elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2002 Öss birincisinden
"Temiz Enerji Ödülü"...

2002 ÖSS Birincisi Erkan Aktakka, iki arkadaşıyla çevredeki düşük frekanslı titreşimlerden elektrik üretebilen bir teknoloji geliştirdi. Buluşuyla DTE Temiz Enerji Ödülü'nü kazanan Aktakka, "Projeyle kablosuz sensörlerin elektrik ihtiyacını pil ve priz kullanmadani sadece ortamdaki titreşimlerden sağlayan bir platform oluşturduk." dedi.



A- A+
03.08.2010 tarihli yazı 8458 kez okunmuştur.




2002 yılında ÖSS'de Sayısal ile Eşit Ağırlık puan türlerinde birinci, Sözel'de üçüncü olan Erkan Aktakka, iki arkadaşıyla çevrede bulunan düşük frekanslı titreşimlerden elektrik üretebilen bir cihaz geliştirdi. Elektrikli araba pilleri ve alternatif enerjilere yatırım yapan elektrik üretim-dağıtım şirketi DTE Energy tarafından verilen "DTE Temiz Enerji Ödülü" nü kazanan Aktakka'nın cihazı, Amerika'daki teknoloji yatırımcılarının büyük ilgisini çekti.





Buluşunu, ortamda var olan düşük frekanslı titreşimlerden, hareketlerden enerji üreten ve bu sayede kablosuz sensörlerin enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir cihaz olarak açıklayan Aktakka, şu an bu teknolojiden bir ürün oluşturma ve pazarlama olasılığını değerlendirdiklerini belirterek, "Projeyle kablosuz sensörlerin elektrik ihtiyacını pil veya priz kullanmadan, sadece ortamdaki titreşim ile karşılayabilen bir platform oluşturuldu. Ürünün ilk hedefi, köprülerin ve binaların yapısal sağlığını ölçen kablosuz sensör ağlarının enerji sorununu çözmek." dedi.





Şarj Derdi Ortadan Kalkacak





İlköğretim ve liseyi TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi'nde tamamlayan ve 2002'de ÖSS'de birinci olan Aktakka (26), ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği'ni bitirdikten sonra 2006'da TÜBİTAK yurtdışı doktora bursu ile Michigan Üniversitesi'nde yüksek lisans programına katıldı ve şu an hala burada mikrosistemler alanında doktora yapıyor.





Tzeno Galchev ve MBA öğrencisi Adam Carver ile birlikte gerçekleştirdiği projeyle "Zell-Lurie Michigan Entrepreneurship Challenge" ve "Carnegie Mellon Technology Venture" yarışmalarında da ikincilik elde eden Aktakka, "Günümüzde temiz enerji üretimi önem kazanmaya başladı. Elektronikte cihazların ortamda varolan ısı, ışık, radyasyon, rüzgar veya titreşim enerjilerini elektrik enerjisine dönüştürmesi yönünde bir atılım var. Bu sayede kendi kendini şarj eden cihazların üretilmesi, elektrik prizlerinden ve pil şarjı derdinden tamamen kurtulmak ve elektronik aletlerin kablosuzlaştırılması hedefleniyor." diye konuşuyor.





Pazar Payı Yükseliyor





Bu tür enerji dönüşümünü sağlayan cihazların kablosuz sensörlerde faydasını göstereceğini belirten Aktakka, sözlerini şöyle sürdürüyor:





"Sensörler, günümüzdeki akıllı sistemlerin vazgeçilmez öğeleri. Ortamdaki basınç, sıcaklık, hava akışı, ışık, hareket gibi fiziksel verileri elektronik ortama aktarıyorlar. Kablosuz sensörlerin üretimi makul bir maliyetle sağlanabilirken, pazar payının ise 2015'te 1,4 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor."dedi.



Patent Başvurusu





Bu konudaki çalışmaların devam ettiğini kaydeden Erkan Aktakka, "Enerji dönüşüm cihazları, kalp pili, mikro ilaç enjektörleri gibi biyomedikal alanında, lastik basınç sensörleri şeklinde otomobil endüstrisinde ve ağır sanayide kullanılıyor. Geliştirdiğimiz ürünün ilk pazar hedefi ise binaların ve köprülerin yapı sağlığını ve yıpranmayı ölçen sensör ağları. Bu konseptte prototip geliştirdik. Bu üretim teknolojisi üzerine bir patent başvurum var." dedi.





Türkiye'ye Dönecek





Türkiye'nin teknoloji alanında geleceğine yön veren isimlerden biri olmayı hedeflediğini de kaydeden Aktakka, "Şu an mikro/nano teknolojisi alanında bir network ortamı oluşturmayı amaçlayan çalışma gruplarının yürütme kurullarında görev alıyorum. Bu konuda çalışan araştırmacıları bir araya getiren bir topluluk kurduk. ABD'de doktoramı bitirdikten sonra Türkiye'de iyi laboratuvar imkanlarına sahip bir üniversitede araştırmalarıma devam etmek istiyorum." dedi.



Gazete Habertürk


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.