38 şehre güneş enerjisi teşviki
Güneş enerjisinden elektrik üretilebilecek enerji bölgeleri belirlendi. Elektrik üretimi için toplam 27 bölgede 38 şehre izin ve teşvik çıktı.
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, güneş santrali başvurusu yapılacak bölgelerin açıklanmasıyla birlikte yerli ve yabancı yatırımcılardan yoğun ilgi beklediklerini söyledi. 38 şehir içinde en fazla kotaya 92 megawatt ile Konya sahip oldu.
Yerli ve yabancı yatırımcıların heyecanla beklediği Türkiye güneş enerjisi yatırım haritası ve elektrik bağlantı noktaları netleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı güneş enerjisi yatırımlarının yapılacağı bölgeleri ve şehirleri belirleyerek yatırımcıların bilgisine sundu. Yeni hazırlanan ve yayınlanan haritaya göre güneş enerjisinden elektrik üretmek için sadece 27 bölgede 38 ile izin çıktı. En yüksek kapasite 92 megavat (MW) ile Konya'ya verildi. Van'a 77, Mersin'e ise 35 megavatlık başvuru hakkı tanındı. Güneş enerjisinde, Türkiye genelinde kurulu güç 600 MW'ı geçemeyecek. Sektöre 2 milyar Euro civarında yatırım yapılması bekleniyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, güneş santrali başvurusu yapılacak bölgelerin açıklanmasıyla birlikte yerli ve yabancı yatırımcılar açısından çok önemli bir sürecin başladığını söyledi. Bu konuda yatırımcılardan birikmiş ve yoğun bir ilgisi olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Köktaş şöyle konuştu: "Bundan sonraki süreçte yayımlayacağımız ölçüm yönetmeliği ile şirketler dün ilan edilen bölgeler için ölçümler yapacak. Kurum olarak lisans başvuruları için belli bir gün ilan edeceğiz. Aynı bölgeye birden fazla şirketin başvurması halinde TEİAŞ tarafından yarışma yapılacak. Yarışmada 5346 sayılı kanunda belirlenen alım fiyatı üzerinden en fazla indirim vermeyi taahhüt eden bağlantı hakkını kazanacak. Böylece özel sektörün başvuruları, bağlantı görüşleri, ölçüm ve yarışma sonuçlarına göre sonuçlandırılacak."
Meclis'te ocak ayında kabul edilen Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu'na göre, güneşten üretilen elektriğin kilovatına 13,3 cent teşvik verilecek. Yatırımda yerli ürünlerin kullanılması durumunda ilave teşvikler söz konusu. Bir güneş santralinin tamamen yerli üretimle yapılması durumunda alım garantisi 22,6 dolar/cente çıkıyor.
EPDK, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren yönetmeliğe göre güneş enerjisi ile elektrik üretiminde kurulu güç 31 Aralık 2013 tarihine kadar 600 MW'yi aşamayacak. Ayrıca lisans için başvuru yapan bir üretim tesisinin kurulu gücü en fazla 50 MW olacak. Yönetmelikle, halen işletmede olanlar dahil 2015'e kadar işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim elektrik üretim tesislerine ilk 10 yıl için kira, irtifak hakkı kullanma izni bedellerinde yüzde 85 indirim uygulanacak.
Haber: Zaman.com.tr / Ekonomi / 12.08.2011
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri