20 Milyon Üretim İşi 2030 Yılına Kadar Robotlara Verilecek!
Robotları, genellikle insan biçiminde ve metalden yapılan, programlandığı zaman belirli bir işi yapabilen, elektrikle çalışan otomatik aygıtlar olarak biliyoruz. Günümüzde de çoğu yerde robotlardan yararlanıyoruz. Oxford Economics tarafından yayınlanan bir rapora göre 2030 yılına kadar 20 milyon üretim işinin robotlara kaybedilebileceği gösteriliyor. Üretim işlerindeki insan gücü tarih mi oluyor? Detaylar haberimizde.
30.06.2019 tarihli yazı 5631 kez okunmuştur.
Son yıllarda insansı robot sayısında fazlaca artış görülüyor. Oxford Economics, geçtiğimiz günlerde bu artışı ve gelecekte bu artışdan oluşabilecek unsurları içeren "Robotların Dünyayı Nasıl Değiştirdiği" adlı bir rapor yayınladı. Oxford Economics tarafından yayınlanan raporda robotların sayılarının artmasının nedenleri maliyet, kapasite ve tüketici talebi olarak belirlendi. Raporda Avustralya'nın en fazla üretim yoğunluğuna sahip devlet olduğunu ancak yavaş büyüyen ekonomi ve düşük üretim verimliliğine sahip olduğu belirtiliyor. Güney Avustralya ise gelecekteki robot kullanımına karşı en savunmasız bölge olduğu gösteriliyor. Bu durum çalışanlarının hızlı teknolojik gelişmelere uyum sağlayamadıkları anlamına geliyor.
Çalışma, robotların düşük becerili alanlardaki üretim işlerinde iki kat daha fazla kayıp yaratacağını, böylelikle işsizlik ve gelir eşitsizliğinden kaynaklanan sosyal ve ekonomik baskıların artacağını gösteriyor. Geliştirilen robotlar insanların üretim işlerinde harcadıkları zamanı en aza indiriyor. Yapılan araştırmalar, her yeni endüstriyel robotun ortalama 1,6 üretim işini ortadan kaldıracağını gösteriyor. Hem insanlar hem de işletmeler için bu iş kayıplarının düşük vasıflı işçiler ve daha düşük gelirli yerel ekonomiler üzerinde orantısız bir zarara yol açacağı tahmin ediliyor. Çalışma, hükümetleri daha iyi eğitim, refah programları ve evrensel bir temel gelir içeren politikalarla hazırlanmaya çağırıyor.
Bunların yanı sıra Oxford Economics'te CEO ve Baş Ekonomist olan Adrian Cooper, robotların yükselişinin henüz var olmayan endüstrilerde işler yaratarak, üretkenliği ve ekonomik büyümeyi artıracağını söylüyor. Rapor genel olarak robotların zarar vermekten daha iyisini yapabileceğini gösteriyor. Hatta robotlarla sürdürülen bu sistem gelişerek devam ederse gelecekte 5 trilyon dolarlık bir robot kar payı olacağı tahmin ediliyor.
►İlginizi Çekebilir: Ev İçi Kullanıma Uygun Robot Tasarlandı
Dünya çapında kullanımda olan robot sayısında son 20 yılda 3 kat artış gözlenerek 2.25 milyona ulaşıldı. Uluslararası Robotik Federasyonu'na göre üretim, 2016 sonunda dünyanın endüstriyel robot stokunun yüzde 86'sından fazlasını oluşturdu. Küresel robot stoğunun 2030 yılına kadar daha hızlı çoğalarak 20 milyona ulaşması bekleniyor. Rapor, Çin’in 2030’a kadar 14 milyon endüstriyel robot kullanabileceğini de gösteriyor.
Araştırmacılar, gelişen yeni robot teknolojileriyle insan iş gücüne bağımlılığın azaltılarak toplumlarda oluşabilecek sosyal ve ekonomik sarsılmalardan dolayı daha fazla robot yoğunlaşma etkisinin muhtemelen susturulacağını düşünüyor.
Yazar: Ayten Tabak
Kaynak:
► abc.net.au
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.