300 milyon dolar peşin yattı Sakarya Elektrik AkCez’e geçti
Akkök-Akenerji-CEZ konsorsiyumu, Sakarya Elektrik Dağıtım için imzayı attı.
Konsorsiyum AkCez, ihale bedeli olan 600 milyon doların 300 milyon dolarlık kısmını peşin, kalan yarısını ise libor artı 2.5 ile 2 yıl vadeli ödeyeceğini açıkladı.
SAKARYA Elektrik Dağıtım'ın yüzde 100 hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirmesine ilişkin nihai devir sözleşmesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Akkök-Akenerji-CEZ (AkCez) konsorsiyumu arasında imzalandı. AkCez, ihale bedeli olan 600 milyon doların 300 milyon dolarlık kısmını peşin, kalan yarısını ise libor artı 2.5 ile 2 yıl vadeli ödeyeceğini açıkladı. Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli'ni içine alan Sedaş'ı devrelan AkCez, bölgede 1.3 milyon aboneye dağıtım hizmeti verecek. Sedaş'ın AkCez Konsorsiyumu'na devir sözleşmesi, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman ile CEZ Birleşme ve Satın Almalardan Sorumlu Direktörü Vladimir Schmalz'ın katılımıyla dün Ankara'da imzalandı.
2013'te 3 bin megavat
Akenerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, "Türk sanayinin önemli can damarı olan bir bölgede, yılda 1 milyon 300 bin kullanıcıya, toplam 8 milyar kilowatt/saat elektrik dağıtımı gerçekleştirmek üzere işbaşı yapıyoruz" dyerek, şöyle konuştu: "Türkiye'nin sanayisini ve toplumsal yaşamını olumsuz etkileyecek bir enerji açığıyla karşı karşıya kalmaması için kamu ve özel sektörün el ele vererek, stratejik bir plan dahilinde akılcı yatırımlar yapması gerekiyor. Akenerji olarak stratejik ortağımız CEZ ile enerji üretiminde hedefimiz 2013'te 3 bin megavat kurulu güce ulaşmak."
AkCez Konsorsiyumu'nda yüzde 50 pay sahibi olan, 8b6 milyar dolarlık cirosuyla Avrupa'nın lider enerji şirketleri arasında yer alan CEZ Uluslararası Yatırımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tomas Pleskac, kriz döneminde Türkiye'ye yaptıkları yatırımın, Türk ekonomisine ve ortakları Akkök Grubu'na olan güvenlerinin göstergesi olduğunu söyledi. Pleskac, "CEZ Grubu olarak Orta ve Doğu Avrupa'nın lider enerji şirketi olma yolunda kendimize çizdiğimiz rotanın en önemli etabını, Türkiye ve Türkiye'deki yatırımlarımız oluşturuyor" dedi.
Yeni yatırımlara şart
Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, enerji sektörünün asgari 10 yıl cazibesini devam ettireceğine işaret ederek, olumsuz makroekonomik gelişmelere karşın grup olarak sektöre 2009'da 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını söyledi. Berkman, bu yatırımların 2012 yılına kadar toplam 3 milyar doları bulacağını belirtti. Berkman, Sedaş'ta 1 milyon 300 bin aboneye toplam 8 milyar kilovat saat elektrik dağıtımı gerçekleştirmek için iş başı yaptıklarını, bu talebin bu yıl için 8.4 milyar kilovat saat olarak görüldüğünü dile getirdi.
Dağıtımda özel sektörün payı yüzde 20'ye çıktı
ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanı Metin Kilci, "Sedaş'ın da özel sektöre devri ile dağıtımda özel sektörün payı yüzde 20'ye yükselmiş olacak" dedi. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, dünya çapında yaşanan mali krize rağmen Türkiye'deki enerji projelerinin halen finanse edildiğini belirtti.
Kaynak: Hürriyet
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri