elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

29. Enerji Verimliliği Haftası’na Görkemli Kutlama

Enerji sektörüne yönelik faaliyetleriyle adından söz ettiren Sektörel Fuarcılık organizasyonuyla ETKB ve EİE tarafından düzenlenen 29. Enerji Verimliliği Haftası etkinlikleri İstanbul WOW Convention Center’de gerçekleştirildi.



A- A+
11.02.2010 tarihli yazı 7359 kez okunmuştur.

Sektörel Fuarcılık organizasyonu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) tarafından düzenlenen ve yaklaşık 1200 kişinin katıldığı 29. Enerji Verimliliği Haftası'nda Türkiye'nin enerjideki gelecek vizyonu ele alındı.





29. Enerji Verimliliği Haftası açılışına Çevre ve Orman Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürü Kemal Büyükmıhçı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Küçük, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yavuz Cabbar, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Temel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili Halim Mete, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci'nin yanı sıra 81 ilin valileri, STK'lar ve aralarında perakende, bankacılık ve turizmin yer aldığı 12 önemli sektörün temsilcileri katıldı.





EİE Genel Müdürü Kemal Büyükmıhcı açılış konuşmasında 29. Enerji Verimliliği Haftasını 'Enerji ve Çevre Elele' sloganı ile hazırladıklarını belirterek, 'Bu gün düzenlenecek panellerde yürürlükteki enerji verimliliği mevzuatımız, enerji verimliliğinde finansman, sürdürülebilir yapılar, illerimizdeki enerji verimliliği çalışmaları, sanayide enerji verimliliği, iklim değişikliği ve enerji verimliliği tartışılacak. Ortaya çıkacak görüş ve değerlendirmeler bundan sonraki faaliyetlerimize ışık tutacaktır' dedi.





Büyükmıhcı, 'Yaşam kalitemizden ve üretimimizden kısıntı yapmadan kullandığımız enerjiden tasarruf etmeliyiz. Enerjinin her anlamda etkin ve verimli kullanılması adına toplumsal bilincin artırılması için çaba göstermeliyiz' şeklinde konuştu.





Daha sonra söz alan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Küçük ise konuşmasında ülkemizin enerji konusunda yaşadığı darboğaza dikkat çekerek, 'Bu darboğazı aşmanın yolu ise temiz enerji kullanmaktan, doğal ve yenilenebilir kaynaklara yönelmekten, en önemlisi ise enerjinin etkin ve verimli kullanılmasından geçmektedir. Ülkemizde tüketilen enerjinin büyük kısmı binalarda ısınma amaçlı kullanılmaktadır. Yaklaşık olarak 18 milyon konutun bulunduğu ülkemizde bu konutların yüzde 98'inde yalıtım bulunmamaktadır. Binalarda ısı performans kriterlerine uygun olarak yalıtım yapılması durumunda ısınma giderlerinin yarı yarıya azaltılması gerekmektedir. Emisyon salımının da önemli oranda azalım olacağı kesindir' dedi.





T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci ise yaşam kalitesinden ödün vermeden enerjinin tasarruflu kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, yeni teknolojilerle enerji çeşitliliğinin artırılmasını istedi. 1 dolarlık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla(GSYH) için 0.75 kilovat saatlik enerji harcama oranının, 2023 yılında 0.6 kilovat saate indirmeyi hedeflediklerini belirten Kilci, 'Bu doğrultuda 2010 yılının ilk çeyreğinde enerji verimliliği strateji belgesi hazırlanacak. Enerji verimliliğine daha da yoğunlaşacağız' açıklamasında bulundu.





29. Enerji Verimliliği Haftası'nın açılışında konuşan Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin gelecekte de önemini sürdüreceğine dikkat çekerek, işadamlarına, türbin, izolasyon, güneş enerjisi alanlarında yatırım çağırısında bulundu.





Nükleerin hemen hemen hiç riski olmayan temiz bir enerji olduğunu dile getiren Bakan Eroğlu, 'Bu konuda endişe edilmesin. Türkiye'nin enerji çeşitliliğine ihtiyacı var. Bilen, bilmeyen herkes bunu konuşuyor' dedi.





Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin gelecekte de önemini sürdüreceğine dikkat çekerek, işadamlarına, türbin, izolasyon, güneş enerjisi alanlarında yatırım çağrısında bulundu. Bakan Eroğlu, Türkiye'nin enerjisini her manada israf ettiğine dikkat çekti. Eroğlu, 'Enerjimizi israf edecek durumumuz söz konusu değil. Zaten yüzde 75'ini dışarıdan temin ediyoruz' dedi.





Sanayicilerin artık enerjinin kıymetini bilerek kullanmanın yolunu bulması gerektiğine dikkat çeken Eroğlu, özellikle enerji, çevre, su ve gıda sektörlerinin çağın en önemli sektörleri olacağını dile getirdi.





Bakanlık olarak kendilerinin de enerji tasarrufu konusunda her türlü tedbiri aldıklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, 'Akkor ampullerden, tasarruflu ampullere geçerek, Keban Barajı'nın ürettiği elektrik kadar tasarruf yaptık' açıklamasında bulundu. Enerji verimliliği açısından bir diğer önemli konunun ise kayıp ve kaçaklar olduğuna dikkat çeken Eroğlu, kayıp - kaçak oranlarının şu ana kadar istenilen seviyeye düşürülemediğinin altını çizdi. Kayıp – kaçaklar konusunda daha çok gayret gösterilmesi gerektiğini belirten Eroğlu, kaçak elektrik kullanılması halinde, tasarrufa riayet edilmeyeceğini bildirdi.





Enerji verimliliği açısından binalarda yalıtımın da önem arz ettiğine değinen Bakan Eroğlu, Türkiye'nin ısınmadan dolayı lüzumsuz enerji tükettiğini söyledi. Türkiye'deki binaların yüzde 85'inin yalıtımsız olduğunun altını çizen Eroğlu, 'Yalıtımsız binalar madem havayı bu kadar kirletiyor. Bunun da bir cezası olması lazım. Ancak bunun için denetimde de gerçekten hızlı adımlar atılmalı' ifadelerini kullandı. Eroğlu, sosyal sorumluluk projesi olarak da Milli Eğitim Bakanlığı ile çevrenin korunması ve suyun tasarrufu konusunda bir protokol imzalayacaklarını bildirdi.





Çevreci hibrit araçların kullanımının da yaygınlaşması gerektiğini dile getiren Bakan Eroğlu, bu konuda Maliye Bakanlığı'na ÖTV'nin azaltılması ve fiyat konusunda teşvik gibi öneriler sunduklarını hatırlattı. Hibrit motorlu araçlarda ne kadar vergi indirimi öngörüldüğüne ilişkin olarak da ilişkin Bakan Eroğu, 'Minimuma çekilmesini istiyoruz' dedi. Hibrit araçların teşviki ile döviz giderlerinin azaltılması açısından da önem taşıdığını söyleyen Eroğlu, 'Hibrit araçların fiyatları diğer araçlara oranla yüksek. Ancak fiyatlar teşvikle aynı seviyeye çekilebilir' dedi.





Türkiye'de 186 milyar kilovat saat sudan elektrik üretim potansiyeli olduğu bilgisini veren Eroğlu, 2003 yılında Hidro Elektrik Santrallleri'nde (HES) 27 milyar kilovat saat elektrik üretildiğini, suyun gerisinin boşa aktığını kaydetti. HES'lerden Hazine'ye şu anda 1 milyar TL gelir girdiğini söyleyen Eroğlu, 'Şu anda bin 500 adet HES müracatı var. Bunların toplam kurulu gücü 22 bin 500 megavata denk geliyor. Bu da yıllık 75 milyar kilovat saat enerji üretimi demek. 136 tane HES temeli attık. Bunlar yıllık 15 milyar kilovat saat enerji üretimi yapacak' bilgisini verdi.





Türkiye'nin yağış rejiminde büyük değişiklikler olduğunu anımsatan Eroğlu, Türkiye'ye baraj ve gölet yapımının zorunlu olduğunu söyledi. Barajların, 70 milyar metreküp su biriktirebilme kapasitesi olduğunu, bu rakamı 110 milyar metrküpe çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Eroğlu, 'Bu hedefi çok kısa zamanda başaracağız. Baraj ve gölet sayısını 300'e çıkartacağız. Su içmek isteyen, baraj ve göletlere karşı çıkmasın. İstemeyenler karşı çıkabilir' dedi.





Sanayide elektrik kullanımının önemine değinen Bakan Eroğlu, enerji verimliliğine yönelik teknolojilerin ilerleyen süreçte daha da önem kazanacağını vurguladı. Bu teknolojileri üretmek adına sanayicilere çağrıda bulunan Eroğlu, 'Türbin, izolasyon ve güneş enerjisi alanlarında yatırım ve üretim için iş adamlarımız harekete geçsin. Buradan onlara çağrıda bulunuyorum' dedi. Nükleer enerjinin de olmazsa olmaz, temiz enerji kaynaklarından birisi olduğunu kaydeden Eroğlu, şunları söyledi: 'Nükleere karşı çıkanlar var. Bilen, bilmeyen bunu konuşuyor. İleri teknoloji kullanarak gerçekleştirirseniz, riski hemen hemen olmayan bir enerji türü. Bu konuda endişe edilmesin. Çünkü Türkiye'nin enerji çeşitliliğine ihtiyacı var. Küresel iklim değişikliğinden kimse kaçamaz, herkes bununla mücadele etmek zorunda. Yenilenebilir enerji ile enerji tasarrufu da bunun bir parçası.'





KUTU'..





Bilindiği üzere, ülkemizde 2007 yılında Enerji Verimliliği Kanununun da yürürlüğe girmesi ile birlikte enerji verimliliği alanında radikal dönüşümler yaşanmaktadır. Bu çerçevede 2008/2 sayılı Başbakanlık genelgesiyle başlatılan Ulusal Enerji Verimliliği Hareketi kapsamında toplumdaki enerji kültürü ve verimlilik bilincinin geliştirilmesi amacıyla bakanlıklar, valilikler, Büyükşehir belediyeleri, aydınlatma, beyaz eşya, elektrik motoru ve yalıtım sektörleri, bankalar, turizm tesisleri ve alışveriş merkezleri ile ilgili kurum, kuruluşlar veya organizasyonlarla işbirliği ortamları geliştirilmektedir.





Ayrıca 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu uyarınca Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK, Makine ve Elektrik Mühendisleri Odaları ve TOBB işbirliği ile her yıl ocak ayının ikinci haftası, Enerji Verimliliği Haftası olarak kutlanmakta ve bu kapsamda çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 30.Enerji Verimliliği kapsamında gerçekleştirilecek olan 2.Ulusal Enerji Verimliliği Forumu da 13-14 Ocak 2011 tarihlerinde yine İstanbul WOW Convention Center'de gerçekleştirilecektir. Söz konusu etkinlikler kapsamında konferans, panel, forum, sergi, ödül töreni gibi değişik konularda etkinlikler yer alacaktır. Panel ve forum etkinlikleri çerçevesinde, bilgi ve deneyimler paylaşılacak, enerji verimliliği ve çevre konularındaki gelişim değerlendirilecek, tedbir önerileri ortaya konulacak, bakanlar, milletvekilleri, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri konuşmacı olarak davet edilecektir.





KUTU..


29. Enerji Verimliliği Haftası Etkinlikleri Kapsamında Düzenlenen Paneller


- Enerji Verimliliği Mevzuatı "Enerji Verimliliği Mevzuatı Günlük Yaşamda Neleri Değiştiriyor?"


- Sürdürülebilir Yapılar ve Yerinde Üretim "Enerji Verimliliği Yapılarda Sürdürülebilirliği Nasıl Etkiliyor?"


- İllerdeki Enerji Verimliliği Çalışmaları "Enerji Verimliliği Bilincinin Artırılması ve Enerji Verimliliği Uygulamalarının Yaygınlaşması için Yurt Genelinde Neler Yapılıyor?"


- Enerji Verimliliği Projelerinin Finansmanı


- Sanayide Enerji Verimliliği "Sanayide Enerji Verimliliği Artırmak İçin Neler Yapılmalı?"


- İklim Değişikliği ve Enerji Verimliliği "İklim Değişikliği Etkilerinin Azaltılmasında Enerji Verimliliğinin Önemi Nedir?"


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.