350 bin ton atık yağ toplanacak
Ezici Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici, "350 bin ton bitkisel atık yağ toplayıp biyodizele çevirebiliriz." dedi.
Bitkisel atık yağları biyodizele çeviren Ezici Yağ Sanayi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan aldığı geri kazanım lisansı ile Türkiye genelinde 350 bin ton bitkisel atık yağ toplayacak. Türkiye genelinde 10 bin noktaya hizmet veren özellikle fast-food (hızlı-yemek) sektörü ve restoran zincirlerinin birçoğu ile çalışan Ezici, şimdi franchise vererek Türkiye geneline yayılacak. Almanya ve İtalya'dan sonra Avrupa Birliği'nde en çok bitkisel yağ kullanan Türkiye'de, 1 milyon 650 bin ton bitkisel yağ tüketildiğine dikkat çeken Mustafa Ezici, 1 Ocak 2008 'de yürürlüğe giren kanunla, bitkisel atık yağların evlerden toplanmasını anlaşmalı olduğu belediyelerle gerçekleştirdiğini belirtti.
150 bin YTL'lik yatırım
Mustafa Ezici, 81 ilde atık yağ toplayacağını belirterek şöyle konuştu: "Şu an 50'nin üzerindeki aracımızla başta Gaziantep, Kayseri, Muğla, Antalya, Trabzon, İzmir ve İstanbul olmak üzere 30 ilde toplama yapıyoruz. Oteller, restoranlar, yemek firmaları okullar, ve evlerden yılda 350 bin ton atık yağ toplayabiliriz. Çevre kanunu gereği bitkisel atık yağları ücretsiz topluyoruz. Bu yağı toplamak için 150 bin YTL'lik bayilik yatırımı gerekiyor. Bu yatırım bedelinin içinde geçici depolama alanının kurulması, lisanslı bitkisel atık yağ toplama aracı da bulunuyor. Bir şube ayda 30-50 ton arasında bitkisel atık yağ toplayabilir."
AB'den daha kaliteli
Türkiye'nin enerji ihtiyacındaki önemli bir açığın kapanmasına katkıda bulunmak amacıyla çevreci yakıtlara yönelinmesi gerektiğine dikkat çeken Mustafa Ezici, şu değerlendirmeyi yaptı: "Eğer 350 bin ton bitkisel atık yağı biyodizele çevirirsek 750 milyon dolarlık petrol ithalatının yapmamış oluruz. Bu doğrultuda doğayı kirleten ve insan sağlığına büyük zararlar veren bitkisel atık yağların tüm yurtta tamamının toplanması ve geri dönüşümünün sağlamak konusunda çalışıyoruz."
ABD'de 2.8 milyon ton atık yağ toplanıyor
BİTKİSEL atık yağların yurtdışında da aynı sistemle toplandığını söyleyen Mustafa Ezici, şu bilgileri verdi: "30 yılı aşkın süredir gelişmiş ülkelerde, bitkisel atık yağlar geri kazanım şirketleri tarafından toplanıp ekonomiye kazandırılıyor. ABD'de yılda 2 milyon 800 bin ton bitkisel atık yağ toplanıyor. Yurtdışında bitkisel atık yağ toplayan firmalar, bitkisel atık yağ üreticilerinden toplama hizmet bedeli alıyorlar. Konuyla ilgili çok ağır cezaların uygulandığı gelişmiş ülkelerde, atık üreticileri konuya büyük özen gösteriyor."
1 litresi 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor
YILDA her evden ortalama 10 kilogram atık yağ çıktığını vurgulayan Mustafa Ezici, şu bilgileri verdi: "1 milyon 650 bin ton bitkisel yağ tüketiyoruz. Bunun 350 bin tonu bitkisel atık yağ olarak kanalizasyona dökülüyor. Akarsu, denizler ve yeraltı su kaynaklarına karışan bitkisel atık yağlar ciddi boyutlarda çevre kirliliğine yol açıyor. Lavaboya dökülen 1 litre bitkisel atık yağ, 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor ve bunun sonucunda çevre kirliliği oluşuyor. Yurtdışında yaptığım araştırmalar sonucunda biyodizelin gelişmiş ülkelerde önemli bir sektör haline geldiğini gördüm. Türkiye'de bu sektörün kurulmasına öncülük ederek gerekli yatırımları yaptım.
Kaynak: Hürriyet
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye