23 bin konutun elektriği rüzgardan
Rüzgar Enerjisi açısından önemli bir potansiyele sahip olan Hatay'ın Belen ilçesinde 12 türbinden oluşan ve 36 megavat gücündeki santralin ayda yaklaşık 23 bin konutun enerji ihtiyacını sağlayabilecek güçte olduğu bildirildi.
Belen Rüzgar Enerji Santrali İşletme Müdürü Fatih Anıl, yaptığı açıklamada, Guriş Holding tarafından 2008 yılında kurulma çalışmalarına başlanan santralde 10 türbinün 2 yıl önce hizmete açıldığını söyledi.
Santral projesinin yaklaşık 60 milyon avro'ya mal olduğunu ve kurulma aşamasında 60 kişinin görev aldığını vurgulayan Anıl, şu an işletmede 17 işçinin daimi olarak çalıştığını belirtti. Geçen yıl da santrale her biri 3 megavat gücünde 2 türbinün daha ilave edildiğini ifade eden Anıl, şöyle devam etti:
''Hatay özellikle de Belen ilçesi rüzgar açısından verimli. Burada 12 ay boyunca aylara göre değişmekle birlikte kesintisiz esen bir rüzgar var. Oluşturuğumuz tesisle bu rüzgarı enerjiye dönüştürdük. Yüksekliği 80, kanat çapı 90 metre ve her biri 3 megawatt gücündeki 12 türbinümüzden enerji kaynağı oluşturduk. Buradan elde edilen enerjiyi Antakya ve İskenderun iletim hattına gönderiyoruz. Sahamızdaki tribünler özellikle yaz aylarında daha iyi rüzgar almakta ve üretimde güzel gitmektedir.
Santralimizde üretim rüzgara göre değişmekle birlikte ayda yaklaşık yirmi üç bin civarında orta ölçekli bir konutu besleyebilecek güçtedir. Santralimize önümüzdeki günlerde 3 türbin daha ekleyerek bölgenin rüzgarından daha fazla yararlanacağız.''
SANTRALİN BULUNDUĞU ALANA FİDAN DİKİYORLAR
Anıl, çevreye karşı duyarlı olduklarını ve bunu göstermek için de rüzgar enerji santrallerinin bulunduğu alanda çalışanlarla birlikte fidan dikimi yaptıklarını kaydetti. İşletme sahalarının çevresine çam başta olmak üzere 20 farklı türde 2 bin fidan diktiklerini vurgulayan Anıl, bu çalışmalarının önümüzdeki süreçte de devam edeceğini söyledi. Enerji üretiminin yanı sıra rüzgar santralleri hakkında vatandaşları bilinçlendirmek için de çaba gösterdiklerini belirten Anıl, bu kapsamda öğrenciler başta olmak üzere sahalarında çok sayıda kişiye uygulamalı bilgiler sunduklarını ifade etti.
Haber: Sabah / Ekonomi / 12.08.2011
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri