını bitiren öğrenciler, onaylanmış kadro listesi doğrultusunda Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde işe alınacaktır. Nükleer santralde çalışmaya başladıktan sonra, Akkuyu NGS Eğitim Merkezi’nde eğitimini başarıyla tamamlayan, uzmanlık alanında mühendislik pozisyonu için sınavı geçen ve herhangi birinin gözetimine ihtiyaç duymaksızın çalışma yetkisi alan öğrenciler, Türkiye’de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi 1. derecedeki mühendislere verilen maaştan az olmayacak şekilde piyasa ücreti alacaktır.
Daha fazla bilgi ve başvurmak için buraya bakabilirsiniz.
Kaynak
►www.akkunpp.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.