elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Singapur'da doktora ya da staj ister misiniz?

"Singapur nere, Türkiye nere, bu staj ve doktora işi de nereden çıktı diyenleriniz olabilir. Ayrıca, Türkiye'de onca üniversite varken, Avrupa ya da Amerika, hadi onlar olmadı, Çin veya Japonya'ya gitmek varken niye Singapur?.. Ve çok önemli bir soru daha: ..."



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 4422 kez okunmuştur.


Biz gençlerimizin yüzüne bakmazken, dünyanın dört bir yanından onlara niye burs yağıyor?



Şimdi gelin bu soruların cevaplarını, hep birlikte arayalım...



En büyük hazine gençler ama?.. Dünyada en büyük zenginlik kriteri, artık iyi yetişmiş insan gücü. Tek insanın bile ülkelerin ve şirketlerin kaderini değiştirdiği dikkate alındığında, insana yatırım, en akıllıca yatırımların başında geliyor. Amerika’yı Amerika yapan da zaten bu anlayış. Ama şimdi diğer ülkeler de uyandı ve onlar da artık beyin avcılığı yaparak, dünyanın en parlak gençlerinin peşinde koşuyorlar... Singapur üniversitelerinin Türkiye’ye yönelik staj ve doktora burslarını da, bu çerçevede değerlendirmekte yarar var... Singapur deyip geçmeyin. 5 milyon nüfuslu minnacık bir ülke ama kişi başına düşen gelir ve üniversiteleri dünya sıralamasında bizi kırk defa sollarlar... Örneğin biz, bir iki üniversitemiz ilk 500’e girdiğinde sevinç çığlıkları atarken, onlar ilk 10’a üniversite sokuyorlar. Singapur’da 4 üniversite var. Gençlerin yüzde 25’i bu üniversitelere, onların iki katı ise politeknik dediğimiz teknik okullara gidiyor. Çok sayıda da araştırma enstitüsü var. AR-GE’ye yılda 2 milyar euro ayırıyorlar... Singapur’da NUS (National University of Singapore) ve NTU (Nanyang Technological University) çok iyi. NUS dünyada 42’nci, NTU ise 119’uncu sırada. Alan sıralamasında NUS mühendislikte dünya 3’üncüsü, Fen Bilimleri’nde de dünya 49’uncusu. NTU ise mühendislikte dünya 5’incisi. Bu iki üniversiteye devlet milyonlarca dolar destek veriyor. Son 10 yılda bu noktaya geldiler. Peki çok kısa bir süre öncesine kadar İngiliz sömürgesi iken bugün bu noktaya nasıl geldiler?.. İşte bu soruları, birkaç gündür ülkemizde olan, bu kurumların en tepesindeki isimlere sorduk...





TEV-Singapur işbirliği



Türk Eğitim Vakfı TEV ile Singapur Uluslararası Yüksek Lisans Ödülü Programı (SİNGA) arasında oluşturulan TEV-SİNGA Doktora Bursu Programı çerçevesinde, her yıl 15 öğrenciye, Singapur Fen ve Teknoloji Araştırma Ajansı (A-STAR), Nanyang Teknik Üniversitesi (NTU) ve Uluslararası Singapur Üniversitesi’nde(NUS), temel bilimler, mühendislik ve biyomedikal bilimler alanlarında karşılıksız doktora bursu verilecek. TEV-SİNGA Burs Programı imza töreni için ülkemize gelen Singapur Fen ve Teknoloji Araştırma Ajansı’ndan Dr. Khiang Wee LIM, Nanyang Teknik Üniversitesi’nden Prof. Lam Khin YONG ve Uluslararası Singapur Üniversitesi’nden Prof. Mohan S. KANKANHALLI ile uzun uzun ülkelerindeki gelişmeleri ve gençlerimize sağladıkları staj ve burs olanaklarını konuştuk. İddialılar. Hem de fazlasıyla. Niye Amerika, Avrupa, Çin ya da Japonya değil de Singapur diye sorduğumuzda, çünkü biz geleceğiz dediler. Onlara göre, fazla değil 10 yıl sonra dünyanın merkezi Asya ve özellikle de onların bulunduğu bölge olacak!.. Ülkelerini, dünyanın teknoparkı olarak dizayn ediyorlar. Kapılarını, uluslararası en büyük şirketlerin araştırma merkezlerine ve bilim insanlarına sonuna kadar açmışlar.



Ayrıca dünyadaki en iyi hocaları da transfer ediyorlar. Nitekim bunu öylesine akıllıca yapıyorlar ki, son 10 yılda ilk 10’a, 4 üniversiteden ikisini sokmuşlar... Doktora öğrencilerine sağladıkları olanaklar, Avrupa ve ABD’den daha iyi. 6 ay ile 2 yıl arasındaki staj programları da çok cazip. Yaşam koşullarına ve güvenirliğine kefil olan hocalarımız da var. Zaten öyle olmasaydı, TEV kolay kolay partner olmazdı!





Nasıl başvurulacak?



TEV-SİNGA Doktora Bursu Programı çerçevesinde, 31 Aralık’a kadar yapılacak başvurular arasından seçilecek adaylar, Mart 2012’de TEV-SİNGA burs komisyonunca mülakata tabi tutulacaklar. Mayıs 2012’de tamamlanacak bursiyer seçimlerinin ardından temmuz-ağustos aylarında oryantasyon programı gerçekleştirilecek. Doktora bursunu kazanan tüm adayların, yol, barınma, burs ve diğer harcamalarının tümü TEV-SIGNA tarafından karşılanacak.

TEV-SİNGA Burs Programı hakkında www.tev.org.tr’den, staj için ise www.a-star.edu.sg adresinden bilgi alabilirsiniz.



Özetin özeti: Bilim toplumu olmak lafla ve kadrolaşmayla olmuyor. Böyle kapı kapı dolaşmak ve o ortamı yaratmakla gerçekleşiyor...



Kaynak: Eğitim Ajansı



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.