2013'ten itibaren kömürün yerini güneş alacak
GSR Enerji Proje Yöneticisi İzzet Seferbeyoğlu, 2013 yılında güneş enerjisi sistemleri ile elektrik üretiminin kömürün yerini almaya başlayacağını söyledi.
Yenilenebilir enerjinin yükselen bir değer olması ve Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'nun yaptığı son düzenlemelerle önünün açılması ile hareketlenen sektör hedef büyüttü. GSR Enerji Proje Yöneticisi İzzet Seferbeyoğlu, 2013'te güneş enerjisi sistemlerinin elektrik üretiminde kömürün yerini almaya başlayacağını, 2020'de ise sektörde maliyetlerde yüzde 50 düşüş yaşanacağını açıkladı.
Seferbeyoğlu, 240 üyesiyle dünyanın en büyük fotovoltaik sektör kuruluşu Avrupa Fotovoltaik Endüstrisi Birliği'nin (EPIA), Fotovoltaik Sektörünün mevcut durumunu ve geleceğini değerlendirdiği raporunun (Solar Photovoltaics Competing in the Energy Sector – On The Road to Competitiveness) ayrıntılarını paylaştı.
2020'de sektörde maliyetler yüzde 50 düşecek
Fransa, Almanya, İtalya,İspanya ve İngiltere pazarında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre dikkat çeken unsurları bildiren Seferbeyoğlu, şunları söyledi:
'Avrupa'da son 5 yılda fiyatlar yüzde 50 oranında düştü. Önümüzdeki 10 yılda da yüzde 36-51 oranında bir düşüş hesaplanıyor. Sistemin büyüklüğüne göre 2010'da Avrupa'da kWh başına maliyeti 0,16-0,35 Euro olan fotovoltaik sistemlerden üretilen elektriğin, 2020 yılında 0,08-0,18 Euro olacağı hesaplanıyor. 2013 yılından itibaren güneş enerjisinden elde edilen elektrik Avrupa'nın bir çok bölgesinde kömürün yerini alacak.Doğru düzenlemeler ve pazar koşulları ile sektör, 2020'de geleneksel enerji kaynakları karşısında rekabetçi hale gelecek. Fotovoltaik modüllerinde meydana gelen yaklaşık yüzde 20 oranında fiyat gerilemesi ile satış hacmi iki katına çıktı. Daha da önemlisi 2020 yılına kadar maliyetlerin yüzde 50 oranında düşmesi bekleniyor. Bugün bile fotovoltaikten elde edilen elektrik birçok insanın düşündüğünden daha ucuz. Gelişen teknoloji ve ölçek ekonomisi sayesinde fiyatlar önümüzdeki yıllarda çok daha fazla düşecek.'
Basın Bülteni
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri